Kis időutazásra invitálnám ezen a szép napon a kedves olvasót. Nem kell félni, nem megyünk messze, csak kettő évet vissza az időben. Hogy miért? Mert nagyon sokszor hallottuk már, hogy a magyar edzőt kellene favorizálni a külföldivel szemben, vagy hogy a külföldi edzőktől semmi újat nem kapunk. Ennek okán gondoltam visszamehetnénk a távoli 2011-be, és megnézhetnénk mennyit változott azóta az edzők mezőnye, mikor is kettő kivételtől eltekintve, csak magyar szakemberek dolgoztak az első osztályú klubok élén. Mit értek el, hol tartanak azóta – gondolkodtam hangosan amikor elindultam erre az útra. Kinek van kedve velem jönni?

1. Haladás – Aczél Zoltán

A szezont ugyan elkezdte a Haladással, de egy emlékezetes novemberi Videoton elleni Magyar Kupa mérkőzést követően a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai őrizetbe vették. Később  előzetes letartóztatásba kerül, kötelességszegés és vesztegetés gyanúja miatt. Nem sokkal később szabadlábra helyezték, de a szerződését felbontják a Haladás csapatánál. 2013 januárjában három napot pályaedzősködik a Szigetszentmiklósnál, majd külső körülmények hatására távozik. Jelenleg a Veresegyháza csapatának trénere, immáron az NB3-ban.

2. DVTK – Benczés Miklós

A Diósgyőrt az első osztályba vezető Benczés Miklós az egész szezont kitölti a csapatnál, majd a következő szezonban,  a gyenge tavaszi szereplés miatt menesztik. Utódja, a diósgyőri Szurgent Lajos, Szentes Lázár lett. Egy darabig úgy tűnt marad az utánpótlásnál Diósgyőrben, aztán végül útja, mint azt már tudjuk, Felcsútra vezetett, és ismét feljutott az NB1-be. Mellékállásban Miskolcon városatya.

3. ZTE – Csank János

Az NB1 vadászának messze legrosszabb szezonja volt ez. Egy döntetlennel, és öt vereséggel kezdett a Zalaegerszegnél (itt elmondja aa kollégánk mindmáig kedvenc észrevételét, miszerint: „Ötször nyerni az semmi. De ötször kikapni, aztán nyerni! Na az már valami!”), ahol ezek után szerződését közös megegyezéssel felbontják. A mai napig ez volt Csank mester utolsó első osztályú szerepvállalása. Tavaly a Gyirmóttal nem jutott fel, ettől a szezontól pedig a negyedosztályú Vác edzője lett.

4. ETO – Csertői Aurél

Pintér Attila helyére érkezett az ETO csapatához. A szezonban egész jól szerepelt alatta a csapat, végig a dobogón toporogtak, egyre többen szurkoltak a lelátókon, megkapta Győr városától 2012 év edzője címet, majd a következő héten felbontották szerződését, hiába állt összesen egy vereséggel a csapat. Helyére érkezett Pintér Attila, ő pedig Tatabányára került, azonban jelenleg munkanélküli, hiszen szerződését itt is felbontják. Sic transit gloria mundi.

5. Paks – Kis Károly

A csapat legsikeresebb trénere, akivel ezüstérmet, Ligakupát nyer a csapat, kipróbálja magát az Európa Ligában, és ezt a szezont is végigdolgozza a mester, csak hogy a következő szezonban ő legyen az első edző aki leköszön csapatától. Mindezt egyből, az első forduló után. Innen a Szolnoki MÁV csapatához tart a másodvonalba. Jelenleg is ott igazítja a mágneseket a táblán.

6. Debrecen – Kondás Elemér

Mint az majd a későbbiekben kiderül, ő az egyetlen, aki most is ugyan azt a pozíciót tölti be, mint akkor. (Garami Józsi bácsi is, csak ők ebben a szezonban éppenséggel a visszajutásért küzdenek egy osztállyal lejjebb.) Menjünk is tovább!

7. Vasas – Komjáti András

Ebben a szériában, éppen harmadszor a Vasas edzője, majd szezon közben váltja őt Marian Vlak. Piros-kék csapattól, piros-kék csapathoz megy, a Videoton fakóját dirigálja majd egy éven át. Később kiderül, hogy ez is csak köztes állomás volt, ettől az évtől a Békéscsaba vezetőedzője lesz Pásztor Józseffel együtt. Kaland az élet – mondhatni.

8. PMFC – Mészáros Ferenc

Tipikus magyar edzőstory: kinevezték, menesztették, (bár ő nem annyira komikus körülmények között távozik, mint Supka, majd 2012 júniusában Zalaegerszegre kerül, októberben viszont már elköszön a klubtól. A következő állomás az élvonalba frissen feljutó Eger, a fura tavasz óta azonban újra állást keres. A Wikipedia azt írja az „Edzőként” szakaszban róla, hogy: „Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos. Segíts te is a kibővítésében!

9. Újpest – Mészöly Géza

McStay nem maradt (bocsánat), és Mészöly Géza érkezett a helyére, aki távozása után „nem akarta megcsalni az Újpestet„, de a klubot azért beperelte. Az Újpestet egyébként tényleg nem csalta meg, most éppen a 18 éven aluliak korosztályos válogatottjának trénere.

