Eljött ez a nap is, a profi ligákban (NB I. és NB II.) megtörtént az első edzőváltás, bár meglepő módon nem az első, hanem a második vonalban. A ZTE ugyanis pont a Nyíregyháza elleni tévés meccs előtt cserélte Simon mestert a debütáns Lendvai mesterre. Úgy néz ki, az NB I.-ben sem kell sokat várni, a közeljövőben több edző is lapátra kerülhet. Vagy nem, hisz a klubtulajdonosok kollektív makacskodása teljesen példátlan az elmúlt éveket nézve.

Érted, sehol sem, sehol sem váltottak!

Érted, sehol sem, sehol sem váltottak!

Az elmúlt szezonban például már jó pár csapat is lecserélte edzőjét szeptember 17-ig:

Paks Kis Károly – Máthé Csaba, majd Szivics Tomiszláv (aug. 1., 30.): Itt volt egy kis ráhagyás a két váltás között, Máthé akár hosszabb távra is maradhatott volna. Kis Karcsinak a paksi hangadó játékosokba tört bele a bicskája. Szivics rafkósabb pali, elegyengette a dolgokat, de amint jött egy jobb lehetőség, dobbantott is Diósgyőrbe. Utódja Horváth Ferenc lett; lásd még lentebb.

FTC Détári „Döme”  Lajos – Ricardo Moniz (Aug 20-21.): Némileg meglepő váltás volt, és úgy tűnik, nagyon bevált, legalábbis marketingszinten mindenképp, messze neki a legjobb a sajtója az edzői karból. Pár rossznak tűnő igazolással (főleg Tuijp) együtt is a Fradi menetel, rangadót is nyert (igaz veszített is), immár újra a bajnokesélyesek között emlegetik.

Pápa Bene Ferenc – Kovács László, majd Zsivóczky Gyula (aug 27., ill. szept 1.; Zsivóczkyt később Tóth Bálint váltotta): Sikeresen menekült a kiesés elől Bíró Péter.

KTE Török László helyett Szabó István (napra pontosan pont egy éve!; majd Horváth Ferenc, szept. 28.): A valóban új edző Horváth Ferenc lett, aki szerencsére kicsit elmontypythonosította nyilatkozataival az NB I.-et. A Kecsó megtáltosodott, Horváth Feri pedig úgy érezte, kihozta a maximumot a csapatból, így nyáron a Paksnál lett a Diósgyőrbe távozó Szivics utódja. És ott sem az első idei edzőváltásra gyúr.

Voltak még további edzőváltások is, de történetünk szempontjából azok most nem fontosak. Infografikán összefoglalva így néz ki a történet:

Forrás: saját készítés

Forrás: saját készítés

Szeptember 17-ig tehát öt edzőváltás is volt a legmagasabb osztályban, az új edzők közül pedig egyedül Ricardo Moniz maradt a helyén. A szezon végéig maradó csereemberek közül is kettő már új állomáshelyen sikeres. Őszintén, ki érti ezt?

Nem kell nagy jósnak lenni, hogy azt mondjuk, valamelyik klubvezető vélhetően egy héten belül elveszti a fejét, s edzőváltást eszközöl, íme az esélyesek:

Mészáros Lőrinc, Felcsút: Bár az Akadémia házi hírmondója szerint nincs sok esély a váltásra, mi azért nem vennénk mérget rá. Benczés továbbra is az NB I. második leggyengébb csapatával égeti magát, s bár vártuk, ez a keret nem akar összeállni, hiába raktak össze a faluvégre egy B-válogatottat. Esély az elsőzésre: 50%

Rózsa Pál, Kecskemét: Bekő mester nem lőheti be a helyzeteket a csapat helyett, a mostani már a második megalázó hazai vereség volt a szezonban (Mezőkövesd 2-6, Pécs 2-5). Érthetetlen a csapat játéka, érik az edzőcsere, pedig az átutalás gomb heves nyomogatása lehet, hogy többet segítene. Esély az elsőzésre: 25%

Illés JánosKaposvár: Nehéz helyzetben van a klubvezető, hisz a klub legendás (kicsit könnyen szórtuk a jelzőt, de akkor is) edzője ül a kispadon, a keret pedig harmatgyenge, a megígért szponzor nem jelentkezik. A csapat tökutolsó nyolc meccs egy pont mutatóval, tizenkilenc kapott góllal, és csak az Akadémia látványos csődje akadályozza meg azt, hogy mindenki róluk beszéljen. Ennek ellenére a telet még megéli az ország leghíresebb tornatanára. Esély az elsőzésre: 10%

George F. HemingwayHonvéd: Az edző már saját leváltásáról nyilatkozott, Hantánk szerint erre nincs esély, inkább csak vihar a biliben. A Honvéd egyre jobb csapatnak tűnik, tele saját nevelésű fiatallal, érthetetlen lenne leváltani az olasz mestert. Esély az elsőzésre: 5%, de csak akkor, ha Marco Rossi hirtelen haragú klubtulajt akar játszani.

Az elmúlt hetekben Matyi Dezső és Dudás Hunor is megnyugodhatott, a kezdeti botladozás után relatíve szárnyalásba kezdett a két csapat, így ott edzőváltás nem várható.

Ami pedig a legérdekesebb (és erre bevallom, fel kellett hívni a figyelmemet), hogy a zsinórban 5 vereség ellenére sem merül fel az MTK-nál Garami József neve. Ő az, aki túlélt már egy kiesést, egyből visszajutott, ráadásul van akkora neve, respektje, hogy a Hungária Körúton nála jobb jelöltet elképzelni se lehetne. Tud valamit, az biztos.