operabal_cr
Mielőtt elkezdődne az igazi edzőkeringő tekintsünk vissza egy kicsit az előző szezonra és vegyük szemügyre tavaly hogyan is alakultak az edzői viszonyok az NB I-ben. Egy bizonyos szinten emléket is állítunk a távozó mesteredzők legszebb momentumainak, egy bizonyos szinten pedig rávilágítunk arra, hogy itt bizony senkinek sincsen biztos helye a kispadon. Na jó, talán Garami Józsefnek igen.

Debrecen

Kondás Elemér –> Kondás Elemér
A Videoton totális vesszőfutását, illetve a Győr év eleji szerencsétlenkedését kihasználva üggyel-bajjal, de behúzta a Loki a bajnoki címet, így május óta új az egyenlet: Debrecen (7) > Vasas (6).

Győr

Pintér Attila –> Horváth Ferenc
Még mindig felsírok éjszakánként, amikor eszembe jut, hogy a Győr egykori edzője Pintér Attila vezeti az egykori szerethetőt, a jelenleg Harapós Tolódós néven futó nemzeti válogatottat. Horváth Feri próbálta helyrehozni a helyrehozhatatlant, de így is csak második helyre futotta a címvédőnek.

Ferencváros

Ricardo Moniz –> Máté Csaba –> Thomas Doll
Hiába szerepelt eleinte jól Monizzal a Fradi, az Újpest elleni 3-1-et követően teljesen szétesett a csapat, így a Vidi elleni őszi szezonzárón már Máté Csaba vezette ideiglenesen a Fradit. Tavasszal Dollal szárnyalt a Fradi, aminek dobogó lett a vége. A dobogónak meg egy második körös kiesés a Rijeka ellen az EL-ben.

Videoton

José Gomes –> Joan Carillo
José Gomes, akit már a Podgorica elleni égés után fel kellett volna tenni az első Új-Zélandra tartó gépre, totálisan lerombolta a Sousa által felépített struktúrát. A negyedik hely mindössze az év eleji jó rajtnak köszönhető. Az, hogy Carillo majd a Sousa vagy a Gomes-rendszer elemeit emeli át jelenlegi csapatába az még talány. Az előbbivel lehet jobban járna.

Diósgyőr

Tomislav Sivic (Bene Ferenc) –> Tomislav Sivic
Szóval Sivic mégis leülhet a kispadra, miután felfüggesztették a büntetését, amit a Hali elleni meccs utáni nyilatkozatért kapott. Az már más kérdés, hogy elég magas a valóságtartalma annak, amit lenyilatkozott, de ez MLSZ bácsinak annyira nem tetszett.

Haladás

Artner Tamás –> Artner Tamás
Újabb edző, aki tavaly júliusban is már jelenlegi csapatánál tevékenykedett. Lassan de biztosan széthordták a Hali gerincét, de a lényeg, hogy Halmosi, a multifunkciós NB I-es spíler maradt a Halinál. A középmezőny garantált.

Pécs

Lőrincz Emil, Márton Gábor –>Véber György
Talán az egyetlen edző, akit kicsit is sajnáltam amiért távozott az Lőrincz Emil volt. Egy anyagilag kilátástalan csapatot hozott be teljesen korrekt pozícióba, ami nem kis feladat. DE! VÉBER GYURKA jött helyette! Az edző, akinek nyilatkozatait 10-20 év múlva is tanítani fogják az akadémiákon, mint memoriter; az edző, aki saját játékosát (igen Harsányi az) küldi el a p*csába az interjú alatt, mert az hetente hagyja ki a mérkőzéslabdákat; az edző akinek fényképe a nappalim falán őrzi álmaimat.

MTK

Garami József –> Garami József
Nincs mit mondani. Konstans függvény a magyar futball koordináta-rendszerén.

Honvéd

Marco Rossi –> Simon Miklós –> Pietro Vierchwood
A másik edző, akit lehet sajnálni, amiért távozott az Marco Rossi. Gyakorlatilag csodát tett azzal, hogy a Honvéddal bronzérmet nyert szinte a semmiből. Jött helyette egy másik olasz, Vierchwood. Majd meglátjuk, hogy mit fog kihozni Hemi bácsi szerethetőjéből.

Kecskemét

Bekő Balázs –> Bekő balázs
Annyira középmezőny a Kecskemét, hogy a két nagyarányú vereségükön (2-6 @ Kövesd, 1-6 @ Újpest) kívül szinte semmi emlékezeteset nem nyújtottak Bekő Balázs irányítása alatt. Mondjuk a Vidit jól megruházták a Széktóiban, amit a vendégszektorból szenvedtem végig.

Paks

Horváth Ferenc –> Csertői Aurél
Miután Horváth Feri átvette Pinyőtől a stafétát Győrött, Csertői érkezett a helyére, aki sokak számára meglepő módon csont nélkül benntartotta a Paksot. Ettől még ne higgyük azt, hogy ő jobb edző lett, de tavaszi munkásságában nem sok kivetnivaló lehet találni.

Pápa

Tóth Bálint –> Nagy Mihály –> Mátyus János
A tavalyi szezon egyik legfájóbb pillanata volt, amikor Tóth Bálintot, az edzői nyilatkozatok csimborasszóját (kizárólag VÉBER után, illetve a csimborasszó fogalmát emberre alkalmazva) felállították a pápai kispadról. Azt se feledjük el, hogy kvázi önmegvalósító jóslatként Tóth Bálint már jó előre bemondta saját menesztését, miután azt merészelte nyilatkozni, hogy minden edző megdöglik Pápán – vagy kirúgják. Az utóbbi bejött. Helyette van most Mátyus, akit őszintén szólva már nagyon hiányoltunk a Bohócligából. Végre megérkezett!!!

Újpest

Marc Lelievré, Kozma István –> Nebojsa Vignjevic
Miután lapátra tették a két díszpintyet Újpesten, érkezett Vignjevic, aki a helyi viszonyokat nézve nem is végzett rossz munkát azzal, hogy biztosan benntartotta a csapatot az első osztályban, illetve Magyar Kupát és Szuperkupát nyert.

Felcsút

Benczés Miklós –> Benczés Miklós
Ebben az undorító (nem auditált felmérések szerint a Felcsút az NB I. legelutasítottabb csapata szurkolói körökben – v.h.) közegben egyedül Benczés az akit egy picit is sajnálni lehet, mert szakmailag ennél ő többre lenne hivatott és többet is érdemelne. Az, hogy valószínűleg nem a rezsicsökkentés az első számú téma otthon az asszonnyal az már más kérdés.

Dunaújváros

Dobos Barna –> Dobos Barna
Amit tudunk róla az annyi, hogy már tavaly év elején is ő volt a Dunaújváros trénere. Ő hozta fel az Újvárost az elitligába. Most is ő az edző.

Nyíregyháza

Lucsánszky Tamás –> Csábi József
Miután Lucsánszky Tamás feljuttatta a Szparit az élvonalba Csábi Jószef vette át az irányítást, aki legutóbb „Szerethető eSándor” segítője volt, illetve Andorra ellen ő volt góré a 2-0-ra megnyert utolsó VB-selejtezőn.

Végül pedig jön a költői kérdés. Ki nyitja a táncot, ki távozik elsőnek az NB I-ből?