Egy igazán barátságos lépést sikerült meghúznia az egykori Népsport néven futó sportblog-szolgáltatást üzemeltető Ringiernek: a rendszer több hónapnyi agóniája után, mire mindenki elkönyvelte a teljes bedőlést, fogta magát, és néhány alatta futó blog címét nemes egyszerűséggel lefoglalta, ponthusította – magának.

Pont akkor, amikor már hónapok óta nem lehetett normálisan tartalmat gyártani, az oldalak hol betöltődtek, hol nem, a képek, grafikai elemek hetekig elérhetetlenek voltak. A korábbi napi posztszám a töredékére zuhant, a felhasználók, látva a reménytelennek tűnő helyzetet, fokozatosan kezdtek eltávolodni, új helyeket keresni.

Pedig a koncepció önmagában nem lett volna rossz. Mármint a Népsport. Egy felület, ahol együtt blogolhat bárki, aki a sportról szeretne, és egy felület a Nemzeti Sport Online címlapján, ahol el is juthat az olvasókhoz. A hatás kettős: egyrészt elválik a szar a májtól (olvasható az olvashatatlan blogtól), másrészt a sporttémájú tartalmat fogyasztó olvasók is szembesülhetnek azzal, hogy létezik teljesen másfajta kontent is, mint amit a híroldalak a nyakukba zúdítanak. Sőt, létezik kontent egyáltalán!

A Népsport közben egy kis közösséggé is vált. A bloggerek lassan megismerték egymást, a jól brandesített blogok az olvasóik hardcore részét is. Az útwenger néven futó Arsenal-blog például a tavalyi szezonzáróra közös meccsnézést hirdetett egy Andrássy úti kávézóba, valamint közös fotózást előtte a Hősök terére. Nagyjából százan mentek el, piros-fehér sálakkal. Még a rendőrség is odaszagolt, mert valaki bejelentette, hogy árpádsávos tüntetők vonulnak a Kodály körönd felé és nagyon hangosak.

A minőségi (sport)tartalomfogyasztás tehát szeletet kért magának a magyar internetből. Fénykorában napi 40-50ezer látogatója volt a blogcsoportnak, az olvasók pedig értékelték, mert sokan rájöttek, ez jó nekik, végre valami olyat kapnak, amit kívánnak is, nem csupán a pofájukba tolják Bognár Gyuri újabb elképesztő véleményét az évek óta vállalhatatlant. Véleményt, hiteles és valóban értő emberektől.

Szóval a lényeg, hogy múlt hétre a Ringier szolgáltatása teljesen ellehetetlenült, mert ha egy blogon nem lehet blogolni, akkor az minek van? (Azt most hagyjuk, hogy az egész rendszer a freeblognak, még a hőskor hajnalán készült megoldására alapult, amit – kívülről úgy tűnt – valaki véletlenül bedugva felejtett valahol egy konnektorban, mert maga a freeblog, mint szolgáltatás gyakorlatilag egy éve megszűnt, így vélhetően a támogatás a Népsport rendszeréhez is.)

A felhasználók fogták magukat, és egyre nagyobb számban kerestek új utakat, mert a közléskényszer adott, ráadásul az időközben kialakult közösségek el is várják az új tartalmakat. Az egyik első fecske épp mi voltunk, még augusztusban gründöltuk össze a taccs.hu-t, hogy majd itt váltjuk meg a világot. (Jelentjük, alakulóban, csak időhiány, bla-bla-bla-bullshit.)

Mára ott tartunk, hogy mindenki, aki valóbam komolyan tolta a kontentot, menne, illetve már el is döntötte, hogy megy. Új elérésnek pedig adná magát a saját domain, hiszen úgyis minden felhasználójuk a blog nevével azonosította eddig is őket. Például fasza, hogy van blog a Real Madirdról, de az igazából Korona mögött, az NFL Fűzővel kifelé, a Liverpool Vörös fonat.

Ebbe a tálba köpött most egy nagyot a Ringier, és lefoglalta a még szabadon lévő domaineket. Tehát vitte a vorosfonat.hu-t, a koronamogott.hu-t és még jónéhányat. A teljes lista itt:

  • fuzovelkifele.hu
  • magnestabla.hu
  • futballtrener.hu
  • lokiblog.hu
  • csakakispest.hu
  • koronamogott.hu
  • utwenger.hu
  • etoblog.hu
  • fradiblog.hu
  • vidiblog.hu
  • bayernblog.hu
  • vorosfonat.hu
  • barcablog.hu

A domaineket amúgy – a bloggerekkel történő egyeztetés nélkül –  2013.11.21-én, éjjel 11-kor regisztrálták be, egy füst alatt – derül ki a domain.hu-n közzétett meghirdetési listából. Barátságtalan lépés? Az!

Volt amit nem sikerült megszerezniük, mert a bloggerek gyorsabbak voltak. A kézilabdás hatosfal.hu, vagy a fradisták mindigessoha.hu-ja legalább annak a kezében van, akit erkölcsileg megillet.

Egyébként arra kíváncsiak leszünk, hogy a fradiblog.hu-val mit kezdenek, mert a Ferencváros nagyon precízen figyel az általa védjegyezett nevek használatára. Korábban a fradiszerelem.blog.nepsport.hu oldalt sem engedélyezték.

Mert itt ez a nagy kérdés. Lehet, jogilag valóban a Ringier a domainek tulajdonosa, de az arányosság valahogy nem ezt sugallja. A bloggerek három éven át gyártották számukra a tartalmat, és az egyetlen ellenszolgáltatás amit ezért kaptak egy megbízhatatlan és elavult blogmotor volt, ráadásul azt is nekik kellett felkapcsolni a lélegeztetőre, hogy ne dőljön be még korábban.

Egy dolog viszont kiakasztó, és engedtessék meg kicsit hazabeszélnem: a csakakispest.hu vajon mi a picsáért kell nekik? A Népsport Kispesttel foglalkozó blogja a csak.blog.nepsport.hu cím alatt futott, és bár valóban ott volt a fejlécében, hogy „Csak a Kispest!” de az normális, ugyanis ez a natív szurkolásunk. Mint a Ria-ria-Hungária, vagy a Hajrá, Fradi!. Mi ez, ha nem nettó kibaszás? Egy pitiáner cég (ember) pitáner megnyilvánulása.

Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a november 26-ára meghirdetett blog(ger)találkozóra hányan mennek el, ha a cég részéről ezt tekintik normális eljárásnak. (Összefoglalva: nem működő blogmotorra tett sorozatos ígérgetések után, a renszer leállásakor távozó blogokhoz köthető nevek sunyimód lefoglalása.)

update: Totális érdektelenség miatt a meghirdetett találkozó állítólag elmarad.

update2: A nepsport.hu szolgáltatás tegnap este óta – hónapok óta először – újra minden részletében elérhető.