taccshu_kezdo_20131017-2

Taccs Béla, csapatunk trénere ezt az erős kezdőt nevezte az első fordulóra

Délelőtt, egy remek hangulatú sajtótájékoztató keretében elindult a Statzup MLSZ Fantasy Liga névre hallgató futball-manager játéka, aminek legnagyobb érdekessége, hogy az InStat elemzéseire alapozva, jóval összetettebb képet mutat, mint az eddig a világpiacon jelen lévő bármelyik hasonló kísérlet.

A taccs.hu is benevezte csapatát, természetesen és stílszerűen a hatalmas közös kezdvenc Mezőkövesd alligájába, Taccs Béla sporttárs értő szavezetése mellett.

Már az gyanús volt, amikor távolról megláttuk Mészöly Géza szövetségi edzőt kóricálni a belvárosi Hegedű utcai rendezvényhelyszín és jóval a kezdés előtt. A pontosság a királyok erénye, riszpekt. Bent aztán ott volt mindenki, aki kicsit is nyitott egyfelől a statisztikai gondolkodásra, a magyar futballra, valamint a játékosságra.

Sallói Salecz expozéjában például arról beszélt, hogy ennél faszább eszközt kitalálni sem lehetne a futball és azon belül is a magyar foci népszerűsítésére. Saját példáján keresztül mesélte el, hogy gyermekét egyáltalán nem hozta lázba a dolog, egészen addig, amíg egy konzolon el nem kezdett fifázni. Onnantól nem csak egyszerű futballrajongó lett, hanem apukát is kisegítette, amikor a világbajnokság közvetítésénél szerepet vállalt egy stúdióban, és – saját bevallása szerint – össze-vissza keverte az egyes afrikai játékosokat.

Marketing, mindenki hosszan sorolta, hogy ez egyfelől jó a kluboknak, jó a magyar foci általános megítélésének, jót tehet a nézettségnek, az ismertségnek, és úgy általában mindennek, ami mögött tömegek vannak.

Mészöly Géza azért azt is hozzátette, hogy az adatsorok, amikre az egész játék alapul nagyban segíti az edzők munkáját is. Korábban, épp Sallóival volt közös tapasztalatuk Újpesten, ahol egy másik rendszert használtak, és amiből kiderült, Tisza Tibinek csak a posztja hasonlít Ronaldóéra, minden másban zongorázni lehetne a külöbséget.

A lényeg, hogy az eddig misztikusan távolinak tűnő Instatos adatok fogyasztható szerkezetben jutnak el a játékosokhoz, félelmetesen transzparenssé téve az NB I. mezőnyét. Arra is lehetőségünk lesz ugyanis, hogy a csapatunk menedzselése mellett akár az egyes játékosok mindenféle mutatóját böngésszük hétről-hétre. Mennyit passzolt Simon, mielőtt rúgott két gólt? Tényleg annyira jó ez a kispesti Ignjatovic, vagy csak félnek tőle, mert kopasz? Búrány lenne a magyar Iniesta?

És mindez még csak a jelen. Egyelőre azt lehet, hogy statisztikákat böngészel, csapatot állítasz össze, versenyzel mindenkivel, és versenyzel a kedvenc csapatod alligájában, hogy kinek a kerete gyűjtött több pontot azon a héten. A jövőben aztán

  • lesznek kisebb, szabadon létrehozható ligák a barátaiddal közösen,
  • draftrendszer, aminek az a lényege, hogy egy kisebb ligában minden játékos (Böde, Lázok, Kanta, etc.) csak egyszer van jelen,
  • infografikák csapatokról, játékosokról, akár honlapokba illeszthetően,

és még sok jóság, amit meg sem jegyeztünk, pedig jegyzeteltünk vadul.

Jó lesz ez. Az elmúlt időben, –  nyilván a taccs.hu mellett – talán ha két remek kezdeményezés történt a magyar futball általános megítélésének javításáért. Az egyik ugyebár a Facebookon létező Trollfoci magyar kiadása, akik ugyan sajátos szemszögből, de mégis valahol a futballunk népszerűsítése mellett állnak ki, és most az MLSZ Fantasy Ligája.

Szurkolunk nekik.