Ha választanom kellett volna, valószínűleg én sem a C szektorba vettem volna jegyet a Derbin, mert a fejemet én sem akarom feltétlenül beveretni. Nem állítom, hogy egy Fradi-Újpest életbiztosítás lenne, azt viszont igen, hogy egy magyar futballmeccs összességében nem veszélyesebb, mint szombaton elmenni a belvárosba a haverokkal sörözni.

Kérsz egyet? Még egyet? És még egyet?

Kérsz egyet? Még egyet? És még egyet?

Az egész hiszti talán a kétezres évek elején kezdődött, de az is lehet, hogy nem, csak akkor még kellően fiatal voltam ahhoz, hogy a TV2-ben mutogatott, lovasrendőrnek is nekiugró zöld-fehér vagy lila-fehér mezes félőrült elmebetegektől beszarjak. Balhék korábban is voltak, sőt, a 90-es években voltak igazán, de talán a kereskedelmi tévés túllihegés miatt jött az, hogy magyar futballmeccsre járni olyan, mintha az ember önként menne a vágóhídra. Tegyük hozzá, a Fradi-Újpestre akkoriban esetenként olyan tudott lenni, de ma már csak akkor kaphat az ember a pofájára, ha szándékosan keresi a bajt.

Szombat délután négykor kimenni a Bozsikba egy Honvéd-Pápára, egyáltalán semmi veszélyt nem jelent. És igen, még a gyereket meg az asszonyt is ki lehet vinni, mert sokkal nagyobb esélye van annak, hogy elüt minket a villamos, mint bármilyen atrocitásnak. Hallott valaki az utóbbi években komoly esetről, ami nem a Derbin történt? És a mainstream média ott is maximum annyit tud kihozni, hogy az egyik tábor megdobta kővel a rendőröket. Hát ez tényleg rohadtul nem szép dolog, de nézzük már meg csak a legutóbbi hétvégét, mégis mi történt egyes rangadókon szerte Európában.

Az egyébként tiszta sor, hogy a futballra amúgy érzékeny emberek miért döntenek úgy, hogy nem a Bohócligával töltik a hétvégéjüket, hiszen aki minőségi játékot akar látni, annak ott van a Sport TV. Ami itthon van, annak szar, aminek lennie kellene. (Egyébként viszont nagyon szórakoztató, de ezt teljesen elítélhető módon csak kevesen értjük.) Emellett olyan emberekkel van tele a lelátó, akik ugyan legalább valóságos, hús-vér figurák, de nem biztos, hogy bárki is arra kíváncsi, hogyan kell a legcifrábban elküldeni a kurva anyjába Szabó Zsoltot, a románokat, meg Kistelekit.

Szóval az odáig oké, hogy nem megyünk ki, mert amit ott látunk és tapasztalunk, az nekünk nem kell. De abból, amit a tévében meg az újságban mutogatnak, nem kell feltétlenül mindent készpénznek venni. Mert egy repülő sörösüveggel bárhol máshol is találkozhat az arcunk. Aki ma Magyarországon balhés meccset akar, annak keresnie kell a konfliktust, de különben nyugodtan kimehet bármelyik stadionba.