sportszelet_taccs

A kép gyenge, de a címadás a lényeg!

Méltatlanul  alulértékelt szereplője a hazai lappiacnak a Sportszelet, ami a Pest megyei futballszövetség hetente kétszer megjelenő lapja. Volt, hogy hónapokig megvettem minden számát, most volt egy kis szünet, de ismét rácsodálkoztam erre a csodás  világra. Az egy dolog, hogy már a pályákon elmerülni a megyefociban, blaszfociban is nagyszerű dolog, de erről nyolc oldalt olvasni maga a tökély. Az NB II.-től a megye III.-ig minden Pest megyei focit lefed a lap (szórványosan futsallal és női focival), az összes meccs jegyzőkönyvével, vaskos edzői nyilatkozatokkal, mindennel, ami egy focis újságba kell.

Már a címek magukért beszélnek:  „Edzőváltás a Rákosmenti FC-nél: Sólyom László ‘repült'”, „‘Kettes’ BKV-járat Budaörsön”, „Totális, túlzó érdi dominancia”, „Egy öngól jelentette a Felsőpakony továbbjutását”. A témák is változatosak, megtudhatjuk, hogy Pest megye egyetlen százszázalékos őszt produkáló csapata a Csővár (ami nem egy szponzornevet viselő csapat, hanem egy falu Váchoz közel), előbukkannak olyan kérdések, hogy mik voltak az elvárásai a szezon előtt a szintén megyehármas Vácduka szintén híres nevű csatárának, a tizenkét meccsen 31 gólt termelő Sára Sándornak.

A fénypont azonban mindenképp a címlapi interjú a 33 éves megyei I-II.-es sporival, Molnár Lászlóval. „Vegyék emberszámba a játékvezetőket is!” – szól a cím, de beljebb is van. A bíró kifejti, mit is gondol az alacsonyabb osztályokban focizók szabályismeretéről. „Sajnos a megyei rangadókon sokszor nem értik, vagy nem akarják megérteni – még a rutinos, magasabb osztályt megjárt játékosok sem – a játékvezetők ítéleteit, lehet, hogy azért, mert még fiatalok a „sporik”.  Ilyenkor megpróbálom higgadtan elmagyarázni az odavonatkozó hatályos FIFA-szabályokat.” A mit szeretne még elérni a pályán kérdésre pedig kifejti a címben is szereplő állítást: „Nincsenek nagy elvárásaim, a lényeg, hogy a szurkolók ne a játékvezetőkkel foglalkozzanak, mert az ítéletieket már nem fogják visszavonni, és vegyék emberszámba a sporikat, mivel ők is emberek, és gondoljanak bele, fordított helyzetben ők vajon hogyan döntenének egy-egy kétes szituációban tizedmásodpercek leforgása alatt.”