Kiszínezésre váró Felcsút-logó és Paks-címer? Várja a zöldet, meg a pirosat, kéket a jelenet, ahogy Radó beforgatja Viníciust? A focink alámerülésével és a matricásalbumok megjelenése után elég nehéz elképzelni, hogy NB I.-es kifestőkönyvet adjon ki valaki. 1978-ban ez teljesen a helyén volt.

Egykori nagyágyúk, mostani nagy nevek és eltűnt csapatok

Egykori nagyágyúk, mostani nagy nevek és eltűnt csapatok

Gyöngyszem került a kezünkbe nemrég: a Sportpropaganda Vállalat kiadványa A Labdarúgó NB I csapatai – Kifestőkönyv címmel, a fedőlapján egy rakás, pontosan tizennyolc, klubcímerrel. Évszám nincs az A4-es méretű kifestőn, de ha végignézzük a felsorolt csapatokat, rájövünk, hogy elég régen járunk. A kor nagyágyúi és a most is ismerősen csengő nevek mellett olyan elfelejtett csapatok és csapatnevek sorjáznak, mint Székesfehérvári MÁV Előre, Salgótarjáni TC, Dunaújvárosi Kohász, Vasas Izzó. Főleg a MÁV Előre segít a kormeghatározásban, mert a fehérvári kiscsapat összesen két három  idényt töltött el az első osztályban. Szóval gyorsan kiderül, hogy ez bizony a 78/79-es szezon.

kifesto2

Ha belelapozunk a kifestőbe, akkor még szebb a látvány. Két oldalanként egy-egy focijelenet elevenedik meg előttünk: az egyik a színes oldal, a másik az üres, ennek kell nekiesni a cerkával. És mindegyik NB I.-es csapat kap egy kicsit a kézműves rivaldafényből! Párosával lépnek fel a klubok. Videoton- Újpest, Csepel-MTK, Vasas-Salgótarján, stb. Van itt minden, szoros párharc, fejpárbaj, lemaradó védő, becsúszás, sőt, előre megállapodott eredményre utaló lötyögés is.

Alant az összes kép.

kifesto3

kifesto4

kifesto5

kifesto6

kifesto7

kifesto8

kifesto9

kifesto10

kifesto11