Pintér Attila a kinevezése után stratégiai pontként említve, meghirdette a válogatott összetartásokat, amelyektől a sikerességet, eredményességet remélte ő is, a szövetség is. Persze rögtön le is szögezte, hogy ha egy klub nem engedi el a meghívott játékosait, akkor a többitől sem viszi el, ezzel elkerülve azt, hogy valamelyik klub hátrányos vagy előnyös helyzetbe kerüljön. Ezt a dánok elleni meccs előtt is elmondta, miután a bajnokság hajrájában elmaradtak az összetartások a klubok – nem tudni, mennyien és pontosan kik azok – vétója miatt.

Megértik, tudomásul veszik, de rossz szemmel nézik, mert a magyar futball jövője a tét, soha nem látott esély, satöbbi, satöbbi. Létezik az MLSZ-nek egy dokumentumtára, ahol versenykiírások, szabályzatok és értesítők is letölthetőek többek között. A Hivatalos Értesítő szeptember negyedikei száma inkább azt mutatja, hogy mégsem annyira megértőek. Ebből kiderül, hogy egy irányba kell menni, nincs kibúvó, különben jön a büntetés:

Az MLSZ elnöksége a ELN-142/2014 (07.22) számú határozattal elfogadott „Férfi felnőtt nagypályás labdarúgó Nemzeti Bajnokság I. osztály (OTP Bank Liga) vagyoni értékű jogainak értékesítéséből származó bevételek elosztási szabályzata 2014 – 2015” megnevezésű dokumentum 5. a) és c) pontjai alapján, a felnőtt A-válogatott összetartására meghívott játékosok el nem engedése miatt, az OTP Bank Liga-ban szereplő DVSC-TEVA csapatát üzemeltető DVSC FSZ Zrt., valamint az Újpest FC csapatot üzemeltető Újpest 1885 Futball Kft. részére járó televíziós kifizetés következő részletéből 500 ezer – 500 ezer Ft levonásról döntött.

A hivatkozott dokumentum korábban született, pontosabban az MLSZ július harmincadikai Hivatalos Értesítőjében szerepel, mégpedig az ELN-142/2014 nevű határozat alatt, amely július huszonkettedikén kelt, és az alábbiakat tartalmazza:

Az Elnökség az NB I-es bizottság véleményének ismeretében elfogadta a „Férfi felnőtt nagypályás labdarúgó Nemzeti Bajnokság I. osztály, (OTP Bank Liga) vagyoni értékű jogainak értékesítéséből származó bevételek elosztási szabályzata, 2014 – 2015.” c. dokumentumot, mely a jelen határozat elválaszthatatlan melléklete.

"Ott nem voltatok!"

„Ott nem voltatok!” (fotó: http://mlsz.hu)

Bármennyire is elválaszthatatlan a kiemelt rész szerint, valójában nem az. A Szövetség dokumentumtár honlapjának Hivatalos Értesítők része alatt megtalálható a július harmincadikai szám sorában annak melléklete is. Letöltés után azonban csak a Jet-Sol Liga (női bajnokság), a Liga Kupa, a Magyar Kupa, az Amatőr Kupa és a Szuper Kupa 2014-2015-ös szezonra vonatkozó elosztási szabályzata van. NB I. nincs.

Tehát egyelőre nem tudjuk, hogy mit tartalmaz a dokumentum 5. a) és c) pontjai, csak annyit, hogy ezek alapján büntetik meg az Újpestet és a Debrecent, mert nem engedték el a játékosaikat az összetartásra.

Valószínűleg a DVSC-t azért szankcionálják, mivel az augusztus tizenegyedikei összetartáson nem volt egy debreceni sem. Nekik augusztus ötödikén volt az utolsó BL, huszonegyedikén pedig az első EL-meccsük. Közte két bajnoki, tizenharmadikán pedig Magyar Kupa. Az, hogy az újpestiek részéről mikor történt ilyesmi, kérdéses. Az első – januári – összetartáson nem volt újpesti, azóta mindig. Talán ez a két klub vétózta meg az összetartásokat a bajnokság vége felé?

Az MLSZ-szel nem lehet cicózni.