felcsut_latvanyterv

A felcsúti stadion látványterve. (fotó: fourfourtwo.hu)

Hónapok óta élcelődés, felháborodás tárgya, hogy Felcsúton a falu lakosságának majdnem kétszeresét befogadni képes stadiont építtet az Orbán Viktor alapította fociakadémia. A 3500 fősre tervezett, 3.8 milliárd forintból épülő Aranycsapat Stadion lehet, hogy a falu szélén nagynak tűnik, de az MLSZ jelenlegi szabályai szerint majdnem egy falunyival kevés az NB I.-hez.

Az elmúlt hónapokban megtudhattuk, hogy a Felcsúton, Orbán Viktor szülőfalujában épülő stadionhoz, amely a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia (PFLA) területén létesül, hárommilliárd forint pénz került a tao-rendszerből és ezzel a legtámogatottabb fejlesztési cél lett tavaly. Azt is tudjuk, hogy a kormányfő szerint ez nem közpénz, hanem magánadomány. Megint másoktól meg azt hallhattuk, hogy a tao bizony bújtatott állami támogatás. Arra is rájöhettünk, hogy a stadiont nem Makovecz Imre tervezte, a 2011-ben elhunyt építész csak vázlatban álmodta meg a létesítményt. Azt is megtudhattuk, hogy az építkezést biztosító emberek rendkívül barátságtalanok. Megmutatták nekünk, hogy a stadion Orbán Viktor hétvégi háza mellett épül, viszont fel is világosítottak minket: nem a kormányfő építtet és nem a háza mellé, hanem a miniszterelnök alapította alapítvány ruház be és Orbán Viktor költözött a stadion mellé. Hallhattunk még telekügyletekről is, csak azt nem tudjuk

a jelenlegi szabályok szerint lehet-e egyáltalán 3500 fős stadionban NB I.-es meccset játszani?

A PFLA stadionját, amelyik egy ideig (a debreceni és a ferencvárosi stadionok átadásig) a nominálértéken legdrágább magyar stadion lesz, ugyanis 3500-asra tervezték. Az NB I. jelenlegi legkisebb stadionjai Pápán és Pakson találhatóak. Előbbi 5500, utóbbi pedig 6150 fő befogadására alkalmas. Most faragtak stadiont a mezőkövesdi pályából, ami 5000-es lesz, szóval az Aranycsapat Stadion lesz messze a legkisebb az élvonalban.

Korábban az NB I.-es csapatokra vonatkozó nevezési feltételek között a legalább 10.000 férőhelyes stadion szerepelt, ami idő közben tarthatatlanná vált. Az akasztói Stadler még próbált megfelelni a kihívásnak, 21000 nézőre méretezték a magyar tanyavilág egyik legkülönlegesebb épületét (ahol mostanában Dragónerék helyett gárdisták grasszálnak), de például a Várszegi Gábor tulajdonába került MTK eközben kisebbre újította fel a Hungária körutat, megállva valahol a 8500 szék környékén. És ekkor még szó sem volt Tiszakécskéről, Pápáról, Paksról, vagy az első Orbán-kormány idején építeni kezdett 7000-es kaposvári Rákóczi Stadionról. Külön szépség, hogy a már akkoriban is stabilan elsőosztályú Debrecen pályája sem érte el a kívánt minimumot, csak jóval később, amikor egy UEFA-kupás szereplés miatt megnagyobbítottak egyes oldalakat.

A bajnokság nézettségének folyamatos zuhanásával párhuzamosan úgy alakult, hogy néhány derbit leszámítva, nincs is szükség ekkora létesítményekre, ellenben egyre nagyobb igény lenne olyan ministadionokra, amelyek

  • fedett lelátóval rendelkeznek,
  • esti mérkőzések megrendezésére alkalmasak,
  • nincs a pálya körül futókör,
  • van viszont mosdó és büfé.

Sajnos a felsoroltaknak megfelelő típusból alig találni néhányat Magyarországon. A Győrben magántőkéből megépült ETO Park áll talán legközelebb az idilli állapothoz, ott viszont erősen kiábrándító, hogy a 15-16000 székből alig 2-3000-et töltenek meg a szurkolók. Újpesten szintén remek kis stadion épült, amit alig tíz év alatt sikerült erősen lelakni, de még bőven menthető. Paks és Pápa pedig csak szimplán mini.

A fenti kívánalmaknak mind megfelel az épülő felcsúti létesítmény, kérdés mégis az, hogy a 2013/14-es bajnokság során a PAFC

játszhat-e meccset az addigra átadott hazai pályáján?

