ures_bozsik

A helyzet rövid áttekintése -grafika

A magyar-észtre kilátogató Platini UEFA-elnök kiadta megerősítette a korábbi a direktívát: „csak semmi rasszizmus!'” – mondotta, és láss csodát, eleve nem süket fülekre talált. Pécsett még aznap megszüntették az ultrák kedvezményes jegyárát, valamint finoman felszólították a csak rendbontani vágyókat, hogy akár otthon is lehet maradni, vagy más programot nézni a meccsek helyett. Időben ugyan megelőzi a pécsi történéseket, de a Honvéd és George F. Hemingway is újabb (és újabb) lépéseket tett az európai értelembe vett európaiatlan szurkolói viselkedési formák visszaszorítása végett.

Mint az ismert, a Bp. Honvédot az UEFA kegyetlen módon megbüntette a Vojvodina elleni meccseken tapasztaltak miatt. Volt ott (állítólag!) náci karlengetés és némi cigányozás (utóbbi tényleg). A tarifa 50.000 euró (vagyis nagyjából 15 millió forint) és egy zártkapus meccs, valamint még egy, mert 2008-ból maradt egy felfüggesztve, amit most beélesítettek. Tehát összesen kettő.

Azt most ne feszegessük, hogy az ítélet nyilvánvalóan aránytalan. Én magam is végigutaztam a csapattal a Balkánt, de sem Niksicben, sem Újvidéken, sem a Bozsikban nem tapasztaltam náci karlendítést (bár van egy-két dal, amihez jól néz ki a kinyújtott és lengetett kar, sőt, én magam is élek vele, de bárhogy erőszakolnám is meg a valóságot, egyáltalán nem látom bele a náci karlendítést), ellentétben a szórványos cigányozással, ami valóban volt. Nem több, mint egy hazai bajnokin úgy általában, de volt, ezt nem lehet tagadni, valamint relativizálni sem érdemes (vö.: „ők miért nem kaptak akkor büntetést, ha mi…” – és hasonlók). Ha van erre szabály, és ki lett mondva, hogy van, akkor azt büntetni fogják. Tiszta sor.

jegy_bozsik-stadion

Gyakorlatilag csak a vérvétel piktogramja hiányzik.

Az is tiszta sor, hogy a Bozsik-stadionban kiépült a stadionbiztonsági rendszer, ami arra való, hogy sok-sok kamerával és – a jegyre nyomtatott jelzések alapján – zajmikrofonnal figyelik a szurkolókat, és ha esemény adódna, akkor ki lehessen emelni a rendbontókat és hasonlók. A Vojvodina elleni hazai meccsről készült felvételek nyilvánvalóan rendelkezésre kell, hogy álljanak, és való igaz, a cigányozást nehéz lenne tagadni, de legalább a tömeges náci karlengetést cáfolhatnák, valamint bemutathatnák, hogy a rendezők valóban mindent megtettek, amit meg lehetett. Legalább egyszer használná valaki a méregdrágán telepített rendszert.

Mellékesen jó lenne tudni, hogy

  • a kamerák felvételeit mennyi ideig kell megőrizni? 
  • használhatóak-e a felvételek az UEFA felé bizonyítékként?
  • melyik kamera a rendőrségé, és melyik a stadionbiztosításé?

Ez a büntetés része, és most jöjjön a retorzió. Kispesten nem ritkaság, hogy a tulajdonos szektorbezárással válaszol a klub büdzséjét érintő felesleges és fájdalmas kifizetésekre. Eddig kétszer is figyelmeztető jelleggel maradt bezárva az ultrák hagyományos helye (Északi kanyar), most viszont határozatlan időre kerül rá lakat. Visszakanyarodva a stadionokat ellepő kameraerdőhöz: érthetetlen döntés. A magyarázat pedig még inkább:

A stadion többi szektorában szigorúbb biztonsági ellenőrzést vezetünk be. Minden olyan megnyilvánulás, amely az emberi normákkal nem egyeztethető össze azonnali, határozott intézkedést von maga után.

Erre eddig nem volt mód? A Bp. Honvéd és személyesen George F. Hemingway korábban is a legtöbbet vállalta be mind szavak, mind tettek szintjén a stadionokban megjelenő verbális rasszizmus visszaszorításáért, mégis felmerül a kérdés, hogy valóban a megfelelő döntésekkel, és utólag visszanézve milyen eredménnyel? Elméletileg a biztonsági személyzet tagjai kiemelhetnék (kiemelhették volna) a rendbontókat a tömegből. Nem tették. Elméletileg a kamerák rögzíthették volna a rendbontókat, utólag beazonosítható módon. Nem tették. Az állóhely és az ülőhely ugyanolyan térfigyelés alá esik, nincs igazából különbség, hogy az ultrák hol állnak, leszámítva, hogy nem a megszokott helyükön. (Külön érdekesség, hogy a állóba váltott 10.000 forintos idénybérletek felár nélkül kerülnek kicserélésre a kijelölt 20.000 forintos ülőhelyes szektorba.) Hiába a feltételek, ha az intézkedések csak hangzatosak lesznek.

A szurkoló így viszont tud kapaszkodni, kapaszkodót találni. Jöhet az előbb már felhozott ultimate érv, hogy „ha máshol lehet, akkor nálunk miért nem?”, valamint, hogy cigányozni nem rasszizmus, csak szabad véleménynyilvánítás, vagy valami hasonlóan homályos gondolatmenet. Amíg a felelősség kollektív, azaz ugyanúgy büntetjük az ártatlanokat, a nyugdíjas- és családi szektorokat, amíg az egyes felelősök személyükben nem érzékelik tetteik súlyát, addig ne várjunk semmi egetrengető változást. Addig ott marad nekik a tömegben elmerülő ismeretlenség homálya, ahol nincs felelősség, csak tett, amivel majd el lehet büszkélkedni, mennyire megmutattuk a románoknak, zsidóknak, szerbeknek, cigányoknak, rendőröknek, borsodiaknak, vidistáknak, biciklistáknak, eddásoknak, Tarr Béla rajongóinak, a páratlan házszámok lakóinak, és mindenkinek úgy általában, aki nem a szűken definiált mi.

