invadersA magyar labdarúgás máris elkönyvelhet egy igazi sikert: a futballtavasz beelőzte a naptárit, és egy teljes napot vert rá!!!

Viszonylag izgalmas volt maga a befutó is. Sokáig fej-fej mellett haladtak, napra mindig nap jött, az idényrajt távolsága azonban ugyanannyi idő alatt rendre egyel csökkent, és végül győzött a jobbik, teljesen megérdemelten. A versenyen kívül induló tavaszi hőérzet pedig megmutatta, milyen messze van még az európai középmezőny.

Az NB I. 18. fordulója következik.

Végre.

Tételesen

Ha valaki igazi gourmet, és ideje is engedi, akkor számára a futballtavaszt már délután fél háromkor elhozza a DunaTV, egy remeknek ígérkező Dunaújváros – Nyíregyháza néven futó NB II.-es derbivel. Fontos meccs, mert a Nyíregy valószínűleg feljut, vagyis Bajzát újra és közvetlenül fog boldogítani minket, valamint azt a pletyit is hallani, hogy a Dunaújváros lesz az új Paks. Vagyis a paksi szponzori pénzek természetesen, organikusan és spontán módon átvándorolnak Újvárosba, ahol azért van valamiféle stadion. És ez az egész legérdekesebb része, mert pont a Paks maradt valahogy körön kívül az Országos Stadionépítési Kezdeményezésből, az első két osztályból talán egyedüliként. Véletlen egybeesés volna? Valóban realitás, hogy Fejér megye ismét három élvonalbeli csapattal rendelkezzen?

Így érnek össze a szálak: Fejér megyei második csapat verszusz vélhetően halálra ítélt, egyébként is minekvan-kategóriájú vidéki kiscsapat, vagyis Felcsút (13.) – Paks (14.) a tavasz nyitómeccse az első ligában. Pontra ugyanúgy állnak, kettővel a kiesést jelentő 15. hely fölött, tehát igazi ki-ki-meccsről beszélhetünk, miközben az országos közvélemény egy jelentős része bőven ellenne mindkettejük nélkül. (Félreértés ne essék, bennem semmiféle gyűlölet nincs ezen csapatokkal szemben, mindössze a velük kapcsolatosan felmerülő általános érzeteket írtam le.) (Természetesen az előző mondatomban nem mondtam teljesen igazat.)

Téli egyenleg: Lázok, Tóth Bence érkezett, néhány resztli távozott Pakson, és Csertői Reli lett az új mester. Eközben Felcsúton további fiatalodtak, amihez megkapták Videotonból Tóth Balázst, Kövesdről Vaskót, valamint a szomszéd kertjéből a kis Gazsit.

Szerencsére szombaton, a kora délutáni órákban már meccset is rendeznek az országban: a Honvéd (9.) és az Újpest (10.) próbálja meg eldönteni, hogy melyikük a legkevésbé gyenge budapesti csapat a Fradi mögött. Nem vicc, jelenleg ott tartunk, hogy kb. féltávnál ötödik a Fradi, kilenc-tíz a Honvéd és az Újpest, tizenötödik meg az MTK, vagyis újra lehet majd cikkezni a fővárosi futball agóniájáról. Az most más kérdés, hogy közülük három, nagyon hasonló kerettel tavaly még a dobogóért ment, vagyis nem a főváros haldoklik, hanem a bajnokság úgy általában véve halott, ha ilyen megtörténhet.

Téli egyenleg: Kispestre érkezett két olasz, amiből Bonazzolinak az öltöző másik fele csókolommal köszön, amúgy újabb akadémisták kerültek fel a nagycsapathoz. Újpesten kisöpörték az öltözőt, ment Eninful, Christ, Vermes, Szélesi, Egerszegi, és érkezett egy csomó olyan ember Belgiumból, akik korábban valószínűleg a Honvédba jöttek volna, és ugyanígy, bálás módra. Róluk jelenleg semmit sem tudunk, csak a nevüket.

És máris elérkeztünk az év első olyan meccséhez, amit nem közvetít semelyik tévé. Mondjuk valahol érthető, mert egy Kaposvár (16.) – Pápa (8.) se nem közszolgálati feladat, se nem egy profitvezérelt vállalkozás pénzes csörgőlabdája. Ha a helyszínen összeverődnek ezren, az már valami lesz.

nelson_hahaAmúgy az megvan, hogy a Rákóczi lecserélte a keretét, majd miután leszerződött mindenkivel, megjelent az önkormányzatnál, hogy neki erre amúgy nincs pénze, és kellene 60 millió forint a tavasz befejezéséhez? Mellékesen már ebbe a sikeres őszbe is hatalmas összegeket tett az önkormányzat, amely várhatóan most is fizetni fog, mert Illés János elnök szerint vele egyetértésben igazoltak. Csodálatos.

