piros_lapMLSZ FEB – minden kedden! Tényleg kellene már találni valami remek reklámszöveget a jó fegyelmi bizottságnak. Minden kedden összeülnek, átfutják a jelentéseket, majd hoznak azok alapján valamilyen ítéletet, hogy az egyszerű szurkoló, aki mondjuk összeveti a korábbi hetek döntéseit csak a fejét vakarhassa: ez most megint mit jelent?

Ezúttal kiderül az, hogy mi és mennyi a különbség egy romániázás és egy újpestezés között, valamint az, hogy mennyit ér berúgni egy ajtót az öltözőfolyosón.

Piros lapok:

Ngawa (Újpest) és Horváth Tamás (Mezőkövesd) 2-2 meccset hagy ki a pályán beszedett piros lapja miatt, Jenner (FTC) pedig egyet, mert berúgta a Népstadion egyik ajtaját. Legutóbb, a kilencedik fordulóban, Felcsút-Fehérváron Besic járt el hasonlóan, ráadásul két sárgával ki is szórták, így végül 1+1 meccsre meszelték el. A hetedik körben Caneira bontott nyílászárót Debrecenben, és az a natúr ajtóberúgás élből két meccset ért. Akkor mi a valódi árfolyam? És mi állhat a megszaporodott ajtóberúgások mögött?

 

Szurkolók utáni büntetések:

pre: A Fradira két hete kirótt részleges szektorbezárást a fegyelmi bizottság még a múlt héten 2014. január 4-ig felfüggesztette. A részletes indoklás elolvasható itt.

nem értjük: A Videoton amikor még nem volt visszaeső, akkor egy szlovákiázás 400.000 forintjába fájt a klubvezetésnek. Ezzel szemben visszaesőként 100.000 forint – természetesen megbotránkoztató rigmusokért. Valószínűleg mennyiségi kedvezményt kaphattak. Kivételesen látunk némi indoklást is:

A Videoton FC–Újpest FC mérkőzésen a hazai szurkolók többször, megbotránkoztató módon gyalázták az ellenfelet (például: mocskos lilák, újpesti parasztok…), melyek elfogadhatatlanok labdarúgó-mérkőzésen, ezért visszaesőként a Videoton FC 100.000 forint pénzbüntetést köteles fizetni.

A vendég Újpest 400.000-es tétele ezek után szinte kézenfekvő:

Ugyanezen a találkozón a vendég Újpest szektorában többször is olyan gyalázkodó rigmus hangzott fel, amely nemcsak megbotránkoztató, de amelynek – miután egy másik ország (Románia), nép (románok) tagjait ócsárolja – semmilyen köze nincs egy magyar bajnoki mérkőzéshez, és amelynek tartalma a fegyelmi szabályzat 101-es paragrafusába is ütközik. Az Újpest FC szurkolói viselkedése miatt 400 ezer forint pénzbüntetést köteles megfizetni a bizottság döntése alapján. A szigorúbb büntetés azért is indokolt, mert a FIFA, az UEFA és ezzel összhangban az MLSZ irányelvei szerint a vallásra, nemzetiségre, származásra tett becsmérlő megnyilvánulások minden formáját el kell tüntetni a futballstadionokból, sporteseményekről.

Valamivel legalább közelebb kerültünk a dolgok megértéséhez. Magyarán, és mondjuk a példa kedvéért, egy „szarferencvárosozás” csak azért nem 400.000, hanem 100.000 (ami egyébként eddig 200.000 volt általában), mert nem megy rá vallásra, nemzetiségre, származásra, ellenben a cigányozás, romániázás, borsodmegyézés, etc igen. Stimmt. Tíz forduló ment le a bajnokságból, mire ezt az MLSZ fegyelmi bizottsága végre közölte. Most már csak azt kellene megértenünk, hogy a visszaesőnek nevezett Videoton miért ragadt le az alap büntetési tételnél, amikor korábban a nem visszaesők ennek a dupláját kapták?

kérdés: Ha a „mocskos lilák” büntetési tétel, akkor egy „fúj, Újpest” mennyit érhet? Vajon van még bármilyen lehetőség arra, hogy várhatóan büntetés nélkül kicsit kellemetlenné tegyük az ellenfeleknek a mérkőzést? Az mennyit ér, ha véletlenül odamondom a szomszédomnak a lelátón: „te, figyu, én nem szeretem ezt a Diósgyőrt, vágod?” De tényleg, mennyit?

  • Videoton: megbotránkoztató rigmusok. Ítélet: 100.000 forint
  • Újpest: megbotránkoztató rigmusok. Ítélet: 400.000 forint

Egyéb rendelkezések:

  • Horváth Ferenc vezetőedző (Paks) írásbeli megrovásban részesült.
  • A fegyelmi bizottság a Budapest Honvédot a Souleymane Tandiával szembeni pénzügyi tartozás miatt indított eljárásban felmentette.

Összetett:

  • FTC: 3.900.000 forint / 5 büntetés, 1 szektorbezárás (felfüggesztve), 1 megrovás, 2 szövetségi ellenőr, 2 rendezői gárda megemelés
  • Újpest: 900.000 forint / 3 büntetés
  • Videoton: 700.000 / 2 büntetés, 1 megrovás, 3 szövetségi ellenőr
  • Haladás: 600.000 forint / 1 büntetés
  • Pécs: 250.000 forint / 2 büntetés, 1 megrovás
  • Győri ETO: 100.000 forint / 1 büntetés, 2 rendezői gárda megemelés, 2 szövetségi ellenőr
  • Diósgyőr: 100.000 forint / 1 büntetés,  2 szövetségi ellenőr
  • Paks: 1 megrovás
  • Debrecen: 1 írásbeli figyelmeztetés
  • Honvéd: 1 írásbeli figyelmeztetés
  • Mezőkövesd: 1 írásbeli figyelmeztetés