Fülembe csengenek a miniszterelnök úr szavai, ahogy elmagyarázza, az új stadionok, a forgókapuk, a nevesített jegyek és a kamerák mind értünk vannak. Kispesten két nemzetközi meccsen nem lesz néző – sikerült.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány nem a labdarúgást támogatja, hanem a szurkolókat és a fiatalokat, az utánpótlást. „A lelátókon nem futballisták ülnek, hanem a nézők, ezt nekik építjük”.
privátbankár.hu


Update:

Durvul a helyzet. Az eddig – általam biztosan – nem ismert Kispesti Anonim Mozgalom tegnap este szétkapta Hemingway tulajdonos nézőtéri székét, valamint kiadott egy közleményt.

hemingway_szeke

Elkéne egy új huzat

V.I.P. SZEKTOR, hemingway: ZÁRVA!
„Szigorodnak a rendszabályok a Bozsik Stadionban…”
2013-09-12
Az UEFA által a Budapest Honvéd FC-re kiszabott büntetéssel kapcsolatosan felhívjuk a szurkolók, a közvélemény és a média figyelmét, hogy bár Hemingway Úr egyes törekvéseivel valahol egyet lehet érteni, hiszen a szélsőséges gyűlőlet azt gondoljuk valóban nem egyeztethető össze a sporttal, azonban az elvárható kötelessége egy vezetőnek, hogy akkor hozzon döntéseket, amikor meggyőződött annak indokoltságáról.
Szabó György Úrnak fel szeretnénk hívni a figyelmét, hogy a mostani intézkedése, a (kanyar) szektor bezárása több szempontból is kérdéseket vethet fel.  Először is, ha Ön egy következetes klubigazgató, melyet hirdet mindenhol, akkor illett volna figyelembe vennie az UEFA döntésével kapcsolatosan, hogy a Vojvodina elleni mérkőzésen a büntetés alapjául szolgáló esemény a korzón történt, nem az Ön által bezárt szektorban. Másodsorban talán meg kellett volna kérdezni és hallgatni a szurkolóit, hogy valóban történt-e olyan cselekmény, melyet az UEFA állít, és esetlegesen szembe kellett volna fordulni a büntetést kiszabó szervezettel…
Az az érzésünk, hogy Ön csak arra várt, hogy valamilyen indokkal még egyszer belerúgjon a szurkolóiba, Önt nem is érdekelte az igazság… Lehet így is „játszani”.. erőből, pozícióból, kommunikáció nélkül… akkor mi is így…
A Kispesti „Anonim” mozgalom a fentiek figyelembe vételével az alábbi intézkedéseket vezeti be:
1. A mozgalom további intézkedésig megszünteti Hemingway Úr ülőhelyét a Bozsik Stadionban (V.I.P. szektor). – reméljük tetszik az új dizájn…
2. Hemingway Úr privát életére, klubigazgatói tevékenységére „szigorúbb biztonsági ellenőrzést” vezetünk be. Minden olyan megnyilvánulás, amely indokolatlanul sérti a szurkolók érdekeit azonnali, határozott intézkedést von maga után.

A levél és a rongálás, mint valamiféle válaszlépés akár még frappáns is lehetne (szerintem amúgy kimondottan ötletes ultrahumor), azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a fotók valamikor éjszaka készülhettek a meghekkelt székről, miközben a Bozsik-stadionban van egy bentlakásos középiskola, ahová azért nem igazán szép dolog betörni, már csak a fiatalok és a tőlük külön élő szüleik miatt is.

Lesz itt még szemet szemért, meg adok-kapok. Kíváncsian várjuk a helyzet további fokozódását.


Update 2:

Újabb levél, ezúttal egy szurkoló és a klub között. A lényeg, hogy delikvensünk nem kívánja átváltani állóbérletét az ülőbe, inkább vissza.

Tisztelt Szurkoló!
Hozzánk intézett leveléből sajnálattal vettük tudomásul, nem kíván élni a klub által felkínált lehetőséggel, hogy bérletét átváltsa egy másik szektorba, miután a Kispest szektort mindannyiunk sajnálatára lezártuk. Gondoljuk, a körülmények Ön előtt is ismertek.
Kérésére bérletét visszaváltjuk, természetesen levonva annak a 2 mérkőzésnek a jegyárát, amelyek már lezajlottak. A megmaradó összeget, azaz 7600 Ft-ot, ennek a levélnek a másolatával és a bérlet visszaszolgáltatásával megtérítjük. A Kispest szektorba szóló bérletek ilyen módon történő visszaváltására 2013. szeptember 14-én, szombaton, 16:00 és 18:00 óra között a Bozsik Stadion 2. jegypénztárában, valamint 2013. szeptember 18-án, szerdán, 15:00 és 17:00 óra között a Bozsik Stadion főbejáratánál található jegypénztárban van lehetőség, ezután ajánlatunk nem érvényes.
Sajnáljuk, hogy elvesztettük Önt bérleteseink köréből. Reméljük, idővel ismét vendégül láthatjuk majd a Bozsik Stadionban.
Üdvözlettel: Budapest Honvéd FC
forrás: a Kispest-Honvéd Football Club Facebook-oldala


Vajon mi lehet a jó megoldás Kispesten?