Négyből kettő. Kettő, akik már augusztusban is pályára lépnek. Tavaly egy sem volt. De azért nem hangoztatjuk, hogy hova és mekkorát léptünk, értelme nem sok van. Úgy is csak szerencse kell, meg esetleg szerencséből egy kicsit több. Na, meg persze szerencse sem ártana. És akkor lehet valami.

Debrecen – BATE Borisov

Július 29., kedd, 20:30

Egy picit előnyösebb helyzetben van a Loki a Diósgyőrhöz képest abból a szempontból, hogy nekik a következő négy nemzetközi mérkőzésük teljesen biztos, vagyis augusztus második felében is pályára fognak lépni. Röviden felvázolva így néz ki a helyzet:

  • két éve már játszottak a BATE Borisovval, akik idegenben jók, otthon kevésbé, tehát
  • le kellene hozni nullára a meccset, mivel hazai pályán kezd a Loki,
  • azonban egy esetleges kiesés is az EL-rájátszást jelentené, a továbbjutás viszont a tuti csoportkört

A BATE nem gyengébb a két évvel ezelőtti csapathoz képest, a 2009-es Levszki Szófia elleni párharchoz hasonlítható a leginkább, vagyis egy erősebbnek ítélt, az is, de nem a továbbjutás gondolatát teljesen eloszlató ellenfél. Az biztos, hogy 2012-höz viszonyítva, nincs Hleb, van viszont a Rodionov-Signevich-Krivets támadóhármas, akik a bajnokságban nyolc, hat és kilenc góllal állnak.

Teljesen a padlóra nem kellene kerülni. Ebben segíthet, ha Volas gólt rúg. Vagy valaki más (Fotó: dvsc.hu)

Teljesen a padlóra nem kellene kerülni. Ebben segíthet, ha Volas gólt rúg. Vagy valaki más (Fotó: dvsc.hu)

Amúgy ők most a bajnokság vége felé járnak, tizennyolcadikától van szünetük augusztus elejéig, jelenleg másodikok a Dinamo Minszk mögött.

Tavaly az a Sahtyor Karagandi verte ki őket a Bajnokok Ligájából, akivel a Loki is játszott 2008-ban. Idén pedig a BATE azon a Skenderbeun jutott túl, amelyen a Debrecen is 2012-ben, a fehéroroszok elleni párharc előtt. Viszont egyszer sem sikerült legyőzniük az albánokat, de ki sem kaptak. Otthon null-null, idegenben egy-egy, erről összefoglaló itt.

Kérdés, hogy kifizetődik-e a sérülések elkerülése miatt alkalmazott pihentetés (emlékezzünk Novakovic sérülésére az első fordulóban két évvel ezelőtt), és Selim Bouadla visszatér-e. Vele több lenne az esély.

Nagyjából fele-fele, de talán egy tíz százalékkal több esély a fehéroroszoknak, de a hangoztatott miért ne? még mindig él.

Diósgyőr – FK Krasznodar

Július 31., csütörtök, 20:30

A Diósgyőr mögött négy mérkőzés van, és már a Litex ellenit is neccesnek gondoltuk, a második meccs végén az is volt, de a szófiai meccs volt igazán komoly, főleg azután, hogy a Birkirkara ellen nem tolódtak rendesen védekezésben – az aktualitásokkal élve. A Krasznodar abból az orosz bajnokságból jön, amelyet egy jó ízlésű, a magyar futball iránt rajongó szurkoló amúgy sem követ, hiszen nincs is érdekesebb annál, mint az, hogyan is teljesít Korsós Attila a Ménfőcsanakban.

Tudunk róluk annyit, lúzerek voltak annyira, hogy leigazolták Komant, és még a kezdőbe is rakták. De aztán gyorsan kölcsön is adták. Most meg már csapata sincs. Viszont a klubot hat éve alapították, gyorsan teremnek ott is a futballcsapatok.

Valószínűleg sokat és jól kell védekeznie a Diósgyőrnek (Fotó: dvtk.eu)

Valószínűleg sokat és jól kell védekeznie a Diósgyőrnek (Fotó: dvtk.eu)

A játékoskeret böngészése közben néhány név halvány emlékeket ébresztett, mint Granqvist és Izmailov, de brutális az elöl lévő soruk is, ahol azok a brazilok vannak, akikről valószínűleg soha sem hallanánk, ha nem lennének az ukrán és orosz csapatok. Az előző fordulóban egy észt csapattal találkoztak, összesen kilencet pakoltak be nekik, a dél-amerikai trióból Wanderson hármat, Joazinho és a jó nevű Ari egyet-egyet.

Talán a Diósgyőr elérte a maximumot most a Litex ellen, de annyira ismeretlen az ellenfél, hogy tippelni nem merünk, csak az óriási különbséget látjuk a két anyagi értéket nézve.

Ha a továbbjutás sikerülne, akkor már tényleg Európa Elitjei jönnének, mivel még van egy playoff-kör, pontosabban azok, akik lecsúsztak a BL-helyekről vagy éppen elérték az Európa Ligásakat.

A végtelenbe, és tovább!