Téli egyenleg: Kaposvárról távoztak vagy egy csapatnyian, köztük Babic, Markus, Ranilovic és Waltner, érkezett Antal Botond, Jahic, Tarmo Kink és még néhány egyéb. Pápáról az ősz végéhez képest távozott Rodenbücher és Quintero, érkezett viszont Csizmadia.

A Haladás (6.) – MTK (15.) legalább valaminek ígérkezik. Ugyan egy meccsen még semmi sem dől el, de ha az MTK bent akar maradni, akkor lassan el kell kezdenie nyerni, miközben a Hali szeretne tapadni az alig három pontra lévő dobogóra. Azt mondják, ha a nagyon mögötted lévőket nem vered el, akkor te se végezz elől. | párhuzamos eset | az MTK kerete nem annyira gyenge, mint amit a tabella mutat, | közös konklúzió | mindkét csapatnak létfontosságú ez a három pont. (Formállogika á lá Bohócliga, vagy valami ilyesmi.)

Téli egyenleg: Andorka végre formailag is létszámfelettivé vált, aminek jelenleg Gyirmóton örülnek. Távozott még a Haladásból Ugrai, akiért a Fradi fizet pénzt, cserébe a helyére érkezett Hrepka. Az MTK eladta – szintén pénzért – Varga Szabolcsot Hollandiába, és nem cserébe, de érkezett Rodenbücher, Torghelle és Vass Ádám.

Most akkor mi van Pécsett? Hirtelen össze sem tudom számolni, hogy hány határidő járt le ott az utóbbi időben, amit egymásnak adtak a tárgyaló felek. Például most kié a Pécs? És nem papíron? Ki fizeti a játékosokat? És miért? Neveznek egyáltalán a következő bajnokságba? És ha igen, hogyan? Ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajtuk.

A lényeg, hogy jelenleg úgy tűnik, vannak, és szombaton lesz egy Pécs (7.) – Videoton (2.), ami a helyezések összegét látva akár még rangadó is lehetne, de efelől ne legyen kétségünk, nem lesz az.

Téli egyenleg: Jelentősen gyengült a Pécs: Dibusz, Gaál, Grumics és Uzoma helyére visszahívták két játékosukat Kozármislenyből, valamint megkapták kölcsönbe Pericet a Videotontól. A Vidi egyedül Tóth Balázst bukta, ellenben újra megpróbálja a tulajdonában lévő Harasztit.

Még mindig szombat, és egy jó Mezőkövesd (12.) – Kecskemét (11.). Amúgy részemről ez az egyik olyan meccs a hétvégén, amin szívesen ott lennék személyesen is, mert valószínűleg remek hangulat lesz mind a pályán, mind a pálya körül. Néző mondjuk nem sok, de a vidéki, kisvárosi idénynyitók mindig tartogatnak meglepetéseket az összeverődött keveseknek. Másik amúgy, hogy jelenleg nekem Véber Gyuri Kövesdje az, ami egykor volt Sivic Kecsója, vagyis a megalkuvás nélküli támadófoci és a nagypofájú edző kellő elegye, ráadásul kijár mindkettőnek néhány pofon a pályán, amit meg is kapnak. Bekő ettől a szinttől nagyon, de nagyon messze van, ami nem baj, ettől még bent tudja tartani a Kecskemétet.

Téli egyenleg: Irhás, Pilibaitis és Vaskó helyére Rajczi, Takács, Vermes Kövesden, ami jobb, mint nullszaldó. Kecskemétről Antal, Bulajic, Mogyorósi, Ebala, Barry, Rajczi és még néhányan távoztak, helyükre az utolsó pillanatban érkezett Simon András, Bebeto (nem az!), Pavicevic (ZTE), Poleksic és Eninful.

Úgy néz ki idén is vasárnap lesznek a tévék által rangadónak kijelölt meccsek, vagyis nem törik meg az az átkos folyamat, hogy a tévék döntenek az egyes meccsek időpontjáról. (Mellékszál: eddig úgy volt, hogy május 17-én lesz a kupadöntő, ami nem baj, mert mi már egy ideje nem vagyunk érdekeltek benne, ráadásul épp aznapra került közben az egyik legkedvesebb barátom esküvője. Másnap mit csinál az MLSZ és a tévék? Természetesen megcseréli a 17-i és a 24-i hétvégéket, vagyis a kupadöntő megy egy héttel hátrébb, a Honvéd-MTK pedig egyel előrébb. Ez a klasszikus basszameg.)

