A kifogásolt feliratok in action.

A kifogásolt feliratok in action.

Elképesztő dolog történt, az MLSZ végre konkrétumokkal indokolta meg, hogy pontosan mikkel van akkora baja a stadionokban, hogy azért még büntetni is lehet. A Diósgyőrt ugyebár 500.000 forintra büntette, amiért múlt szombaton a Ferencváros elleni meccsen a szurkolók nem engedélyezett politikai tartalmú molinókat tettek ki. Egyikükben joggal merült fel, hogy az első ránézésre tök ártalmatlannak tűnő molinókkal mégis mi volt a baj, és írt egy levelet, amire meglepő módon hivatalos választ is kapott, amit az amigeleken.hu szurkolói oldal osztott meg. A válasz konkrétan tartalmazta, hogy pontosan melyik molinókról van szó:

Az Ön által küldött képeken az alábbi molinók kifogásolhatóak:

– kelta kereszt

– sturm und drang kiírás

– totenkopf

Ezekből a totenkopfot lazán, a kelta keresztet pedig még nagyon esetlegesen meg lehet magyarázni, de az tényleg nagyon furcsa, hogy az MLSZ-nek mi a baja a sturm und dranggal. Nem akarnék gyanúsítgatni, de valószínűleg az, hogy német szövegről van szó, ők pedig buták, és a katonás német hangzás miatt egyből valami náci jelmondatnak gondolták az egészet. Ezzel szemben a valóság:

Sturm und Drang – németül »vihar és vágy«: a német irodalmi felvilágosodás jelentős szakaszának, egy elsősorban az 1770-es években fellépő szellemi mozgalmának az elnevezése. A név F. M. Klinger egy 1776-os drá­májának hasonló címéből ered, de mivel a mozgalomban részt vevő fiatal köl­tők és írók jellemzője volt, hogy a zsenialitást tartották a legtöbbre, a kor­szakot »zseni-korszaknak« (Geniezeit, Genieperiode) is nevezik. (forrás: Wikipedia)

Persze logikus a védekezés, hogy valószínűleg nem csak az MLSZ ellenőrei nincsenek tisztában Herder és Goethe munkásságával, hanem bizonyára a szurkolók is buták, csakhogy már jó ideje kiderült, hogy a sturm und drang-felirat készítői tisztában vannak azzal, hogy ezt a szöveget nem a hitlerjugendek hátára volt szokás rátetoválni. A tisztázást a Képviselő Funkynak küldte el egy diósgyőri ultra egy két évvel ezelőtti problémás felirat miatt:

Akik a Sturm und Drang feliratot készítették, azok pontosan tisztában voltak annak irodalmi eredetével és a mögötte meghúzódó szellemiséggel. Akik azt a csoportot megalapították, azok 20-as éveikben járó szentimentálisan gondolkodó fiatalok voltak, akik némi romantikával gondoltak a törvény megszegésére, az engedetlenségre, a verekedésekre. Próbálták magukat megkülönböztetni a társadalmi normákat követő átlagembertől. Saját világképüket úgy tekintették, hogy elfogadható mértékben deviáns, vagy ahogy a linkelt wikipedia cikk is fogalmaz: „A mozgalom eszmei ve­zér­motívumai az önmegismerés, az egyénnek mint testi-lelki egésznek a szabadsága, az érzelmek és az érzékek, az ösztönök és a spontaneitás föl­sza­badítása voltak”. Az egy másik kérdés, hogy az ő általuk megfogott módja ennek a szellemiségnek csak elméletben azonosítható a német irodalmárok tevékenységével.

A helyzetre két megoldás van: Az MLSZ ellenőrei vagy a német nyelvet nem szeretik, és akkor olyan kirekesztőek, hogy többszázezres büntetést is kaphatnánk, vagy Schiller műveivel van komoly bajuk, és szerintük a német felvilágosodás miatt nem járnak a családok a stadionokba.