wd2

Nincs mit számolgatni?

Körbeszaglászva  a neten azt látni, a többség örül a sorsolásnak, és szinte biztos a legalább pótselejtezős (harmadik) hely elérésében. Korrekt, máshogy nem is szabad hozzáállni a dolgokhoz.

Esélylatolgatni azonban hasraütésszerű, valamint légbőlkapott számokkal kell, és fogunk is. Nyilván nem én leszek az, aki 2014 februárjában, a gépe előtt ülve megmondja a tutit, és bemondja előre, 2015 végén örülünk-e, vagy sem, de arra azért jó lehetek, hogy végigpörgessem az ellenfelek listáját.

ország FIFA-ranglista M Gy D V RG/KG %
1 Görögország 12 17 4 5 8 30-26 33.3
2 Magyarország 44
3 Románia 33 23 11 6 6 47:28 56.5
4 Finnország 65 13 9 3 1 42:9 76.9
5 Észak-Írország 85 4 4 0 0 6:1 100
6 Feröer 172

[FIFA-ranglista: 2014. február, utána az egymás elleni eredmények magyar szempontból]

Feröer outsider, ez van. Hiába egy 92-ben Eb-t nyerő dán a szövetségi kapitányuk, a futballban sehol sem jegyzik őket, ráadásul még Málta szintjét sem érik el, ami azért fontos, mert egyszer, hatalmas melóval azért sikerült már égnünk egy hasonló kalibertől. Elvárt pontok ellenük: 6

Észak-Írország már egy komolyabb valami, például világbajnokságon is háromszor jártak korábban. Amióta azonban Európában megszaporodott az országok száma, azóta – hozzánk hasonlóan – sehol semmi.

A legutóbbi selejtezősorozatban egyetlen győzelmük volt, az viszont otthon az oroszok ellen, és képesek voltak ikszelni szintén otthon Luxembourggal, valamint idegenben Portugáliával. Elvárt pontok ellenük: 6, de lehet, hogy 4

Finnországgal márciusban játszik Pinyő csapata, akkor majd sok minden eldől. A finnek ugyanúgy nem mennek nyáron Brazíliába, ahogy mi, vagy Kassai sporttárs, szóval a Győrbe érkező keretük nagyjából az ősszel várhatóval lesz majd egyenlő.

A vb-selejtezők során döntetleneztek idegenben a spanyolokkal, a franciáktól oda-vissza kikaptak, a grúzoktól és a fehéroroszoktól négy-négy pontot szereztek. Elvárt pontok ellenük: 6, de lehet, hogy 4

Romániáról mindent tudunk. Pont.

Én személy szerint nem örülök nekik, mert félő, az egész sorozat mind kommunikációs, mind szurkolói szinten rá fog menni erre a párharcra, és most már nem csak a hagyományos töltet lesz benne, hanem a visszavágás utáni vágy is.

Ha addig nem csinálunk semmi hülyeséget, legalább itthon teltház lesz és hangulat. Elvárt pontok ellenük: 3, de lehet, hogy 1

Görögország egy lutri. Részemről fixa idea, hogy a görögök ab ovo nem tudnak futballozni, viszont velünk ellentétben legalább nyertek valamit, és egy Eb minden, csak nem kevés. Most éppen a vb-selejtezők legjobb csoportmásodikja jogán simán első kalaposak lettek, ami amúgy is járt volna neki, mert az egyetlen vereségük Bosznia-Hercegovinától volt, aki szintén az első kalapban várt – és került el – minket.

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, Bosznia-Hercegovina mellett Szlovákia, Litvánia, Lettország és Liechtenstein volt a csoportjukban, vagyis rangban nagyjából hasonló, mint a mostani helyzet. Még egyszer érdemes megemlíteni: 8 győzelem, 1 döntetlen, és 1 vereség mellett, 12-4-es gólkülönbséggel sikerült mindezt abszolválniuk. Elvárt pontok ellenük: 3, de lehet, hogy 1

Összegezve:

elvárt minimum
Görögország 3 1
Románia 3 1
Finnország 6 4
Észak-Írország 6 4
Feröer 6 6
összesen 24 16

A harminc pontból faszányos lenne egy 24, de bevallom, nem hiszek benne, mert ahhoz mindennek klappolnia kéne. Egy ilyen csoport tipikusan a körbeverésről szól, és a végén valakinek rohadt nagy mázlija lesz. Nekünk legutóbb még Csankkal, 1997-ben volt, vagyis lassan jöhetne a következő.

A legalább elvárt 16 pont a vb-selejtezők során hat csoportnál is elég volt a harmadik helyhez, egynél mázlival a másodikhoz, kettőnél pedig csak a negyedikhez. A jelenlegi rendszer szerint a második helyezettek automatikusan kint vannak az Eb-n, a harmadikak viszont pótselejtezőt játszanak. A 16 pont ehhez nagyon nagy valószínűséggel elég lehet.

A lényeg, hogy egy körbeverésre fogékony csoportba kerültünk, ahol legalább 16 pont kell a pótselejtezőt érő harmadik helyhez, vagyis két csapatot oda-vissza kell verni és még négy pont máshonnan.

(És itt most befejezem, mielőtt mondanék bármi olyat, amivel majd szembesíteni lehet másfél év múlva.)