Mert hogy tegnap kora délután tette közzé a Debrecen a hivatalos honlapján azt a hírt, amelyben a Létavértestől elvont kölcsönjátékosokról írnak. Ezzel pedig megszűnik – feltételezhetően mindenfajta, bár ez azért korántsem biztos – a kapcsolat a Debreceni VSC és a Létavértes SC között, vagyis nem lesz fiókcsapata az utóbbi az előbbinek. Ami a Loki szempontjából azért kellemetlen, mivel eddig azon ügyködtek, hogy a harmad-, másod- és első osztályban is legyen csapat, ezzel pedig az utánpótlásból kikerülők folyamatos fejlődését biztosítanák. De ez most bukó.

Vagyis egy időre biztos. A mostani terv, hogy szétszórják kölcsönbe vagy végleg NB II.-es és NB I.-es csapatok között a játékosokat. Eddig a debreceni klub részéről olyan mély hallgatás volt az esetről, mint amilyen hosszan Szanyó Károly tud egyhuzamban könyökölni a köztévé stúdiójának asztalán.

Ami eddig történt

  • Május 14-én kiderült, hogy az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottsága nem adott indulási jogot a Létavértesnek a másodosztályra (sem az április huszonkilencedikei, sem a május tizennegyedikei ülésén)
  • Tizenhetedikén a Létavértes kettő egyre legyőzte a Nyírbátort, a Kazincbarcika vereségével pedig eldőlt, hogy a huszonnyolcadik fordulóban megnyerte az NB III. Keleti csoportját
  • Május 21-én kiderül, hogy a Létavértes nem is igényelt licencet a megadott határidőig, vagyis március tizennegyedikéig
  • Ugyanaznap közli a Loki hivatalos honlapja, hogy Zoran Spisljak távozik (a csakfoci.hu már május 16-án ír erről)
  • Huszonhetedikén a Szövetség elutasítja a Létavértes utólagos licenckérelmét a hatályos szabályokra hivatkozva
  • Június huszonhatodikán bejelentik, hogy a következő szezonban nem lesz debreceni kölcsönjátékos a Létavértesben

Ez a másfél hónapos történet, nagyon szép sztori. A végkifejlet pedig még inkább. Azonban hogy mi is a pontos oka a szétválásnak, kérdéses, mindenesetre két lehetséges verzió állhat fenn.

Egy

Létezik egy pozitívabb, de annál valószínűtlenebb kép, miszerint már korábban eldőlt, hogy megszűnik a Létavértes fiókcsapati státusza. Ezt támasztaná alá Zoran Spisljaknak még a harmadosztályú bajnokság vége előtti megállapodása a Békéscsabával, illetve a néhány nappal ezelőtt megjelent Szima-interjú.

Az elmúlt időszakban új, nagy szponzor nem csatlakozott a DVSC-hez, ezért előre láthatólag a költségvetésünk nem változik a tavalyihoz képest. […] A klub anyagi helyzetéhez képest erős kerettel rendelkezünk

Már tavaly is elmondta a DVSC elnöke, hogy a Loki a költségvetéseket nézve a negyedik-ötödik helyen áll. A kiemelt részlet pedig jelentheti, hogy a kiadásait próbálja csökkenteni a klub, hiszen az NB II.-es induláshoz 814 000 Ft + ÁFA nevezési díj, a versenyeztetéshez baleset-, vagyon- és felelősségbiztosítás, valamint rendezési, utazási, étkezési és szállásköltségek szükségesek. Ebben az esetben lehet véletlen a kérelem beadásának elmaradása, de akár szándékos is. Ennek az elméletnek ellent mond azonban az utólagos licencmizéria.

Kettő

A másik eshetőség inkább adódik az események láncolatából, amelyben a licenckérelem elmulasztása egy újabb méretes baki a papírmunkával amúgy sem igazán jóban lévő Debrecennél. Emlékszünk még a Máté-ügyre? Elfelejtették nevezni a selejtezőkre, a Litex ellen meg becserélték az utolsó percre. És Rudolf esete? Mennyi is 2007 plusz négy? Most pedig itt van a Létavértes-ügy.

Beszélhetünk két különálló klubról, hiszen a Létavértesnek is van saját elnöke, Árva Barna, aki a végleges döntés után el is mondta véleményét a helyzetről.

Sajnos valóban hibáztunk, […] a szövetség által kitűzött határidő lejártakor még nem álltunk a feljutást érő első helyen, s mivel a másodosztályú licenc igénylése jelentős költséget rótt volna a klubra, ezért úgy véltem, később pótolni tudjuk a kérelmünket.

Ez nem indok. Először is, mert a Létavértes költségeit is a debreceni klubtulajdonos állja. Másodszor, ha tervbe van véve a másodosztályú szereplés a következő szezonra, akkor az egy pontos hátrány a tizennyolcadik fordulóban március 8-án nem hátráltató tényező a licenckérelem beadásakor. Ráadásul a következő fordulóban, március 16-án, már a Létavértes vezetett. Harmadszor, a szabály az szabály. Pont.

A kérdés viszont az, hogy kinek is kellett elintézni a következő évi nevezéssel kapcsolatos papírmunkát? Ha a DVSC-n belül az ezzel foglalkozó alkalmazott – nevezzük adminisztrációs osztálynak, még ha csak egy titkárt vagy titkárnőt, vagy akárki mást is takar – feladata az összes csapat licenckérelmének beadása, akkor csúnya hiba az egyiket kifelejteni. Ha a Létavértes külön kérelmezi a jogot az indulásra, amelyre Árva Barna szavaiból lehet következtetni, akkor érthető a szankcióként is felfogható tegnapi döntés.

A kérelem elmaradásának véletlenségét szintén alátámasztja Spisljak korai távozása, a DVSC hallgatása az ügyről – holott a nyertes meccsekről és a bajnokság megnyeréséről beszámoltak – és az, hogy az eddigi koncepciót félredobják, vagyis nem lesz fiókcsapat.

Összegzés

Június elején Árva Barna még a csapat kicserélődéséről nyilatkozott, a hónap végén pedig eldőlt, hogy nem kapnak több fiatalt kölcsönbe. Ezzel együtt az a nehéz feladat áll előttük a nyárra, hogy új csapatot kreáljanak. Konkrétan a semmiből.

Most állunk úgy, hogy megszűnt az együttműködés a két csapat között, kérdés persze, hogy ki fogja továbbra is finanszírozni a Létavértest, egyáltalán tervben van-e. Vagy egyszerűen bedőlnek. A Debrecen valószínűleg csökkenti a kiadásait, még ha a kölcsönadások nem is könnyítenek anyagilag a kölcsönadó együttesen. Nevezhetjük bosszúnak, főleg akkor, ha az eddigi finanszírozó is kiszáll, mert azután se játékos, se edző, se támogató háttér.

Akkor állíthatjuk majd biztosan, hogy a felvetett két verzióból a második, amely valójában bekövetkezett.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy várhatunk további híreket az ügyben.