stadlerszülőhely

„Itt született Stadler József” – áll a képzeletbeli emléktábla a helyen, ahol ma már semmi sem emlékeztet arra, hogy itt született Stadler József

Mert hogy ilyenekre is jut idő két ünnepi zabálás közben, főleg ott, ahol a család egy része Stadler József szomszédjában nőtt fel. Az 53-as út Solt-Akasztó közti szakaszán van egy parkoló, amit döbbenetes módon egy P betű jelez. Ennél pontosabb koordinátákat nem tudok adni annak, aki esetleg annak a tanyának a „romjait” szeretné megnézni, ahol az éppen újabb börtönbüntetését töltő Stadler született, és nőtt fel.

Bár apám azzal kecsegtetett, hogy még találunk kézzelfogható nyomokat az egykori tanyából, két kis dombon és pár fán kívül nem maradt semmi. Innen indult tehát a mi Stadlerünk, hogy aztán pár kilométerrel arrébb (a távolban elvileg lehet látni az akasztói stadion lámpáit) valóra váltson egy – kicsit talán félresikerült – álmot.

Amúgy valószínűleg én voltam az utolsó, aki a kétszer is lesittelt Józsi bá’-val utoljára riportozott, még a második ítélet meghozatala előtt, és erre eléggé büszke is vagyok.