A jelenlegi szabályzat szerint egyértelműnek tűnik a nem. Egyrészt a férőhelyek száma sem elégséges, másrészt a stadiont a Szabályzat hatályba lépésekor, azaz 2013. július 10-ei állapotában lajstoromozta a szövetség, illetve nem lajstromozta, mivel Felcsúton akkor csak egy építési területet találhatott.

Mit is mondanak pontosan a Magyar Labdarúgó-szövetség szabályzatai az NB I.-es csapatok stadionjaival kapcsolatban? Nézzük először az élvonalbeli versenykiírást.

NB I. férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2013–2014.

17. STADION ÉS PÁLYA

A bajnoki mérkőzéseket a bajnoki év teljes időtartama alatt az MLSZ Infrastruktúra Szabályzatának megfelelő első osztályú stadionokban (pályán) kell lebonyolítani, amely stadionoknak az MLSZ hitelesítésével kell rendelkezniük.
MLSZ – versenykiírás

Oké, lapozzunk. Az MLSZ frissen tartott honlapján a szövetség Infrastruktúra Szabályzatának legújabb verziója is hozzáférhető. Az mlsz.hu dokumentumtára „új” címkével látja el a szabályzatot, az első oldal tanúsága szerint pedig 2013. július 10-én lépett hatályba. Vagyis elég friss.

3. § Első osztályú pálya – A létesítményre vonatkozó előírások
(5) Nézőtér
A befogadóképessége eléri az 5000 főt.
(…)
Az üzemelő létesítményeknél a Szabályzat hatályba lépésekor meglévő állapot alapján kell hitelesíteni a nézőtéri előírásokat. Új pálya építésekor a Szabályzatban meghatározottak megépítése kötelező.
MLSZ – Infrastruktúra szabályzat

Rendben, tehát nem gond, hogy még csak épült a stadion Felcsúton a szabályzat hatályba lépésekor, ezek szerint viszont csak legalább ötezres létesítményt húzhatna fel az akadémia, ha azzal nevezni szeretne az élvonalba.

„A jelen szabályzat egyes előírásai alól indokolt esetben, ideiglenes jelleggel felmentést a Magyar Labdarúgó Szövetség Elnöksége adhat határozatában” – még ez is szerepel a szabályzatban, vagyis elképzelhető, hogy elnökségi határozatban engedélyezték (ideiglenes jelleggel!) a felcsútiaknak a ministadiont. Ezen ne múljon, átnéztük az MLSZ Elnökségének határozatait az elmúlt majdnem két évből, 2012. január elseje óta. Ott sem találtunk semmit, ami felmentést adna az Aranycsapat Stadion esetében.

Van még egy esély, gondoltuk, mert eszünkbe jutott minden szabályzatok legfélelmetesebbike, a licencszabályzat. Fellapoztuk a fradisták kedvenc olvasmányát is, hogy ott mit írnak elő az NB I.-es klublicenc feltételeként.

3. cím INFRASTRUKTURÁLIS KRITÉRIUMOK RÉSZLETEZÉSE
I.01.1 NEMZETI ELSŐ ÉS MÁSODOSZTÁLYÚ VERSENYEKRE JÓVÁHAGYOTT LÉTESÍTMÉNY
NB I – A
a) NB I
A létesítménynek meg kell felelnie az MLSZ Infrastruktúra Szabályzatban az első osztályú pályára meghatározott összes minimum követelményének és a nemzeti szövetség által ilyenként hitelesítettnek kell lennie.
MLSZ Klublicenc Szabályzat 2013-2014.

Az „A” jelzés azt jelenti, hogy kötelező és „amennyiben a licences/licenckérelmező bármely A-kritériumot nem teljesíti, nem kaphat licencet a vonatkozó nemzeti osztályban (első vagy másod) vagy az UEFA versenyeken történő induláshoz.” Ami alatta van, az pedig elég egyértelmű, vagyis visszalyukadtunk az infrastrukturális szabályokhoz, azt pedig már átvettük egyszer.

Egyre inkább úgy érezzük magunkat, mint egy Kaland, Játék, Kockázat könyvecskét olvasva. Ha balra akarsz fordulni, lapozz a 186-ra. Ha jobbra fordulnál, lapozz a 63-ra. Pattogunk mindenfelé, most megint ott tartunk, ahonnan indultunk, vagyis kell a legalább 5000 férőhely.

Az MLSZ vajon módosít-e a jelenleg érvényes szabályzatán, és a nézőtér befogadóképességének minimumát jóval lejjebb szállítja, hogy még pont beleférjen?

