Miről lehet megismerni a Világ Legjobb Futballját, amit jelenleg Katalóniában játszanak? Sok passz, tili-toli, tiki-taka, aztán majd vagy berúgja Messi, vagy nem, a mezei nézők addigra már rég durmolnak a tévék előtt. Nekik üzennénk, a stílus megérkezett Magyarországra!

Az InStat remek adatsorait (Meccs Center, jobb fönt) böngészve  azzal a megdöbbentő ténnyel szembesültünk, hogy a Mezőkövesd passzolta az első fordulóban a legtöbbet, és a legpontosabban is!

519-szer tették egymásnak a labdát, mindezt 85%-os hatékonysággal, 35 és fél perc birtoklás alatt. Elképesztő mutató, főleg annak tükrében, hogy eközben 3-0-ra kikaptak az MTK-tól, valamint, hogy a vonatkozó listákon második Győr adatait is jócskán felülmúlják (29 és fél perc birtoklás, 464 jó passz, 84%-os hatékonyság).

Hogy végül mire mentek a remek mutatóval, azt jól jelzi egy másik mérkőzéssel való összevetés. A Kecskemétnél például negyed órával kevesebbet volt a labda, fele annyi volt a pontos passza, mégis kilencszer lőhetett kapura (a Kövesd 13-szor), amiből háromszor el is találta (Kövesd: 5), és mind a három gól lett (Kövesd: 0). Vagyis jó dolog ez a Barca-stílus, csak épp önmagában a sok passz még semmire sem elég.

Mennyi az a foci, amiért fizettünk?

Azt szokták mondani, ha egy meccsen 60 percet játékban van a labda, akkor a néző már kapott valamit a pénzéért. Ezek után lesújtó lesz a következő adatsorunk: mindössze egyetlen mérkőzésen, az MTK-Mezőkövesden sikerült elérni az egy órát, sőt, sikerült kettő teljes perccel túl is lépni. Fehérvárott legalább a meccs ingyen volt, igaz, annyit és ért (alig 36 perc foci!).

Az első fordulóból ezt a két érdekességet volt érdemes kiragadni, és kíváncsian várjuk, hogyan lesz tovább? Az InStat adatai fogyaszthatóbb formában megtekinthetők itt is, amit egyébként az év során tovább fogunk majd vezetni, és ha valamit találunk, betoljuk egy posztba.