Én biztos vagyok benne, hogy a bohócliga rajongóinak is kijárnak generációs életérzések. Foci hiányában nyilván módosultak kissé, nekem például az az egyik első dolog, amire könnyes szemekkel tudok gondolni, hogy az akkor még a Herthában játszó Király Gábort minden egyes évben többször is pillanatokon belül leigazolta az Arsenal. Ezzel egy igazi álom valósulhatott volna meg, hiszen a mi fiunk egy külföldi elitcsapatban, hát Mezey György már dörzsölte is a tenyereit, hogy elmondhassa, évtizedes csúcson van a foci.

Mostanra tovább módosult a magyar álom, már nem elit csapatról van szó, hanem arról, hogy hazánk fia nagyon szeretne külföldre menni, de sehova sem kell. Ennek ékes példája a 28 éves Lázok János, akiről már hosszú évek óta csak azt tudjuk meg minden évben többször, hogy külföldre akar menni focizni. Az újságok szerint ajánlatai is vannak. Nevessük ki együtt pontról pontra!

A fiatalos tűz Lázok szemében (forrás: NSO.hu)

A fiatalos tűz Lázok szemében (Fotó: NSO.hu)

A kezdeti lépések

Lázok 2010-ben, 25 évesen debütált a Szerethető Válogatottban is. A németek elleni 3-0-ás vereségtől annyira megjött az önbizalma, hogy ki is jelentette: irány külföld. “Az ügynököm is mondta, hogy használjam ki az összes lehetőséget, amit kapok. Fontos lenne a karrierem szempontjából. Szeretnék egy jó külföldi bajnokságba, például Hollandiába kerülni. Itthonról a Debrecen már konkrét ajánlatot is tett, a Videoton is érdeklődik irántam. Természetesen megtiszteltetés lenne náluk játszani, de én elsősorban külföldre igazolnék.” – mondta a BEOL-nak szerényen. Később már lazázott is kicsit, hogy akár válthatna is, de nem akar: “Van ugyan még függőben külföldi ajánlatom egy olyan országból, amelyben tart még az átigazolási szezon, de szerintem maradok, és tavasszal legjobb tudásom szerint fogom a Vasast segíteni” – mondta a Nemzeti Sportnak. A végeredmény az lett, hogy a Vasas kölcsönadta egy másik legendás atmoszférával bíró klubnak, az MTK-nak.

A nagy siker

A fenomén kicsit elkenődött egy évvel később azon, hogy még mindig nem valamelyik híres nyugati arénában kápráztatja el a közönséget, de nem felejtette el hangoztatni, hogy ő akkor is kedvenc országában, külföldön akar játszani, bár azért megjegyezte, hogy akár a Fradit sem zárja ki. Aztán jött a hihetetlen, azóta is megismételhetetlen siker: a német másodosztályú Duisburg érdeklődik! A leigazolása meghozta a sikert, hiszen Lázoknak lett egy mindössze két sort tartalmazó angol Wikipedia-oldala, illetve ott szerepel a neve mellett, hogy hat meccset játszott a németeknél, ami alatt nulla gólt rúgott. Persze ő is észrevette, mit rontott el, erről a Nemzeti Sportnak beszélt is. Meg fog lepődni, de úgy tűnik, túlzottan csapatjátékos volt! “Annyiban mindenképpen, hogy eddigi bevetéseim alkalmával nem szereztem gólt, csak egy gólpasszom van. Úgy azonban nehéz megmutatni, mennyit érek, ha pályára sem küldenek. Továbbá lehet, hogy nem voltam eléggé önző. Ezt csak azért említem, mert az előző edzőnk, Milan Sasic bízott bennem, s mindig mondta, legyek önző, egyfolytában a gólszerzési lehetőséget keressem – otthon meg éppen azt rótták fel nekem, hogy önző vagyok.”

Expendables: Tököli Attila és Lázok János. (forrás: NSO.hu)

Expendables: Tököli Attila és Lázok János. (Fotó: NSO.hu)

A valóság

2012-ben hősünk haza is érkezett, hogy az MTK gyorsan ismét lecsapjon rá. Mint kiderült, csak a természetesen kieséssel végződő Európa Liga-selejtezőkre szerződtették. Nem borította ez ki Lázokot, akinek menedzsere, Filipovics Vladan be is dobta a KÜLFÖLD szót. “Augusztus 31-ig még sok minden megtörténhet. Keressük a megfelelő, elsősorban külföldi csapatot Lázok János számára.” Nem tudjuk, Filipovics mennyire tájékozott földrajzban, de a külföldi csapat végül a Paks lett, ahol le is húzott egy évet, 21 meccsen 9 gólt rúgva.

Talán külföld!

Lázok az idei átigazolási szezonban sem adta fel. Valami olyasmire tippelnék, hogy még mindig hisz abban, hogy ha sokat ismételgeti a külföld szót, akkor az majd valósággá válik. “A nyáron csapatot válthat, elsősorban külföldi ajánlatok jöhetnek szóba” – hangzottak a Nemzeti Sport veretes mondatai a csatárról, akit egészen addig a Győri ETO-nál emlegettek. Végül egészen meglepő, hova került Lázok János: a Győri ETO-ba. Lázok örült is a nagy hírnek. “Erős, nagy célokért játszó csapatba akartam kerülni, megmutatni, hogy ott is képes vagyok jó teljesítményre” – mondta az nb1.hu-nak.

Én személy szerint Lázok János egyik nagy rajongója vagyok, hiszen mindent felmutat, ami érték az NB1-ben: évente egy jó csapatváltás, zseniális érvtechnika az elbukott külföldi karrierről, és minden évben egy olyan külföldre igazolás, amikor még addig sem jut el, hogy legalább egy csapatnevet mondjon.