Természetesen nem vagyunk álnaivak, pontosan tudjuk, hogy Felcsúton rendeznek tavasszal NB I.-es mérkőzést.

Ahogy a lapozós könyvecskék is írták: Kalandod itt véget ért.

Egerben csak várták az NB I.-et, de nem jött meg (fotó: egrifoci.hu

Egerben csak várták az NB I.-et, de nem jött meg (fotó: egrifoci.hu)

Az Aranycsapat Stadionnal kapcsolatban természetesen megkerestük az MLSZ-t is (a poszt megjelenésével egy időben). Azért csak most, mert a poszt megírásával az volt a célunk, hogy a fellelhető, nyilvános információk alapján adjunk választ a címben szereplő kérdésre.

Mikor akarják felavatni?

Az MLSZ versenybizottságának egyik határozatából arra merünk következtetni, hogy időben elég közel a jövő tavaszi parlamenti választásokhoz (amely időpont még ismeretlen) és talán azzal sem lövünk nagyon mellé, ha a magyar futball legújabb spirituális központjában az a hétvége pont húsvétra esne.

„A 2013. október 19-re (szombat) kisorsolt Puskás Akadémia FC–Videoton FC NB I-es Férfi Felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság bajnoki mérkőzés pályaválasztói jogának felcserélését engedélyezi. Mivel a PAFC pályaépítése miatt amúgy is Székesfehérváron játssza mérkőzéseit, így sem a helyszín sem az időpont nem változik.” – MLSZ Hivatalos Értesítő 2013/19.

Október 19-én az NB I. 11. fordulójára kerül majd sor. Számoljunk. Az őszi 11. forduló tavaszi megfelelője a 26., ami az előzetes számítások szerint az április 12., szombat körüli hétvégére esik. Cserélni úgy nincs értelme, hogy a visszavágó is ugyanott lenne, csak máskor, tehát Felcsúton azzal számolnak, hogy április közepén otthon rendezhetnek bajnokit.

  • 2014-ben húsvét vasárnapja április 20-ra esik, nem tévedtünk tehát nagyot a keretesünk elején tett tippelgetésünkben. (Valamint ismerve az elmúlt évek tavaszi rajtjait, akár lehet is kalkulálni az egy hét csúszással.)
  • a 2014-es országgyűlési választások napja egyelőre még nem ismert, azt majd a köztársasági elnök jelöli ki, de annyi tudható, hogy nem eshet nemzeti ünnepre, munkaszüneti napra, illetve azok előtti és utáni napokra. A választásokat hagyományosan vasárnap rendezik. Annyi vircsaft még lehet az egészben, hogy jövőre az Európai Parlamentbe is választunk, ami viszont hagyományosan május vége, június eleje, ellenben olcsóbb a kettőt egyben megrendezni. Utóbbi esetben a stadionavató és a választások nem lesznek kínosan közel egymáshoz, máskülönben valószínűleg.

Frissítés

A Puskás Akadémia egy hosszabb cikkben válaszolt támadásunkra (sic!), és híreszteléseinket (sic!) alaptalannak nevezte. Ebből idéznénk, aki többre is kíváncsi, olvassa el az eredeti helyén.

Még csak nem is a hazai élvonal, az OTP Bank Liga meccseire tervezték a stadiont, jóllehet tökéletes helyszíne lesz a létesítmény a Puskás Akadémia időközben NB I-be jutó felnőtt csapatának.

[…]

S hogy a szabályok legalább 5000 nézőt befogadó lelátót írnak elő az NB I-ben? Ez valóban így van, ám ez alól a szabály alól felmentést adhat a szövetség elnöke, különösen akkor, ha – mint Felcsúton – minden egyéb előírásnak maradéktalanul megfelel a létesítmény, sokkal inkább, mint – sajnos – a magyar stadionok többsége.

Vagyis a Klublicenc Szabályzatban rögzített, kötelező kitétel alól nem (ott nem találtunk elnöki felmentésre lehetőséget adó részt), ellenben az Infrastruktúra Szabályzat egy pontja alól felmentést kaphatnak ideiglenes jelleggel, amit – ahogy a válaszból kiderül – nyilvánvalóan meg fognak kapni. Az most mindegy, hogy a klublicenc kiadásának feltétele az Infrastruktúra Szabályzatnak való megfelelés, tehát a felmentés csak visszamenőleges lehet.

Fontos megjegyeznünk, a taccs.hu ezen posztja egyáltalán nem támadás az Akadémia ellen, mindössze az MLSZ szabályait vetette össze a valósággal.