sousa

Frankó kép, de egyelőre ezt csak mi rántottuk össze

Azt elég egyértelműen a nagyvilág tudomására hoztuk, hogy mit szólnánk, ha Paulo Sousa váltaná eSándor-t a válogatott élén. A hírt szerdán már Izraelből is hallhattuk, olyannyira, hogy a Walla nevű sportlap 99 százalékig biztos a portugál érkezésében. Itt az ideje leszállni az idióta animgifekről, és komolyan számba venni, miért is lenne nekünk jó, esetleg rossz Sanyi bácsi legnagyobb riválisának érkezése.

Mellette szól:

  • Ugyan nem lenne olyan szerethető válogatottunk, mint most, de a védelmet biztosan összerántaná, mert azt már megmutatta, hogy védekezni azt tud. Nem fog Brachit igazolni, de Vinícius jönne. Nem is ez a lényeg, azt kell látni, hogy a mai magyar fociközeg nem igazán fogja fel, hogy a védekezés nem a kötelező nyűg, hanem a kiindulóalap. Rendszert kell kiépíteni, mert az sincs, amíg azt szajkózzuk, hogy a magyar foci tradíciója a támadás.
  • Tudja, milyen nálunk külföldi edzőként, úgyhogy sok meglepetés nem érné az okosabbnál-okosabb bognárgyurkák hallatán.
  • Kicsinálni a Vidi edzőjeként sem tudták, más kérdés, hogy a válogatott kapitányaként még sokszor akkora a nyomás, mint Fehérváron.
  • Annyit időt még nem töltött Magyarországon, hogy belesüppedjen ebbe a mindenkit magába szívó pöcegödörbe, ezért kompromisszummentes hozzáállásával új vért pumpálna a válogatott szervezetébe.
  • Becsvágyó ember, aki lépkedni akar felfelé a szakmai lépcsőfokokon, figyel, mérlegel, és cselekszik. Nem egy mutyista pali, aki kivárja, hogy a csókosok berakják valahová.
  • Képes fanatizálni a körülötte lévőket.
  • Kész stábot hoz magának, nem lehet ilyen-olyan haverokat elhelyezni, aki neki nem felel meg, az mehet bárhová, bármekkora legenda, haver. (Kontra: ez jól hangzik, de sajnos nehéz elképzelni, hogy az MLSZ-nél ez minden zökkenő nélkül menjen.)

Ellene szól: 

  • Gyanús, hogy eddig minden csapatától gyorsan lelépett. Ha csapatot akart csinálni a Vidiből, miért tűnt el ennyire váratlanul? Ha csapatot akart csinálni Izraelben, miért jönne el onnan fél vagy egy év múlva? Ennyire csak a pénz számít? Bár magyarázatunk erre is van: karrierje elején, Angliában, három helyen fordult meg, kétszer repítették, a középső helyen maga lépett le, mert gazdaságilag erősebb klub kínálta meg. Ott nem jöttek az eredmények és kihátráltak mögüle. Videoton: úgy érezhette, hiába nem lett bajnok, az EL-szereplésnél feljebb csak nagy kockázattal léphetne feljebb. Úgy érezhette, ekkor tud a legmagasabb árfolyamon kilépni az ügyből. Jött egy kecsegtető ajánlat, Amerika nem lett volna rossz, ez fura körülmények között hiúsult meg. Izrael: látható, hogy előttünk járnak, de nem dimenziókkal (a Basel már a Maccabinak is nagy falat volt), az, hogy odament, annak szólhatott, hogy nem maradhatott sokáig parkolópályán, kellett egy hely, ahol dolgozhat, ahol látják.
  • Az oké, hogy rendbe szedné a védelmet, de a válogatotthoz nem tud Brachikat, Stopirákat meg Viníciusokat igazolni, abból kell dolgozni, ami van.
  • Nem is a játékosok hiányoznak a kiváló védekezéshez, hanem az idő. Vagyis a válogatottnál század annyit tud a védekezéssel foglalkozni, mint egy klubnál.
  • Bármilyen erős, makacs és céltudatos karakter, itt fél év alatt kicsinálnák úgy, hogy futva menekülne egy sokkal-sokkal normálisabb helyre.
  • Filipovics nincs rosszban vele, bár Vladan még nem is a kutyákat nyomatja.
  • Kezet kellene fognia Egervárival.
  • A kezdeti viharos viszony után normalizálta a kapcsolatát a Nemzeti Sporttal, meg a sajtó jelentős részével, de nem biztos, hogy örök ez a barátság.
  • Két külföldi kapitánya volt eddig a válogatottnak, egyikük sem tudta teljesen elfogadtatni magát és sikeresek sem voltak. Igaz, egyikük sem dolgozott itthon a kinevezése előtt. Bár Sousánál ez nem csak előnyt jelent.
  • Szerethető Sanyinál is büntetőbbek a nyilatkozatai, annyi kenegetést, félredumát az egész edzői kar nem tud összehozni, mint ő egy jó meccs előtti nyilatkozatban.

Kockázat nélküli tehát Sousa kinevezése sem lenne, bármennyire elfogultak vagyunk is vele szemben.


Update: