Az NB I. újoncának témáját sikerült benyomnunk a brit focisajtóba is: a legnagyobb független focimagazin, a When Saturday Comes címlapján ajánlja az „ellentmondásos új magyar klub”-ról szóló írását.

A WSC címlapja és jobb alul a lényeg

A WSC címlapja és jobb alul a lényeg

Gyors és meglepő kapcsolat alakult ki az idén már 27 éves havilap alapító főszerkesztőjével, aki a magyar fociról kért cikket a havonta megjelenő, 48 oldalas laphoz. Jellemző a focink nemzetközi jelenlétére, hogy Andy Lionsnak ötlete sem volt, miről lehetne írni a magyar futball kapcsán, de arra gondolt, elférne egy ilyen dolgozat a WSC-ben. Végül a három ajánlott téma közül a felcsúti akadémia NB I.-ig történő szárnyalására esett a választása.

Nagy leleplezésre nem kell számítani, arra volt keret, hogy összefoglaljuk röviden Orbán Viktor fociszeretetének ívelését az akadémiaalapításon, az NB II.-n és a feljutáson keresztül a csodastadion építéséig. Nem maradhatott ki persze a Videotonnal lévő keszekusza kapcsolat említése és annak a kihangsúlyozása, hogy bár a kormányfő magánadománynak becézi a tao-pénzeket, azért persze valójában állami támogatásról van szó a felcsúti építkezés esetében. (Olyan finom részletre már nem is tér ki a cikk, hogy akkor megfelel-e a hatályos NB I.-es szabályoknak a pálya befogadóképessége.) És nem lehetett említés nélkül hagyni azt sem, hogy az akadémisták próbaterepének szánt PAFC a nyáron kisebb polcsöprést végzett a hazai játékospiacon.

Néhány mondat a WSC-ről is. A lapot még 1986-ban alapították, akkor, amikor az angol foci századennyire sem számított szexi dolognak, sőt. A kéthavinak indult lap alapjában véve a független szurkolói szemléletet próbálja közvetíteni, mind témáival, mind szarkasztikus címlapjaival és ironikus hangvételével. Nemcsak a legnagyobb független focilap az angoloknál, hanem az egyetlen országos is, számonként körülbelül 18-20 ezer példányban fogy. A szerzők jellemzően nem fizetett újságírók, minimális a stáb, de olyan nagyágyú is visszatérően publikál a lapban, mint Nick Hornby.