Wágner_Sándor_Mátyás_király_legyőzi_Holubárt

Wágner Sándor festményén például Mátyás a király!

Az 1945/1946-os idényben Deák Ferenc (nem összekeverendő a „a haza bölcsével”, de jogosan nevezhetjük ezen a néven a második legnagyobbnak) 66 góllal lett a nemzeti bajnokság gólkirálya. Más időkben e titulus megszerzéséhez Manno Miltiadesnek 10 találat is elegendőnek bizonyult. Ha az utóbbi 5 esztendőt vizslatjuk, Waltner, Bajzát, Nikolics, André Alves és Coulibaly a koronások névsora. Nem lő túlzottan mellé, aki az efféle megállapítást teszi:  ha egy spíler egy meccs, egy gólos átlagot hoz, jó eséllyel gólkirály lehet! Kilenc fordulón túl a taccs.hu királykeresésre adja a fejét.

Bugyuta dolognak tűnhet, mégis a legegyszerűbb prognosztizációs módszert alkalmazom, mellőzve mindenféle formajavulást/romlást és egyéb, a futballban abszolút jellegzetes nem várt fordulatokat.

1. Megvizsgálom jelenleg mely játékosok tanyáznak a tűz közelében.

Kilenc forduló után így fest a trón és környéke

2. Az általuk jegyzett találatokat elosztom a már lejátszott fordulók számával.

3. Így kapok egy számot, melyet két tizedesjegy mélységig értelmezek.

4. Ezt a számot felszorzom az NB I. szabálykönyvébe aranybetűkkel beiktatott 30 fordulóval. Felfelé kerekítek, mert 0.66 gólt még nem vagyunk képesek értelmezni bízok a támadójátékban!

… és voilá, megkapjuk, ki és hány góllal lesz a kategória királya!

góllövőlista_9fordulóután_progno

Combos eredmény (lenne), legutóbb az 1980/1981-es szezonban Nyilasi Tibi tudott 30 környékére keveredni, az egy Európai Ezüst cipő büszke tulajdonosává is tette a Ferencváros támadóját. Kicsit közelebb érve napjainkhoz, a 2002-es idény végén Tököli Attila zárta 28-al a futamot. Azóta a 17-24-es intervallumba szorult be a mutatószám, ezért lenne európai szemmel is kimagaslónak mondható a 33-as zárás. Bólints Niko, benne vagy?

A Videoton csatára már tudja, milyen ez a bizsergető érzés. 2010-ben 18 gólig jutott, így járt a grátisz gólkirályi cím a bajnoki ezüst mellé. Egyszerű játék volt ez a számokkal, értelme vélhetően semmi. Hacsak egy pillanatig el nem gondolkodunk azon, Niko miért nem biztos magyar válogatott kerettag ama meccs előtt, melyen ha nyerni akarunk, gólokat kell majd rúgnunk. Nem is keveset…