Otthontalan, reménytelen kiscsapat, vagy állami pénzzel kistafírozott kedvenc? E két verzió között lehetett választani a Mezőkövesddel kapcsolatban a feljutás óta eltelt időben. Beültünk az autóba és elmentünk megnézni, hogyan is épül a legújabb hazai stadion. Alant sok kép.

Indiul a körkép az épülő székház tetejéről

Kilátás az épülő székház tetejéről

A feljutás óta eltelt hetekben érdekes pingpongba keveredett bele a Mezőkövesd-Zsóry FC. A borsodi kisváros csapata története során először hágott a magyar foci csúcsrégiójába, és rögtön el is kezdte beszedni az első verbális sallereket. Kezdődött azzal, hogy sokan ránéztek a térképre, meg a kövesdiek NB II.-es szinten is szerény stadionjára és levonták a következtetést: az idei egyik feljutó is a „szintén Heves megyei”, tavalyi újonc sorsára jut. Vagyis villanyvilágítás és megfelelő kiszolgáló-létesítmények híján más pályákon vergődi végig a szezont, majd süllyed vissza a futballnihilbe. Többeket az sem zavart, hogy ugyan kilométereken múlik, de Mezőkövesd még Borsod megye és nem Heves, de hát annyira adta magát a párhuzam. Bevallom, magam sem fogadtam volna ekkor arra, hogy pár hét, hónap alatt képesek lesznek Mezőkövesden arra, ami Egerben egy év huzavona, tökölődés után sem sikerült.

Tállai András elnök és az aktuális csapatával négy év alatt másodszor feljutó Véber György hevesen ágáltak, hiába az elenyésző földrajzi távolság (23 kilométer), távol vannak ők az Egertől. Véber Gyuri buzgalmában még azt is mondta, tessék elmenni a matyó fővárosba és megnézni, milyen serényen dolgoznak az emberek az átalakításon.

Közelebbről

Új lelátó az egyik kapu mögött (képek: taccs.hu, a poszt alján a teljes galéria)

Ezzel el is kezdtek szivárogni az első hírek arról, hogy bontanak, sőt építenek is az újoncnál. Mondjuk komolyan venni, legalábbis az egri párhuzam miatt, még azt a kijelentést sem lehetett, hogy már ilyen meg olyan engedélyek megvannak a legkritikusabb elem, a villanyvilágítás kiépítésére.

Majd július közepén fedezték fel élelmes gazdasági újságírók azt a kormányrendeletet, amely azonnali hatállyal 400 millió forintot csoportosított át a „rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból” a klubnak. Ekkor már nem az egri párhuzam jelentkezett, hanem a Felcsút-szindróma sejlett fel. Tállai elnök ugyanis fideszes politikus, Mezőkövesd korábbi polgármestere, a térség országgyűlési képviselője és a Belügyminisztérium államtitkára. A klubelnök ezután az Origónak fakadt ki: „Semmi szokatlan nincs abban, ha a kormány egy kiemelkedően sikeres csapatot támogat”. Az elnök-államtitkár értetlenkedett, miért érdeklődnek annyira az újságírók a kormányrendelet megjelenése óta. Tállai azt állította, ő maga nem lobbizott sem a miniszterelnöknél, sem más kormánytagoknál a támogatásért, ami az igényük szerint nagyobb lett volna, mint a megítélt 400 millió.

Ezen a ponton érdemes végigvenni, mennyit is költenek a mezőkövesdi stadion-felújításra. Pontos végösszeget sehol nem találtunk, de Tállai András nyilatkozataiból úgy tűnik, legalább 650 millió forintot költenek az átépítésre. A klubot működtető cég ugyanis 190 millió forintot nyert el a tao-rendszerben, amit 60 millió forintos önrésszel egészített ki az önkormányzat. (A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy ezt a hatvanmilliót meg úgy teremtette elő a város, hogy még 2012 decemberében a kormány a költségvetésből 650 milliót csoportosított át a Mezőkövesdnek, és Tállai elnök beszámolója szerint ebből került ki az említett önrész.) Ehhez jött akkor a július közepén kirendelt 400 millió forintos támogatás. Tévesen azt írták (az Origó is), hogy a pénz a belügytől, Tállai saját tárcájától érkezett, a kormányrendeletből egyértelmű, az Emberi Erőforrások Minisztériumán (EMMI) keresztül folyósítják a pénzt. Tállai András már idézett, májusi nyilatkozatából derül ki, hogy további 20 millió forintos belügyminisztériumi támogatást remélnek egy pályázat útján, de ennek a pályázatnak a sorsáról egyelőre nem találtunk továbbit. Így jön ki tehát a 650 millió forint, illetve plusz 20 millió feltételesen. Mivel önkormányzati klubról és önkormányzati sportingatlanról van szó, ezért nem zárható, sőt, feltételezhető, hogy a város is tesz még pénzt a felújításba. Erre azonban nem találtunk sem utalást, sem adatot.