Felvezetésként Fradi (5.) – Győr (3.), ami már csak amiatt is érdekes, mert mindkét helyen komoly változások történtek a télen.

Mellékes konteó, hogy a Fradihoz igen közel álló Horváth Ferka miként került Győrbe: Dunakeszin együtt kispályázik (mármint helyesen: azonos pályán) Szijjártó Péter fontos emberrel, aki történetesen győri (és Honvéd-drukker). Ez még kevés lenne, mert Győrben ott volt a padon Pinyő, akit el kellett távolítani. Tarsolynak vagy tetszett a gondolat (maga is elküldte volna, csak drága volt), vagy nem (marasztalta volna, mert elégedett vele), így őt megkerülve, el kellett intézni, hogy felfelé bukjon, mondjuk szövetségi kapitánynak. Ez történik akkor, ha Szijjártó Pétert meglátja a fütyidet a zuhanyzóban, és ettől máris barátként gondol rád, majd nekiesik egyengetni a pályafutásod. Természetesen mindez csak konteó.

Új edzők, új koncepciók, aztán majd meglátjuk mi lesz belőle. Thomas Doll (FTC) azért nem egy kis név, hasonló kalibert csak a legritkább esetben szerződtet magyar klubcsapat. Nagy nevet talán igen, de olyat, aki nem futballistaként, hanem már edzőként is nevet szerzett magának olyat csak szökőévszázadonként. Jó, nem egy Jimmy Hogan, nem fogja megújítani a magyar- és a világfutballt, leborulni sem kell a nagysága előtt, csak elfogadni, végre valami, vagy valaki.

Téli egyenleg: Győr nagyon kemény, szinte csak távozó van: Kink, Lázok, Simon és Stevanovic, akik helyére egyedül Pogacsics érkezett cserekapusnak. A lényeg persze nem a számokban rejlik, hanem ott, hogy a kezdőt szinte alig érintette a változás, vagyis a Loki és a Vidi mellett az ETO a harmadik csapat, amelyik ugyanott folytathatja, ahol abbahagyta. Ez manapság érdem, ha elől áll a csapatod.

Ezzel szemben a Fradinál mentek/menni látszanak Moniz négerei hollandjai, helyükre pedig – első blikkre mindenféle koncepció nélkül – érkezett Dibusz, Ugrai, egy horvát németből kölcsönbe és Laczkó. Tényleg, Dibusz hányadik kapus lehet jelenleg a Fradi állományában?

szocinyugdijas

Nem futotta

Zárásképp Diósgyőr (4.) – Debrecen (1.) és valószínűleg teltház Miskolcon. Ha nyer a Loki, iszonyatosan közel kerül a bajnoki címhez, ha pedig nyer a Diósgyőr, akkor a Pécstől lefelé állók elfelejthetik az érmeket. Ilyen egyszerű, mert olyan csak nagyon ritkán van, ahogy a BVSC leadja a bajnoki címet és hasonló nyalánkságok.

Téli egyenleg: Kezdi belakni magát Sivic Diósgyőrött, és az összeférhetetlen sztárocskák (Tisza, Takács?) helyére szerbeket (Grumic és egy újfiú) hoz, valamint Egerszegit Újpestről, illetve gyirmóti kölcsönből. Debrecenből távozott Rezes, Trnicic, Poleksic, érkezett viszont Tisza (haza), aki pont Miskolcon debütálhat. Megnézősnek tűnik.

Teljes étlap és tévés időpontok:

  • Dunaújváros – Nyíregyháza (NB II), péntek 14:30, DunaTV
  • Felcsút – Paks, péntek 19h, Sport1
  • Honvéd – Újpest, szombat 14h, m1
  • Kaposvár – Pápa, szombat 16h, csak helyszínen
  • Haladás – MTK, szombat 16h, Sport1
  • Pécs – Videoton, szombat 18h, Sport1
  • Mezőkövesd – Kecskemét, szombat 20h, Sport1
  • FTC – Győr, vasárnap 16:30, m1
  • Diósgyőr – Debrecen, vasárnap 18:30, Sport2
  • Harmadik félidő, vasárnap 20:30, Sport2