Nem maradunk Véber nélkül! (Fotó: boon.hu)

Nem maradunk Véber nélkül! (Fotó: boon.hu)

Végre már. Ötvennégy nap telt el, amióta az előző szezonban utoljára becsülettel küzdöttek-egyéni hibáskodtak-tolódtak a fiúk. Biztosak vagyunk abban, hogy a harminc forduló alatt csodálatos dolgok fognak ránk várni, hiszen van Véberünk, Mátyusunk, Sanyink, Waltnerünk és még megannyi daliás királyfi. Azonban járjunk most utána, hogy mi lesz az első hétvégén, amelyen elrajtol a ligák ligája, a magyar Nemzeti Bajnokság első osztálya.

Nyíregyháza – Debrecen

Július 25., péntek, 19:00

A Loki-Léta szakítás után elözönlik a keleti régiót a debreceni spílerek (kölcsönben vagy végleg), persze a Szparihoz is jutott bőven; Rezes, Spitzmüller (ők végleg), Szécsi Márk (időlegesen), illetve már hosszabb-rövidebb ideje a volt lokista Balogh János, Bajzát Péter és Huszák Tamás. Amúgy meg a többiek nagyrészt volt NB I-esek Diósgyőrből, Kaposvárról, Kecskemétről, Pécsről és Újpestről. Plusz még az a Csábi József a vezetőedző, akinek százszázalékos a mérlege a válogatott kispadján. Persze minden nézőpont kérdése.

A Debrecennél sanszos, hogy több második soros játékos is kezdeni fog; Brkovic, Vadnai, Ferenczi és Tisza is ide tartozhat. Persze Nyíregyházán pihentetni csúnya lenne, meg amúgy is, ne már. Azonban mégiscsak Bajnokok Ligája lesz kedden, több van a nyereség oldalon.

A legutóbbi három Nyíregyházán megrendezett bajnokiból – 2007 és 2010 között – két döntetlen (egy-egyek) és kettő nullás debreceni győzelem jött ki. Most amúgy is Debrecenben lenne a meccs, de felcserélték a pályaválasztói jogot. A hétvége gyűlöletmeccse, egyből kezdésnek. Finom.

Kispest – Dunaújváros

Július 26., szombat, 16:30

Kispesten egy olasszal vigasztalódtak az olasz után, már ami a kispadot illeti, és úgy látszik, hogy nem a tavasz második felében játszó akadémisták lesznek a kezdő tagjai, hanem azok, akiket a kispesti szurkolókon kívül senki sem ismer. Állítólag így fog kinézni a támadósor: Daud, Job, Youla, Traoré. Amúgy sem körhintázós a hangulat, de erről bővebben itt és itt lehet olvasni az avatottaktól.

A Dunaújváros tizenegy év után visszaballagott az élvonalba (három év alatt ez már a harmadik osztály), és a Szolnok, valamint az Eger után ők a harmadik csapat, amely beüzemelt villanyfény nélkül kezdik meg a szezont. Az ígéret az elkészülésről szeptemberre szól, minden lehetséges persze, de az év elején még arról volt szó, hogy július közepére minden szempontból alkalmassá teszik. Nos, nem lett az. Viszont a csapat közben kapott egy Szekeres Adriánt, aki minden idők egyik legröhejesebb öngólját (bőven vannak mások is amúgy) szerezte tavasszal. Viszont vigasztalásként még Sanyi is kinevette.

A 2002-2003-as bajnokságban négyszer is játszottak egymással, mindegyik mérkőzést a Honvéd nyerte meg, habár 2003-ban mindketten kiestek az első osztályból.

Videoton – Pápa

Július 26., szombat, 18:30

Még a nemzetközi meccsek előtt felmerült, hogy lehet ebben az évben több, mint az előzőben, ha őszig ügyesen alkot a Vidi a bajnokikon, hiszen kettő, esetleg három közvetlen ellenfele is akár augusztus közepéig – talán végéig – kevésbe törődhet az NB I.-gyel (igen, merész gondolat). Ez most nem látszik, mert leolvadt egyre. Amúgy Fehérváron semmi olyan nem történt a keretben, amely mutatná a visszaesés vagy előrelépés lehetőségét, az viszont igen, hogy José Gomes balra el, Carillo pedig most már főnök nélkül. Mert ő lett az, illetve van egy Burcsa Győző mögötte.

A Pápa viszont most már annyira menő, hogy idén akár ki is eshetnek. Nem elég, hogy ott van Szűcs Lajos, aki maga lett a város, de edzőnek érkezett Mátyus János, akinek a kezei közül kapkodták el egyes játékosait a bűnüldöző szervek a REAC-nál, valamint fiatalabb, mint a pápai csapatkapitány! Ezen kívül érkezett Waltner Róbert, aki egymaga képes megverni egy egész Videotont, illetve Bogunovic, Sluka, Faggyas és Frizoni, mind a másodosztályból.

Véber György, Tóth Bálint, Mátyus János. Csodálatos dolgok történnek Pápán (Fotó: lombardfcpapa.hu/Polgár Szilárd)

Véber György, Tóth Bálint, Mátyus János. Csodálatos dolgok történnek Pápán (Fotó: lombardfcpapa.hu/Polgár Szilárd)

Pécs – MTK

Július 26., szombat, 18:30

Már-már őszintén sírtunk, hogy se Tóth Bálint, se Véber György nem lesz az új szezonban, szerencsére utóbbit (A Magyar Futball Legújabbkori Edzőistenségét) Matyi Dezső megtartotta nekünk. Mondjuk elég jelentős kérdés, hogy ők majd mikor fognak elkezdeni egymással cicaharcolni (Supka!!!). Mindegy, csak minél később. Amúgy is, aki Pölöskey Pétert megkedveli, rossz ember nem lehet.