Itt augusztus közepén már út lesz

Itt augusztus közepén már út lesz (képek: taccs.hu, a poszt alján a teljes galéria)

Az előzmények és az okoskodás után érdemesebb arról is szólni, mit láttunk Mezőkövesden. A kruciális kérdés, a villanyvilágítás megoldása már múlt heti ott jártunkkor is a több mint meggyőző kategóriába tartozott: mivel lapos helyen terül el a város, már az autópályáról letérve is látszanak a hatalmas póznák. Alig három nappal korábban állították fel őket, áram ugyan még nem volt bennük, de a lámpatestek természetesen a helyükön voltak. 224 ezer Watt teljesítményt fognak majd leadni, a teljes üzemben, amit csak a tévés meccsekre kell majd bekapcsolni.

Amúgy az egész helyszín leginkább a Tesz-Vesz városra emlékeztetett. (A képeken nem ezt a nyüzsgést akartuk visszaadni, ennek is megvan az oka.) Mindenhol munkások jártak, akik lelkesen dolgoztak, semmi jele nem volt „a hárman szalonnáznak, ketten bámulnak, egy csavarozik” magyar munkatempónak. Amit lehetett szétkaptak, eltoltak, átépítettek a kövesdi stadionban. Ami az átépítés előtt inkább volt egy derék vidéki pálya, egy darab szerény, fedett lelátóval (ez sem régi) és egy fedetlennel, egy sokkal szerényebb vendéghellyel, körben futópályával és az egyszintes klubházzal.

Ehhez képest augusztus 17-ére, az első, a Pápa elleni hazai bajnokira, három oldalról fedett lelátó veszi majd körül a pályát. Ehhez a két kapu mögött teljesen új, egészen egyszerűnek, fapadosnak tűnő, vagy szebben fogalmazva, funkcionális és költséghatékonynak tetsző fedett lelátókat építenek. Az egyik hosszú oldalnál már eddig is létezett a fedett rész, ezt most meghosszabbítják. Kövesden arra is gondoltak, hogy ne maradjanak lyukak a lelátók között, így a kanyarokban is lesz lelátó, és felette fedél. Ahhoz, hogy az új lelátók elférjenek, a pályát harminc méterrel el kellett tolni a klubház irányába. Az egyik hosszú oldal egyelőre kimarad, ott nem épül jelenleg semmi, de ott jártunkkor úgy értesültünk, hogy a következő szezonra ide is egy tribün épül, alatta további kiszolgálóhelyiségekkel. (Talán erre utalhatott minapi gigantikus fociinterjújában Orbán Viktor, aki jövőbeli beruházásként beszélt a mezőkövesdi stadionról, nem pedig futó projektként.)

Nem sokáig fog így kinézni a kövesdi stadion

Nem sokáig fog így kinézni a kövesdi stadion (képek: taccs.hu, a poszt alján a teljes galéria)

A klubház látogatásunkkor teljesen szét volt kapva, de ahogy a képeken is látszódik, már abszolút készültek a vadiúj öltözők, és mire cikkünk megjelent, valószínűleg a már vezetékek, közművek bekötése is megtörtént. A klubház egyébként kétszintes lesz, de a 17-i rajtra csak a földszint lesz kész, a többek között konditeremnek helyet adó emelet feltehetően szerkezetkész lesz, a tetején természetesen tetővel.

A mezőkövesdiek, a nyár eleji nyilatkozataik alapján, úgy vélték, a bajnoki rajtra kész lehet a megújult, beléptetőrendszerrel felszerelt stadion. Ez nem jött össze, de a késedelem nem nagy: Véber György borsodi Barcelonája csak egy meccset játszott kényszerűen idegenben, a szűken elveszített debreceni mérkőzést. Az új pályán ötezren fognak elférni (ebből ezer lesz az ülőhely), ami egy 17 ezres (vonzáskörzettel is rendelkező) város esetében még ésszerűnek tűnik. És ha valóban 650 millióból kihozzák ezt a fejlesztést, azt kell mondjuk, ötödannyiból újul meg a kövesdi pálya, mint amennyiért Felcsúton „nem állami pénzből” új, háromezres stadion épül.