Nem kevés egymásnak ellentmondó információ jelent meg mostanában a kötelezően bevezetendő szurkolói kártyákról, és az az igazság, hogy mi sem voltunk teljesen képben, pedig kapartunk nagyon. Egy idő után feladtuk, és inkább összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseinket, amelyet postáztunk az MLSZ-nek, hátha.

Úgy látszik nem mi lehettünk az egyetlenek, mert viszonylag hamar és egy megfelelően szájbarágós válasz érkezett postafordultával, amiből csináltunk egy FAQ-ot (GYIK-ot magyarul) az áttekinthetőbb fogyasztás kedvéért.

Mire való a szurkolói kártya?

A szurkolói kártya alapvetően a jegyvásárlást hivatott megkönnyíteni. Tavaly óta csak névvel és még néhány adattal ellátott jeggyel lehet látogatni az NB I-es stadionokat (illetve a legtöbbjét), és a tapasztalat azt mutatta, hogy a jelenlegi nézőszám mellett is tetemes időt kell sorban állni, hogy mindenki megválthassa az azonosított jegyét.

A szurkolói kártya elméletileg tartalmaz egy vonalkódot, amit ezentúl elég lesz beolvasni a pénztáraknál, és máris nyomtatható a zsuga.

A szurkolói kártya továbbá a stadion területén igazolja, hogy jogosult vagy ott lenni, ahol éppen vagy, amit szúrópróbaszerűen ellenőrizhet is a rendező klub.

Mikortól kötelező a szurkolói kártya?

Szeptember 15-től csak és kizárólag valamilyen szurkolói kártya birtokában lehet jegyet vásárolni.

Szeptember 15-ig elméletileg minden stadion látogatható a pénztáraknál bediktált adatokkal váltott jegyekkel.

Tényleg többféle kártya létezik?

Igen, sőt, hamarosan még többféle lesz. Eddig csak a klubok bocsátottak ki kártyákat, hamarosan azonban az MLSZ is fog. A szövetség egyrészt létrehozza az ún. semleges szurkoló intézményét, akik az ún. futballkártyát válthatják majd ki, valamint a szövetség alkalmazottai és az egyéb jogosultak részére a szövetségi kártyát.

Melyik kártya hova érvényes?

Mindegyik mindenhova. Az MLSZ sajtóosztálya kérdésünkre szó szerint ezt válaszolta:

A klubok által kibocsátott klubkártyák a kibocsájtó klub által rendezett mérkőzéseken túl érvényesek lesznek-e más klubok mérkőzéseire? Azokkal látogatható lesz-e egy másik klub „hazai” szektora?

Igen, valamennyi klubkártya és az futballkártya valamennyi első osztályú bajnoki, Magyar Kupa mérkőzésre és a válogatott találkozóira egyaránt jegyvásárlásra jogosít fel.

A futballkártya alapértelmezésben a hazai szektorokba lesz érvényes, kivéve, ha rendező klub valami nyomós oknál fogva másképp nem dönt. Érdekesség, hogy ha valaki nem akar vénalenyomatos-biometrikus kártyát csináltatni az új Üllőire, annak elég lesz besétálnia majd valamelyik MLSZ-es kártyakibocsátó helyre, és kérhet szövetségi futballkártyát, amivel a Fradi ugyanúgy kénytelen lesz beengedni, mint a sajátjával.

Tehát akkor én a Fradi-kártyámmal kimehetek az MTK-Honvédra?

Igen. Az viszont nem garantálható, hogy te, ha a Fradi-kártyád birtokában mondjuk egy olyan barátodat kísérnéd el, aki az MTK hazaiba bérletes, és szeretnétek egymás mellett ülni/állni, akkor az sikerülni fog. A lényeg, hogy a nem honos klubkártyákkal jegyet váltók számára a rendező klubok jelölhetik ki a látogatható szektorokat.

Fontos tudni, hogy két klubkártyád nem lehet egyszerre! Vagyis csak egy helyen lehetsz ténylegesen hazai, mindenhol máshol a rendező egyesület döntésére vagy utalva. (Arról nincs információnk, hogy mi van akkor, ha neked van egy klubkártyád és egy MLSZ-es futballkártyád, és az utóbbival vásárolod a számodra semleges meccsre a jegyet, akkor mi történik.)

Mikor és hol válthatok ki klub-, vagy futballkártyát?

Klubkártyát kiváltani a klubok honlapján közölt időpontokban lehet, ez klubonként eltérő. MLSZ-es futballkártyát egyelőre még nem lehet kiváltani, a majdani időpontokról a szövetség honlapján érdemes tájékozódni. A cink.hu-t viszont úgy tájékoztatták, hogy a Dalszínház utcai Tex irodában és a Bálnában már igen.

Azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy szeptember 15. után válogatottra is csak valamilyen kártyával lehet jegyet vásárolni, és az MLSZ továbbra sem tervez változtatni azon a gyakorlatán, hogy meccsnapon nem értékesít jegyeket.

Mennyibe kerülnek a kártyák?

Szeptember 15-ig ingyenes mindegyik. A határidőig az MLSZ  kompenzációt fizet a kluboknak minden kiadott kártya után.

Tőlem pénzt kértek a klubkártyámért, akkor most mi van?

A jelenség ismert, külön rákérdeztünk:

Az MLSZ kommunikációja szerint a klubkártyák is ingyenesek szeptember 15-ig, ezzel szemben több klub (például: Bp. Honvéd, Ferencváros) is pénzt, 1000-1500 forintot kér érte. Ezek a – szabályokkal ellentétesen beszedett – összegek később visszatérítésre kerülnek?

Igen, a szeptember 15-ig kiváltott klubkártyák után a kiadó klubok kompenzációt kapnak az MLSZ-től, így a korábban a szurkolóktól a klubkártyáért elkért összeg visszajár a kártyatulajdonosnak. A szeptember 15-ig kiváltott kártyákat tehát, a kluboknak ingyen kell a szurkolók számára kiadni.

Ki és hol tárolja a kártyákhoz megadott adataimat?

A klubkártyák kiváltásához szükséges adatokat a klubok, a futballkártyához szükséges adatokat pedig a szövetség tárolja. A kluboknál tárolt adatokból létrejön egy azonosító, amit megküldenek a szövetségnek is. Ennek az azonosítónak az a célja, hogy egy embernek se legyen két klubkártyája.

Mi van akkor, ha nekem meccsnapon jut eszembe meccsre menni, de még nincs semmilyen kártyám?

Két dolgot tehetsz ekkor, és mázlid, hogy nem vagy külföldi. Az egyik, hogy ha aznap épp elérhető közelségben tudsz egy nyitva tartó MLSZ-es kártyakibocsátó helyet, akkor ott csináltatsz futballkártyát, vagy a rendező klub stadionjához mész ki jóval korábban, és csináltatsz nála klubkártyát.

Ha viszont külföldi vagy, akkor ugyanezt kell tenned, viszont annyi hátrányból indulsz, hogy neked most elmagyarázzuk a dolgokat, nekik viszont egyelőre senki és semmilyen nyelven sehol. A más – szurkolói kártyával megáldott – országokban bevett gyakorlat, hogy a külföldi állampolgárok a stadionok pénztárainál jegyet válthatnak útlevelükkel, Magyarországon nem kerül bevezetésre.

Ha további kérdésed van, dobj egy mailt, vagy kommentelj.