Terjedelmes írást közölt a felcsúti futballakadémia honlapja annak a felvetésnek a kapcsán, hogy az Aranycsapat Stadion tervezett 3500-as befogadóképessége nem felel meg az NB I.-es stadionokra vonatkozó jelenlegi előírásoknak. Újabb részletek derültek ki a beruházásról.

„S hogy a szabályok legalább 5000 nézőt befogadó lelátót írnak elő az NB I-ben? Ez valóban így van, ám ez alól a szabály alól felmentést adhat a szövetség elnöksége, különösen akkor, ha – mint Felcsúton – minden egyéb előírásnak maradéktalanul megfelel a létesítmény, sokkal inkább, mint – sajnos – a magyar stadionok többsége” – írja a pfla.hu „Van sapka, nincs sapka – akkor most túl kicsi, vagy túl nagy lesz az akadémia stadionja?” című cikke az MLSZ-nek az NB I.-es stadionokra vonatkozó szabályai és a felcsúti létesítmény befogadóképességének viszonyát érintő írás kapcsán. Valóban van erre lehetőség: az MLSZ 2013. július 10. óta hatályos Infrastruktúra Szabályzata értelmében a szabályzat egyes előírásai alól indokolt esetben és ideiglenes jelleggel felmentést adhat a szövetség elnökségi határozata.

Az akadémia honlapjának cikke szerint „az NB I jelenlegi átlagnézőszáma sajnos nem követeli meg még az ötezres stadionok létét sem.” A PFLA felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett stadion megfelel az infrastrukturális előírások közül annak, hogy az ötezer néző közül legalább ezernek ülőhelyet kell biztosítani.

A felcsúti intézmény honlapja szerint mégis megfelel az ötezres kritériumnak a felcsúti intézmény. „Az UEFA szakvéleménye szerint egyébként akár Bajnokok Ligája- és Európa-liga-selejtezők megrendezésére is tökéletesen alkalmas lesz a Puskás Akadémia pályája, a playoff-kör, a csoportmérkőzések és a nemzetközi A-válogatott találkozók kivételével gyakorlatilag minden nemzetközi futballmeccset meg lehet itt rendezni a szabályok szerint, így aztán – szemben a híresztelésekkel – az NB I-re is alkalmas lesz a létesítmény. Az ötezres kapacitást előíró rendelkezéseknek tehát megfelel majd a ’ministadion’” – írja a pfla.hu. Az UEFA 2010 óta érvényben lévő stadionszabályzata alaposan részletezi a létesítményekkel kapcsolatos előírásokat, négy kategóriát megalkotva. Az európai szövetség szabályzata azt is deklarálja, hogy előírásai csak a nemzetközi versenysorozatokra vonatkoznak, és nem írják felül a nemzeti szövetségek által felállított szabályokat.

Az akadémiai válasz utal arra is, hogy az elnökségi felmentés lehetősége, a kisebb korlátot is megengedő nemzetközi szabályoknak való megfelelés mellett valójában 3500 férőhelyesnél lényegesen nagyobb lesz a jövő tavasszal átadandó stadion nézőtere, ugyanis „igény esetén az állóhelyekre is be lehet majd engedni nézőket, akár 1500-nál is több nézőt”. Így viszont teljesítheti az ötezres előírásokat az Aranycsapat Stadion, írják.

A pfla.hu-n megjelent írás egyik utolsó megállapítása jelzi, egyelőre nem fognak beengedni ötezer nézőt az akadémia NB I.-es csapatának hazai meccseire. „Az akadémia főleg az ülőhelyeket tervezi megtölteni, az állóhelyekre egyelőre nem tervez jegyeket kiadni” – írják.

Reméljük, mindenki tudta követni.