Időnként a taccsos harsonákból megszólalnak a Szőnyi úti mindennapok történései, mint egyfajta napesti sorozat, amely nélkül nem lenne ugyanaz. Éppen abban egyedi, hogy találunk hasonló példát, nem is egyet, de ez már túl mélyen van, túl abszurd, hogy ne legyen érdekfeszítő, mint egy misztikus regény. November huszonharmadikával ért véget az ősz, téli pihenő van már, de még egy utolsó sztori maradt erre az évre.

Hatodosztályban vagyunk. Azon a szombaton, déli tizenkét órakor az MTK Baráti Kör és a BVSC küzdött egymással a Szőnyin, valami homályos emlék kivetüléseként. Egy-egy lett. A lényeg azonban a lelátói élet volt, mert van ám olyan a budapesti harmadik vonalban, aki még nem tapasztalta volna, tényező, sőt.

Kiabál, szurkol, dühös, jön-megy, nem bír magával. Talán még egy amatőr ligában szabadabb az élet a széksorok között, mint a profiknál. Csak éppen nem.

A korai MTK-gól, a játékvezető tekintélyvesztése – ha beszélhetünk ilyesmiről egyáltalán a hatodosztályban, hiszen az első ítéletek után folyamatos volt a reklamálás – és a durvaságok hatottak a lelátóra, amelynek eredménye lett a lelátói túlfűtöttség. Ennek nyilván vannak keretei, határvonalai, valahol gátat szabnának a normák egyes tevékenységeknek, még a vélt igazságtalanságok ellenére is.

Ami tény és való: a kilencven perc alatt hangzott el zsidózás, sörös doboz is landolt a pályán, illetve szurkoló pályára menetele is. Volt balhé a két csapat játékosai között is.

És miért is érdekes ez? Mert létezik fegyelmi szabályzat, bizottság, amely összeül, majd pedig ítél a jelentések és bizonyítékok tükrében. És megtörtént a büntetés. A hatodosztályban.

A BLSZ 41. számú közlönyében (november 28.) a következő idézés szerepel:

A BVSC-Zugló szakosztályvezetője és a BVSC-Zugló – MTK Baráti Kör BLSZ III.o. mérkőzés főrendezője személyesen jelenjenek meg 2013.12.03.-án 15:00-kor a Fegyelmi Bizottság előtt.

A következő számban (42., december 5.) pedig már a büntetés eredményét is olvashatjuk:

A BVSC-Zugló csapatát az FSZ 10.§ 4/d és 10.§ 4/a pontja alapján írásbeli figyelmeztetésben részesítjük, továbbá 2 soron következő bajnoki mérkőzésre saját költségén szövetségi ellenőr fogadására kötelezzük.

A szabályzat két pontja csak azt takarja, amit rögtön utánuk le is írnak betűkkel. Hivatalos indoklás nincs, találgatni lehet.