spongyabob_06

Válogatott, bajnokság, csodálatos napok ezek

Egy időre akkor ennyit a válogatottról, tolódjunk át inkább a folytatódó bajnokság irányába, mert lesz ezen a hétvégén minden, amit az egyszeri rajongó csak megkívánhat.

Pénteken héttől egy jó Pápa – Mezőkövesddel kezdünk, ami még önmagában nem lenne nagy baj, mert mindkét csapat igen rosszul kezdte a szezont, volna mit javítani, azonban ez az embereket vélhetően mérsékelten fogja csak érdekelni a helyszínen. Kaposvárott pontot menteni per kikapni otthon a Kecsótól legalább hasonló méretű blamázs, vagyis könnyen előfordulhat, hogy ezt a meccset az egyik fél meg fogja nyerni. (Ezzel nem állítottam valami baromira nagyot, csak annyit, hogy a döntetlen szinte kizárva, és vagy Tóth Bálint, vagy Véber Gyuri a végén nagyon idegesen fog nyilatkozni.)

Szombaton ebéd után jön a Kecskemét – Diósgyőr, ami egyrészt hordoz némi marginális pikantériát Sivic visszatérése miatt, részben viszont arról is szólhat, hogy a Kecskemét megragad-e a középmezőnyben, vagy inkább csatlakozik az Újpesthez és a Felcsúthoz, mint a kieséstől veszélyeztetett valami; illetve, hogy a Diósgyőr pontokban is komolyan gondolja-e a dobogót, amihez azért nem ártana nyernie is. Amíg a Loki ellen Abdou a pályán volt, úgy tűnt, ha nem is simán, de azért kikaphatnak, ellenben a kiállítás után lehoztak egy rettenet unalmas meccset, viszont az iksz alig forgott veszélyben. Talán most megtudjuk mennyire jó, vagy nem jó az idei Diósgyőr.

fortepan_32957

1949-ben így nézett ki egy MTK-FTC a Megyeri úton(!) (fotó: fortepan)

Négytől rendezik a forduló két – mondhatni – főmeccsét, az MTK – Fradit, és a Felcsút – Honvéd öszvérderbit. Utóbbit a lakosság szerencséjére egyetlen televízió sem tűzi műsorára, így akit nem érdekel az örökrangadó (Örökrangadó?), az még átkapcsolhat a TV2-re és megnézheti ezredjére is az E.T. – a földönkívüli c. remek filmet, vagy akár ki is mehet a szabadba, akár sétálni, akár túrázni, vagy csak úgy lenni, végre nem a tévé előtt görnyedve.

Ellenben ha mégsem, akkor viszont kutya kötelesség MTK-Fradit nézni, mert az mindig jó, vagy legalább valami. Ugyan a legutóbbi hétvégén az MTK csak 0-0-t játszott Haladásban, azért Torghelle még mindig Sanyi, és Vass Ádi sem ma kezdte a szakmát, hogy a Fradi ellen ne hozzanak ki esetleg valami extrát magukból, különösen azért mert, Vass tavaly egész sokáig kacérkodott a Fradival, míg végül Moniz mondott rá nemet. További jóság, hogy talán Leonardo majd valamivel többet játszik, mint a Győr ellen, és akkor még értelmes dolgot is láthatunk történni esetleg.

Eközben Székesfehérvárott néhány kiválasztott jelenlétében marad el a nézőcsúcs megdőlése, a vélhetően számbeli fölényben lévő vendégek vélhetően egész hosszan fognak foglalkozni vendéglátójuk eredetmítoszával, ami történetesen megegyezik a Honvédéval. Mellékesen ugyanott futballmeccset is rendeznek majd, ami még akár jó is lehet, mert egy támadni tudó (bár nem túl sikeres) és egy kontrázni tudó csapat találkozása tud nézhető lenni.

33256_puskas-fortepan

E sorok szerzője ezt a képet viseli majd pólóján a mérkőzés alatt (fotó: fortepan)

Hattól Újpest-Kaposvár, ciki, nem ciki, de kiesési rangadó, vagy valami olyasmi, ha feltételezzük, hogy a Rákóczinak van még bármiféle esélye. Mondjuk ha nyerne a Megyerin és előtte kikapna az MTK, akkor feljönne három pontra, viszont az még mindig NB II. Ha viszont a Paks is kikap, akkor mínusz négy, tehát valami sanszféléről kezdhetünk beszélni.

Újpesten ennél valamivel jobb, de még mindig kellemetlen a helyzet. Ha kikapnak, és bárki nyer mögöttük, akkor egy győzelmen belül (három pont) lesznek a kieső helyekhez. Basszus, így számolva tényleg kiesési rangadóról beszélhetünk.

Még mindig szombat, és este nyolc. Nem maradhatunk a sötétedés beállta után sem néznivaló nélkül, egy Győr – Péccsel próbálja a futball újraszentelni a szerdán megbecstelenített ETO Parkot. Vérmes reményeink nincsenek, várakozásunk is éppen annyi, mint a KTE-DVTK előtt, vagyis jó lenne végre látni, mire képes ez a két csapat is, mert a tavaszi nyitány nem tekinthető reprezentatív felmérésnek.

Vasárnap a Debrecen – Haladás lesz a várósabb, mert ott mégiscsak két, jónak vélt csapat találkozik egymással. Múlt héten mindketten hatalmas esélyt szalasztottak el, hogy kicsit ellépjenek a közvetlen riválisoktól, és mivel mindketten érmekre hajtanak, több bukta nem nagyon fér most már bele. A Debrecen otthon jó, a Halit pedig nem kell félteni igazán idegenben sem, bármikor képes lehet elkapni egy-egy erősebbnek hitt ellenfelét. Jó lesz, na.

A Harmadik félidőig még rendeznek kettőt Pakson, ahová a Videoton látogat, és könnyen lehet, hogy egy újabb szeget ver bele a hazaiak koporsójába. Legutóbb a Vidi nem volt igazán meggyőző a Pécs ellen, ami önmagában talán nem jelent semmit, mert lehet a Pécsnek épp kicsúszott valami, viszont Pakson nem engedhet meg magának pontvesztést, ha komolyan gondolja a Debrecen üldözését. Másik oldalról nézve viszont vélhetően a Paks sem a Videoton ellen tervezi begyűjteni az NB I.-es tagság fenntartásához szükséges pontokat, de mivel pont nem a Videoton ellen fogja más sem, ezért már egy egység is hatalmas segítség lehet a végelszámolásnál. Ettől függetlenül ha van fixnek tűnő meccs a fordulóban, akkor ez egy tuti kettes.

A 19. forduló időpontjai:

  • Pápa – Mezőkövesd, p-19
  • Kecskemét – Diósgyőr, sz-14
  • Felcsút – Honvéd, sz-16
  • MTK – FTC, sz-16
  • Újpest – Kaposvár, sz-18
  • Győr – Pécs, sz-20
  • Debrecen – Haladás, v-16:30
  • Paks – Videoton, v-18:30

[phpleague id=1 type=table latest=false style=general]