14399_anglia-magyarorszag_valogatott_csapatai_junius_10-en_merkoztek_egymassal._a_gyoztes_az_angol_csapat_lett_7-0_aranyban

Az 1908-as magyar-angol csapatai (fotó: huszadikszazad.hu)

Héttel kikapni, vagy nyolcat kapni elég ritka a magyar válogatott 833 mérkőzést számláló történetében. Egész pontosan ez volt a hatodik, és a második tétmeccs.

1908. 04. 05. Magyarország – Anglia 0-7

A magyar futball rajtja után tíz évvel játssza a válogatott 17. mérkőzését, az ellenfél pedig a negyven éve futballozó Anglia. Az egyik oldalon a játékot még csak tanuló színtiszta amatőrök, a másikon jól kereső profik.

  • Domokos (MTK) – Rumbold (FTC), Csüdör (MTK) – Ficzere (BTC), Bródy (FTC), Simon (BTC) – Rónai (FTC), Weisz (FTC), Korodi (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (MAC)

A mérkőzés után Stobbe Ferenc lemondott a szövetségi kapitányi posztról, az utódja Minder Frigyes.

1909. 05. 31. Magyarország – Anglia 2-8

Az 1908-as bécsi FIFA kongresszus után Csehország elveszíti futball-önállóságát, így válogatott meccset sem játszhatunk ellenük. Marad ebben az időben Ausztria, Németország és Anglia.

  • 1909. 05. 29. Magyarország – Anglia 2-4
  • 1909. 05. 30. Magyarország – Ausztria 1-1
  • 1909. 05. 31. Magyarország – Anglia 2-8

Vagyis három nap alatt három meccset is játszottunk, így nem csoda, hogy a közben egy napot pihenő angolok végül nyolcat gurítanak.

  • Bihari (BTC) – Rumbold (FTC), Szedrő (FTC) – Bíró (MTK), Károly (MTK), Vágó (Főv.TC) – Feketeházy (MAC), Weisz (FTC), Mészáros (BTC), Schlosser (FTC), Borbás (MAC)

A mérkőzés után az Iszer, Löwenrosen, Herczog, Zuber és Malaky összetételű válogató bizottság (ez volt akkoriban a szövetségi kapitány helyett) nem mond le.

Az ellenfél soraiban ott találjuk Vivian Woodwardot, a korszak világfutballjának egyik legnagyobb sztárját is, aki egészen sokáig birtokolta az angol válogatott gólkirályi címét. A Felejthetetlen 90 percek című kötetben ezt a beszélgetést idézik fel vele kapcsolatban:

Megkérdeztük, mit szól egyénenként a játékosainkhoz?
– Tetszettek a védőik – felelte -, a csatáraikat viszont, sajnos, nem láttam… Mi sem, senki sem.

1912. 06. 30. Magyarország – Anglia 0-7

Harmadszor is Anglia, ezúttal az olimpián, Stockholmban, ráadásul profik nélkül, az amatőrjeiktől.

  • Domokos (MTK) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Bíró (MTK), Károly (BAK), Vágó (MTK) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Pataky (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)

Az egymásnak ellentmondó források szerint Waldern ötöt, vagy hatot; Woodward pedig kettőt, vagy egyet lő ellenünk. Woodward amúgy mind a négy idézett magyar-angolon játszott, és mindegyiken lőtt is gólt.

Anglia utánunk a finneket veri 4-0-ra, majd a döntőben a dánokat 4-2-re, miközben mi a vígaszágon vígasztalódunk.

1932. 04. 25. Ausztria – Magyarország 8-2

Kis ugrás az időben, és egy új szereplő, a korszak egyik legjobb csatársorával felálló Ausztria. Sindelar hármat hint nekünk.

  • Szabó (MTK) – Takács (FTC), Mándi (MTK) – Lyka (FTC), Kalmár (MTK), Lázár (FTC) – Závodi (MÁVAG), Cseh II. (MTK), Turay (FTC), Toldi (FTC), Kohut (FTC)

Fontos megjegyezni, hogy a mérkőzés eredménye abszolúte nem illik a környező évek mintázatába, Ausztriával szemben teljesen kiegyenlített a mérlegünk.

1941. 04. 06. Németország – Magyarország 7-0

A háború alatt vagyunk, a helyszín pedig Köln, és az ellenfél az idő közben beolvasztott Ausztria játékosaival megerősített Németország.

Természetesen itthon sincs minden rendben, a válogatott nem vitte magával túrájára a szövetségi kapitányt egy szövetségen belül dúló vita miatt. A néhány meccset kapó Fábiánt menesztik, az utódja pedig az elődje lesz, Ginzery.

  • Csikós (FTC) – Korányi (WMFC), Polgár (FTC), Kispéter (Szolnok) – Sárosi III. (FTC), Lázár (FTC) – Kincses (Kispest), Zsengellér (UTE), Füzi II. (Gázgyár), Bodola (NAC), Gyetvai (FTC)

2013.10.11. Hollandia – Magyarország 8-1

Három évnyi stabil előrelépegetés után a magyar válogatott befutott az Egervári által nyilvánvalóan nem így megálmodott célba késbe.

  • Bogdán – Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár (Devecseri) – Koman, Varga, Hajnal (Elek), Dzsudzsák – Böde, Németh (Nikolic)

A mérkőzés után Egervári Sándor azonnal lemond, az ideiglenes utód Csábi József.