Megszokhattuk már, hogy hazánk fiai külföldön próbálnak szerencsét több-kevesebb sikerrel (inkább kevesebb). Azt is megszokhattuk, hogy általában a nálunk feljebb jegyzet bajnokságok háttérországát adják, viszont amire a Google rávilágított az minden jóérzésű, a magyar labdarúgást legalább évtizede követő sportbarát lelkének csakráit megnyitja.

Ötödik találatnak (magyar légióra) ugyanis egyből szembesülhetünk a megdöbbentő ténnyel: valaki gyomlál egy olyan wikipédia oldalt, ami egészen a sógorok 7. ligájáig számon tartja a magyar munkavállalókat. Íme a teljes lista osztrákiából:

Alsóbb osztályokban játszó ismertebb labdarúgók

Csodák, csodák, amerre a szem ellát. Találunk itt a Siófokkal fénykorát élő, amúgy kecskeméti legenda Csordás Csabát, vagy szintén a Balaton mellől emlékezetes a vörös Fülöpöt, az Amerikát is megjárt és téli zekékkel is szóba hozott Hercegfalvit, Bagoly Gábort, aki a Dunaferrel még bajnoki címet ünnepelhetett és olyan nagyszerű emberekkel osztotta meg a gyepet, mint Pomper, Tököli vagy Molnár. Bagoly különleges skillje, hogy bárhol játszott, a végén minden aktuális csapata csődbe ment, és csak ritkán a távozta után.

Aztán sokaknak ismerős lehet a magyar válogatott aranykorából Kapcsos Vince (vagy ahogy mostanság írni szokták: K. Vince), aki egész elképesztő 10 percet kapott Matthaustól Antigua és Barbuda ellen (ha ezt nem meséli el az unokáknak, akkor azt se, hogy miért voltak a REAC-nak olyan fura eredményei). Nem mellesleg ilyen séróbáró volt (Zsidró halkan felsír):

Kapcsos Vince a lányos anyák rémálma (nso)

Kapcsos Vince a lányos anyák rémálma (nso)

Itt van a Manchester-ölő Koplárovics, Istenem, hát rá ki ne emlékezne. Aztán a szemfülesebbeknek egy remek Pest Krisztián-Hanák Viktor négykezes. És szem nem marad szárazon mikor megpillantja a Velencei-tenger fenegyerekét, aki 36 évesen az osztrák ötödben vezet le, de anno a Gázszernél még gólkirály volt Tieber néven. Szili Attila is hatalmas reményekkel tért haza németországi neveltetéséből, hogy alig másfél évtizeddel később bumerángként repüljön vissza egy másik dialektuls gyakrolni. Persze Ferenczi Pista még itt is adja a lázadót és inkább szlovákokat boldogítja góljaival a negyedosztályban.

Ausztriában egy kisebb magyar fociapokalipszis kel életre – most már – a szemünk láttára.