Ahogy ígértük, jöjjenek a focikacatok a szekrény aljából. Ahogy ígértük, az elején vidis darabokkal. És mivel mással lehetne kezdeni, mint a 84/85-ös UEFA-kupával.

Nemcsak a foci, a csecsebecse is első osztályú volt 84/85-ben Fehérváron

Nemcsak a foci, a csecsebecse is első osztályú volt 84/85-ben Fehérváron, fotók: Vargosz

A Vidi legendás kupameneteléséről nem szeretnék írni részletesen, de az biztos, hogy 85 tavaszán, amikor a negyeddöntőben a Manchester United következett, már mindenki tisztában volt vele, hogy valami nagyon nagy dolog történik Székesfehérváron. Talán még én is érzékeltem ezt, pedig minden ellene hatott.

Már elmúltam nyolc éves, és Apám hiába volt évtizede Videoton-dolgozó, mivel nem szerette a focit, addig nem voltam meccsen. Így mindenképp érdekes, miért került egyáltalán hozzánk ez az UEFA-kupás zászló, de biztos vagyok benne, hogy nem egy később leesett darabról van szó, hanem egy akkori szerzeményről. Nagyon valószínű, hogy a kádári nagyvállalat dolgozóitól amúgy sem távol álló haveri beszerzés egyik tipikus példájával állunk szemben. A motiváció pedig az általános közhangulattal való spontán azonosulás lehetett.

A képeken is látszik, nem a tucatzászló minőség ez a fura alakú, kétoldalas költemény. Fogásra is jobb, mint a szakmányban készült kis zászlók. Nekem különlegesnek hatott, hogy nemcsak a csapat van rajta, hanem maga meccs is, de később kiderült, nem egyedi esetről van szó. (Erről majd bővebben egy másik posztban.)

Maga a MU elleni párharc talán a legizgalmasabb volt a Vidinek a sorozatban, hiszen büntetőkkel dőlt el. Az 1-0-s United-győzelmet hozó, kinti meccs után a szétázott Sóstón 1-0-ra nyert a Vidi, Wittmann góljával, majd jöttek a 11-esek. Az ötödik fehérvári lövő, Gömöri továbbvihette volna csapatát az elődöntőbe, de mellé célzott. A következő pillanatban elhangzott Gulyás László zseniális-szánalmas felocsúdása: „Gömöri, mit csináltál? Mit csináltál, Gömöri?”, ami az ötödik fehérvári találat pillanatában szintén klasszikussá nemesedett.

A zászló hátoldala is szép, de azért jóval egyszerűbb

A zászló hátoldala is szép, de azért jóval egyszerűbb

Szerintem máig gyönyörű ez a zászló, és lesz is még ebből a sorozatból. Visszatérek azzal.

Ha pedig valaki hasonló kincseken ül, nyugodtan ossza meg ezeket egy képpel (mondjuk itt: csepregi@taccs.hu), esetleg hozzá sztorival és megénekeljük.