Kövér László; Varga Mihály

Ismét egy könyvszerű valami, aminek a vége az izgalmas: a 855. oldaltól találjuk a sporttal kapcsolatos tételeket
(fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Létezhet érdekesebb, érdekfeszítőbb szöveg, mint a

TÖRVÉNYJAVASLAT MAGYARORSZÁG 2014. ÉVI KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL?

Tegnap benyújtotta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, átvette Kövér László, az Országgyűlés elnöke, mi pedig ma arra voltunk kíváncsiak, hogy ebből mennyi megy el sportra, vagy legalább stadionra? Előre szólunk: mintegy 30 oldal az 1092-ből!

Néhány keresőfeltétellel azt sikerült kiszedni belőle, hogy

  • elkészül az új Üllői úti stadion 8,4 milliárdnyi utolsó tételért,
  • Szombathelyen lesz új stadion, erre 9,3 milliárd jut (két évre),
  • Székesfehérváron UEFA IV. kategóriájúra építik át a Sóstói stadiont 9 milliárdért (két évre),
  • Diósgyőr is kap fejlesztésre 3 milliárdot (két évre),
  • Debrecent befejezik 1,8 milliárdért,
  • a stadionbiztonsági projekt folytatódik, idén 714 millió jut erre a célra,
  • lesz nemzeti stadion, meg minden körülötte, négy év alatt, 128 milliárdból,
  • további éveken átnyúló keretszámok az alábbi táblázatban (csak EMMI):

Érdekesség, hogy a Fradi-pálya sorát egyedüliként nem az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) beruházási tételei között találtuk, hanem az Állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások című alfejezetben, a Nemzeti Lovarda fejlesztésének 600 milliója mellett.

A Kormány által megálmodott, a nemzeti vagyont növelő beruházásokat egy csokorba fogó, ún. Beruházási Alap tételei 2014-ben összesen 130,4 milliárd forintba kerülnek a költségvetésnek, amelyből a sporttal kapcsolatos fejlesztési és beruházási tételek összesen 82,55 milliárdot tesznek ki, az egésznek nagyjából a 63%-át. A 2014. év nyertese (értéknövelő!) beruházási oldalról tehát egyértelműen a sport lett. A Beruházási Alapról fontos tudni, hogy az ott szereplő tételek fedezete elméletileg független az adó- és adójellegű bevételektől, azok bekerülési értékét az egyéb állami vagyon értékesítéséből teremtik elő. Magyarán az állam becserél valamit valamire, amire azt gondolja, hogy értékesebb számára, mint a jelenleg birtokolt más.

Indoklások:

Debreceni Nagyerdei Labdarúgó Stadion rekonstrukciója

A debreceni Nagyerdei Labdarúgó Stadion rekonstrukciójával kapcsolatos feladatokról szóló 1262/2010. (XI. 30.) Korm. határozat alapján a teljes rekonstrukcióra a Kormány összesen 12 500 millió forintot biztosít. 2011-2013. években összesen 11.506,9 millió forint vissza nem térítendő támogatás biztosítására került sor a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. részére. A 2014. évre jelzett forrás az ütemezés szerinti támogatás, valamint a stadion műszaki- és sporttechnológiai színvonalának további emelésével közvetlenül összefüggő költségek fedezetéül szolgál.

Stadionbiztonsági Projekt

A 2002. évben megkezdett Stadion-rekonstrukciós Program, majd az ezt 2004. évben módosító Stadion–korszerűsítési Program a magyar labdarúgás infrastruktúrájának fejlesztését, a sportlétesítmény-ellátottság javítását tűzte ki céljaként. A Stadion-korszerűsítési Program egy részének folytatásaként a nézőtéri erőszak visszaszorítása, illetve megelőzése érdekében a 2011. évben megkezdődött a Stadionbiztonsági Projekt. A Projekt további folytatása érdekében a 2014. évben a fenti forrás biztosítása szükséges.

Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztése

Egy 14.000 férőhelyes, teljesen fedett, UEFA IV. besorolású futballstadion megépítése érdekében a fenti táblázatban jelzett évenkénti bontásban szükséges a forrás biztosítása.

Diósgyőri Stadion fejlesztése

Egy minimum 15 ezer nézőt befogadó stadion fejlesztése (rekortán bontása, a pálya áthelyezése, a pályafűtés elkészítése, jelenlegi karéj elbontása, új karéj megépítése, a régi tribün elbontása, új tribün építése, egy új multifunkcionális létesítmény kialakítása; parkoló területének kialakítása) érdekében a fenti táblázatban jelzett évenkénti bontásban szükséges a forrás biztosítása.

Szombathelyi Haladás Stadion és Létesítményei fejlesztése

A fenti fejlesztés keretén belül megvalósul egy 10 000 férőhelyes UEFA követelményeknek megfelelő stadion, mely magában foglalja a Kézilabda Csarnokot, tartalmazza a futsal funkció, birkózóterem, ökölvívó terem, súlyemelő terem, sakk terem, torna funkció kialakítását, illetve a szükséges infrastrukturális elemeket.

Nemzeti Olimpiai Központ megteremtése (Istvánmező rehabilitációs programja)

A sportlétesítmény-fejlesztési prioritások között legfontosabb a Budapesti Olimpiai Központban található Puskás Ferenc Stadion és Létesítményei integrált rekonstrukciója (Nemzeti Olimpiai Központ megteremtése). A budapesti Istvánmező rehabilitációs programjáról, kiemelten a Budapesti Olimpiai Központ integrált rekonstrukciójáról szóló 2012. évi LXXV. törvény, a budapesti Istvánmező rehabilitációs programja, kiemelten a Budapesti Olimpiai Központ integrált rekonstrukciója programhoz kapcsolódó egyes feladatokról szóló 1482/2012. (XI. 6.), valamint a Nemzeti Olimpiai Központ megteremtéséről szóló 1207/2013 (IV. 15.) Korm. határozatok alapján a fejlesztési területen a 2013-2017-es időszakban a Puskás Ferenc Stadion egy multifunkcionális, legmagasabb UEFA kategóriájú, 65.000 fő befogadására alkalmas sportközponttá kerül átépítésre; felújításra kerül a Körcsarnok, a Millenáris Velodrom; átépítésre kerül a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok; nemzetközi úszó- és vízilabda versenyek lebonyolítására alkalmas létesítmény; atlétikai verseny megrendezésére alkalmas pálya épül meg; sportingatlanokat kiszolgáló létesítmények épülnek meg; valamint szükséges számú parkoló kerül kialakításra. A fentiek megvalósítása érdekében az ütemtervnek megfelelően a fenti táblázatban jelzett évenkénti bontásban szükséges a forrás biztosítása.

Demagóg szakasz

Természetesen a bevételi oldalon is találunk stadiont, hogy a lélegeztetőgépek végtelen száma mellett érvelők is örülhessenek. Az Állami vagyonnal kapcsolatos bevételek cím alatt azt olvashatjuk, hogy „Az ingatlanértékesítések nagyságrendjét a ferencvárosi labdarúgó stadion értékesíthető telekrésze adja 6000,0 millió forintos tervértékkel, egyszeri bevételként.”, ami bagatell összeg a pedagógusok életpálya-modelljének bevezetése miatt eszközölt költségvetési változásokhoz képest, de még az Állami Operaház 2014. évre tervezett költségvetési támogatásától is 2,06 milliárd forinttal marad el.

A teljes tervezet letölthető innen.