Az MTK ebben a szezonban majd Kispesten játssza hazai meccseit, de nem is ez a leginkább érdekes, hanem az, hogy Domonyai László a sajtótájékoztatón egy tartósan nemzetközi meccseken szereplő csapatot színezett minőségi magyarokkal és külföldiekkel, plusz az akadémistákkal. Torghelle, Vass maradtak.

Haladás – Újpest

Július 26., szombat, 20:30

Szombathelyen valami nagyon újat vizionált Artner Tamás. Sajnos, egyelőre nem a pálya göröngyeinek eltüntetéséről volt szó, hanem a távozók pótlásáról. Hrepka, Simon Ádám, Bosnjak, Nagy Gábor, Guzmics (ő még csak nem hosszabbított, de külön edz) – akik válogatott játékosok – ki, Nagy Olivér, Városi Viktor, Zamostny be. És még Radó is elillanhat augusztusban. Sopronból hárman is jöttek, ők is kacsingathatnak kifelé az NB I.-ből, akár.

Most Újpesten talán lehet valami, pontosabban több, mint a tizenharmadik hely. Bár a hét elején vidám lett a hangulat, amikor az újpesti érzelmű kolléga felsorolta az újakat, élükön a kongói-finn (!) Aristote Mbomával. Sajnos rossz hír, hogy Tshibuabuától is elköszönhetünk, mert úgy hírlik, Bavon nem igazán a munka barátja. Hiányozni fog a Fradi-ölő. Ha már pénteken a gyűlölet, akkor szombat este meg barátságmeccs lesz elvben.

Kecskemét – Ferencváros

Július 27., vasárnap, 16:30

A Kecskemét a kölcsönjátékosokat kölcsönjátékosokkal igyekszik pótolni, Poleksic helyett Tujvel például, de érkeztek a Honvédtól fiatalok, illetve véglegesen megszerezték Bebetót és Eninfult. Ment viszont Póti és Forró, a két szélső hátvéd, ami eléggé baj tud lenni. Az erre reagáló Bekő-mágiára kíváncsi vagyok. A Kecskemét tud lenni az a csapat, amelyiket sehova sem lehet tenni, annyi biztos, hogy a Kispest nem fogja megverni őket. Aztán még az is lehet, hogy újra behúzzák a Kupát.

Ez lehet Gera Zoli első bajnoki meccse hosszú idő után, és biztos tud valamit mutatni, ha pályára kerül, mert eddig se Böde, se Lauth, se Ugrai nem a támadórész legjobb pontja. Még jók se. A további érkezők miatt ugyanott állnak, ahol körülbelül egy éve, kezdeni elölről az egészet, de az valahogy az elmúlt években így alakul akár Détárit, akár Monizt vesszük.

Diósgyőr – Felcsút

Július 27., vasárnap, 18:30

Legutóbb odavertek egyet Sivicnek a felcsúti félistenek, az biztos, hogy ez még egyszer nem igazán tetszene arrafelé. Sehol sem. Nem minden Bori-igazolás Sivic-edzősködés, de minden Sivic-edzősködés Bori-igazolás.* Végre sikerült igazolni egy normális kapust – Antal Botond -, aki nem potyázik a bolygók – teljesen mindegy, hogy milyen – együttállásánál, illetve megérkezett Bognár Pityu, aki eléggé jelentős szerepet játszott az Európa Ligában való továbbjutásban.

A legfontosabb hír Felcsútról, hogy Orbán Gáspár visszavonult. Nem kérdés.  Gohér, Harsányi a bejövő oldalon, magasan fognak szállni a labdák, azt hiszem, plusz Lencse végleg a Viditől. Amúgy az a Berki István, aki Csákvárról érkezett, és a Loki is szerette volna, csak túl sok pénzt kért, most Siófokon kötött ki. Neki is a Balaton a riviéra.

*Magyarországra értve.

Paks – Győr

Július 27., vasárnap, 20:30

Zárásként pedig kapunk egy olyan meccset, amelyen kiderül, hogy mire is megy a válogatott támadósora a válogatott védelmével. Habár Szabó Jancsi kidőlt hónapokra, így nehéz lehet, de Pakson örülhetnek, Rudolf és Varga Roli is elég béna volt a Göteborg ellen. Simon Attila is úgy döntött, hogy nyugaton jobban ízlik neki a káposzta, és azt azért hozzá kell tenni, hogy mégiscsak menőbb a Chelsea ellen gólpasszt adni, mint Siófokon, habár mindkettő csak felkészülési volt.

A Győr körülbelül csak annyira érintette az Európa Ligát, mint amikor valaki az utcán találkozik egy ismerősével, de csak odaint egyet, mivel rohan tovább. Inkább az lehet érdekes, hogy a Horváth Feri-féle ETO egy egész szezonon keresztül mit mutat, ha a tavaszt vesszük, akkor egész jó is lehet, sőt. Amúgy Windecker József pont Paksról tért vissza Győrbe, ő lesz az új Jäkl Antal.