A Schalke csatára három nappal Egervári Sándor lemondása után őszinteségi rohamot kapott és többek között azt mondta, nem olyan edző kell, aki „elmondja, hogy mit kellene csinálni és a többit srácok, oldjátok meg.”

Ennyi

Ennyi

A válogatott támadó a Nemzeti Sport tudósítása szerint a telki edzőtáborban tartott sajtótájékoztatón azt is mondta, hogy a szurkolókat évtizedek óta csak hülyítik az irreális célkitűzésekkel. A másik ok, hogy ezeket nyíltan ki is mondják, ami a médián keresztül eljut mindenkihez, így az emberek évről évre csodát várnak.

Szalai szerint csak akkor lesznek reális esélyei a válogatottnak, ha tagjai európai topklubokban játszanak majd.

A szövetségi kapitányról elmondott szavai egyértelműen Egervári Sándor kritikájaként értelmeződnek.

„Szükség van egy olyan szövetségi kapitányra, aki kőkeményen veri a fejünket és szakmai tudással rendelkezik. Nem csinálhatjuk meg, hogy van a válogatottnál egy edző, aki elmondja, hogy mit kellene csinálni és a többit srácok oldjátok meg. Olyan edző kell, aki reggeltől estig a fejünkbe veri a profi futballt. Nem reális és nem lehet tőlünk elvárni, hogy felvegyük a harcot a hollandokkal vagy a románokkal. Volt súrlódásunk az Egervári Sándorral, az őszinte véleményem miatt is volt, de más dolgok miatt is.”

Úgy tűnik, Szalai Ádámnak igaza van mindenben. Jók a meglátásai. Akkor is, ha a megnövekedett egójú Szalaitól önigazolásnak és önreklámnak hat, hogy olyan játékosoktól lesz jó a válogatott, akik topklubokban játszanak. A fél éve a Schalkéban focizó Szalai most a magas lóról szólogathat be az Amszterdamban nélküle égő játékostársaknak.

De nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy Szalaira csak most jött rá az őszinteség. Felesleges lenne a fejére olvasni mindezt, ha nem lenne egy olyan futballistánk, aki nem átallotta véka alá rejteni a véleményét, és kockáztatva a saját helyét, kimondta ugyanezeket. Huszti Szabolcs kiírta magát a válogatottból Egervári alatt, mert egyedül vállalta azt, amit gondol. Nyílt titok volt, mások is egyet értenek vele, de számukra fontosabb az, hogy válogatottak lehetnek. Jaj, nem a nemzetimezes, himnuszos maszlag miatt, hanem a saját piaci értékük okán.

Ezért sem lehet senkit sem elmarasztalni, hiszen joga van ahhoz, hogy egzisztenciális okokból hallgasson. De akkor a véleményét magában kell tartania végleg, következetesen hallgatni. De nem, Szalainak Egervári távozásával megjött a hangja nyílt színen is. És az első adandó alkalommal hátba szúrta a volt kapitányt, amikor tudja, hogy szavaiért már nem árulózni, hanem őszinte hősözni fogják.

Szalai a románok erős keretét is felhozta, de akkor az ominózus bukaresti meccs előtt miért mondta, hogy győzelmet vár a csapattól Bukarestben?

Bár Szalai, ahogy maga is fogalmaz, topklubban focizik, azt javasolom a következő kapitánynak, soha ne hívja be a keretbe. Abban, aki az első alkalommal hátba támad, nem lehet megbízni a pályán sem, bármennyire is jó játékos. A kártyavárban az ász is csak egy lap, ha billeg, mindegy, mi van rányomtatva.