10. Siófok – ifj. Mihalecz István

ifj. Mihalecz Istvánnak van pro licence, ezért is hozták el a Balaton nyugati csücskétől, Hévízről Siófokra, de persze csak Horváth Károly árnyékában tevékenykedhetett. Egészen az előző szezon végéig ott is dolgozott, bár a Siófokot, és az edzősködést inkább Horváth Károllyal azonosítja a nagyérdemű. Néhány év szekundánsi lét után önálló munkára vágyott, ezért Ajkára távozott.

11. FTC – Prukner László

Még 2010 nyarán lett a Fradi edzője, és cseréli a Rákóczi-sálat Zöld Sasok-sálra a nyakában. Egy év két hónap múlva azonban leköszön a pozícióról. Persze előtte azt meghagyták, hogy rengeteget köszönhetnek neki, de a klubnak akkor segít igazán, ha távozik. Távozott is, egyből Zalaegerszegre Csank János helyére, hogy befejezze az ott megkezdett munkát, és kiessen a csapattal. Innen megint Kaposvárra vezetett az útja a Tanár úrnak, ahol most négy forduló után a 16. helyen állnak.

12. Kaposvár – Sisa Tibor

Prukner László helyére érkezik Kaposvárra, és féltávnál – óriási meglepetésre – harmadik a Rákóczival. A csapat máig legsikeresebb évét produkáltatja akkor, az általunk vizsgált szezonban pedig szintén jó évet fut alatta a Rákóczi, marasztalják is a szezon végén, de ő távozik. Egy kis kihagyás után a Diósgyőr edzője lesz, második alkalommal, de szezon közben távozik, amiről nyilatkozni nem szeretett volna, inkább egy nyílt levélben fogalmazta meg a gondolatait. Megint néhány hónap kihagyás, és most Gyirmóton rajzolhat krétájával a táblára különböző alakzatokat.

13. KTE – Tomislav Sivic

Felnőtt pályafutása során megjárja a Kecskemétet futballistaként, aztán pont a KTE az a csapat, amelyik először csábítja edzőként Magyarországra, még a másodosztályú korában. Utána egy kicsit hazalátogat az U21-es csapatot trenírozni, de a tárgyszezonban már ismét ő vezeti a Kecskemét csapatának edzéseit. Egy Magyar Kupa-győzelmen van túl az ifjakkal, de ebben a szezonban távozik, egyenesen vissza Szerbiába, hogy a Hajduk Kula csapatának tanácsadója lehessen. A Paks később hazacsábítja, hogy ott igazi középcsapatot faragjon, majd a szezon után Diósgyőrbe megy, ahol eddig kerülik a sikerek.

14. Videoton – Paulo Sousa

Ebben a 16 főt számláló halmazban bizonyosan ő az, aki a legtöbbet éri el csapatával, és edzőként. A Videotonnal ugyan bajnokságot nem nyer, és bár egyesek szerint nincs mit tanulnunk a hozzá hasonló szakemberektől, az Európa-ligába vezeti a csapatot, ahol bőven erőn felül teljesítenek. A Videotontól természetesen elcsábítják, úgy volt hogy Amerikába megy, de aztán mégsem. Így egy darabig munka nélkül marad, majd hívja a Maccabi, ahol majdnem aláír, aztán elszökik, végül pedig mégis. Ezt talán a Győri ETO bánhatja a leginkább.

15. Honvéd – Supka Attila

Supka Attila szintén egykori klubjához visszatérő tréner, ráadásul ő egy olyan klubhoz tért vissza, ahol azért a lelátóról eleinte kapott hideget-meleget, ahogy mondani szokás. Sebaj! – újra megpróbálta Supka mester, egy zalaegerszegi és egy ciprusi kitérő után. Végül másfél szezon után távozik Kispestről, de akkor már nem volt olyan nagy a harag, lévén csak sikerült befutniuk negyediknek. Pécsre ment, ahol mindez már nem mondható el. Távozása legendás, hiszen egy hét alatt kiderült, hogy már nem vezetőedző, aztán úgy nézett ki, hogy ő marad az, de aztán mégsem. Parádés történet. Kis kihagyás következik, aztán Sopron a következő állomás, ahol jelenleg is ügyeletes taktikafelelős.

16. Pápa – Véber György

A világ legjobb Véber György nevű edzője a Bíró Péter-féle Pápa leghosszabb ideig regnáló trénere. 2008-ban kezdi a vízesvödrök hajigálását az alapvonal mellett Veszprém megyében, de 2011 őszén mégis elválnak útjaik, mégpedig a csapat gyenge eredményei miatt. Egy darabig úgy nézett ki Újpestre tart, aztán végül Mezőkövesd lett a következő állomás, akikkel fel is jutott az NB1-be, és lelkesen próbálja meghonosítani a tiki-taka játékelemeit, rengeteg passzos játékával. Hol hat gólt hoz ez, hol egy darabot sem. Így megy ez Véber nagyúrnál.