Egervári Sándor nyilatkozatai egészen sajátos viszonyt ápolnak a valósággal. A rövid értékelésekből az esetek nagy részében még azt sem lehet kikövetkeztetni, hogy maga eSándor mit látott. Most a hollandok elleni – a sorban  kb. 128. – sorsdöntő meccs kedvéért összeszedtük a selejtezők meccsei előtt és után összehozott költeményeit, mellé pedig leírtuk az – általunk érzékelt – valóságot is.

Evribádi! Sék joór bádi! (fotó: hetivalasz.hu)

Evribádi! Sék joór bádi! (fotó: hetivalasz.hu)

Andorra-Magyarország 0-5

Előtte: „A korábbi esetekben a harmadik hely előrelépést jelentett, ezért lehetett részsikerként elkönyvelni, noha az is kiesést ért. Az előző Eb-selejtezőn megszerzett harmadik hely után viszont ez már nem siker. Szeretnénk előrelépni, azaz a cél a második, vélhetően pótselejtezőt érő pozíció.

Közben történt: A válogatott simán megverte a jelenleg a világranglista 200. helyén álló Andorrát. Persze az öt gól az öt gól, de nem véletlenül nem egy Andorra ellen szuperrangadót fogunk mesélni az unokáinknak.

eger1Utána: „Fontos volt a sikeres rajt, az ötgólos győzelemmel jól kezdtük a sorozatot. Ennek ellenére az első húsz perc nem volt könnyű, mert ellenfelünk fegyelmezetten futballozott, időnként a durvaság határát súrolva, és mi támadásban nehezen bontakoztunk ki. Vezetésünk után azonban a saját stílusunkban játszottuk. Az első félidőben idegesen futballoztunk, többet foglalkoztunk a hazaiak keménykedésével, mint hogy egy-két érintéssel futballoztunk volna. A szünet után okosabban, precízebben játszottunk, ezzel is magyarázható a sok helyzet és a három gól. Külön köszönet illeti azt a mintegy kétszáz magyar szurkolót, aki hazai hangulatot varázsolt a pályára, jelentős segítséget jelentve a válogatottnak.”

Magyarország-Hollandia 1-4

Előtte:  „Érezhetően fel vannak pörögve a játékosok, az előjelek alapján úgy ítélem meg, hogy jobb esélyünk van a sikerre, mint másfél éve volt. Azóta jobban összeszokott a társaság, és olyan meccsek is mögöttünk állnak, mint a svédek elleni Eb-selejtező, vagy az amszterdami találkozó. Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy a játékosok mindent elkövetnek a pályán, ami erejükből telik. Szeretnénk megfelelni a saját és a szurkolók elvárásainak is, bízom benne, hogy a lefújás után mindenki elégedett lehet a látottakkal.”

Közben történt: A hollandok valamiért nem tudtak róla, hogy a magyar játékosok mindent el fognak követni a pályán, és bár Dzsudzsák a 6. percben vezetést szerzett büntetőből, nagyjából akkora volt a különbség a két csapat között, mint köztünk és Andorra között.

eger2Utána: „Durva egyéni hibákat követtünk el ezen a mérkőzésen, de el kell ismerni, hogy jobb csapat volt velünk szemben a pályán ezen az estén, gratulálni kell az ellenfélnek a győzelemhez. Javulnunk kell, ez nem vitás. Látható volt a holland csapat ellen: nem vagyunk elég érettek arra, hogy felborítsuk a papírformát. Bízom benne, hogy az októberi mérkőzésen már azok leszünk.”

Észtország-Magyarország 0-1

Előtte: „Fontos volt, hogy túltegyük magunkat a vereségen, de megoldottuk ezt feladatot is, arra, hogy mennyire voltunk sikeresek, az észt meccs után kaphatunk választ. Nem volt könnyű dolgunk, hiszen szélsőséges kritikákat is kaptunk, de végig megmaradtunk saját értékrendünknél. Ma már nem kudarcról beszélünk, hanem tapasztalatokról, tanulságokról.”

Közben történt: A nagyjából velünk egy szinten lévő észteket kínkeservesen győztük le idegenben, az év egyik legnehezebben nézhető meccse volt.


eger10Utána: „Rendkívül fegyelmezett csapat ellen játszottunk, nagyon nehéz volt az észtek középpályás sora mögé kerülni, és feltörni a védelmüket. Akadtak helyzeteink, amelyeket kihagytunk, de a csapat komoly energiákat fordított a védekezésre is. Nem nyíltunk ki, lepattanó labdákból veszélyeztettek az észtek. Örömmel tapasztaltam, hogy a mi akaratunk érvényesült a mérkőzésen, így versenyben tartottuk magunkat a továbbjutást illetően. Ez a mérkőzés jó alapot biztosít számunkra a törökök elleni, keddi mérkőzéshez.  Nagyon csúszós volt a talaj, ez nem kedvezett ahhoz a kulturált futballhoz, amit száraz pályán nyújtottunk volna, de fegyelmezetten játszottunk.”

Magyarország-Törökország 3-1

Előtte: „Nem sorsdöntő a meccs, a sorozat tíz meccsből áll, és még csak a negyediket játsszuk. Komoly körbeverésekre számítunk, pénteken a románok is felborították a papírformát, és hasonló meglepetések a későbbiekben is várhatók.”

Közben történt: Bár a három rúgott gól parádés támadójátékot feltételez, sikerült az utóbbi 15 év legtöketlenebb török csapatának három teljesen esetleges gólt lőni. Egervári Sándor taktikája, tehát a jól kimunkált, legendás „passzolgassunk céltalanul, és majd lesz valami” talán még soha nem jött be ilyen jól.

eger3Utána: ” Szervezetten, önfeláldozóan védekeztünk, zártak maradtunk végig, és megvoltak a lehetőségeink elöl. De ezt vártuk is, hiszen abban az őszinte előre való játékban, amit a törökök felvállalnak, benne van a védekezési hiba. Örülök, hogy a fiúk meg tudták fordítani a mérkőzést, és a végén magabiztosan nyertek egy nálunk erősebb futballkultúrájú országgal szemben. A kapott gól összerántotta a csapatot. Az elmúlt két napban nagyon összefogott volt csapatunk, tudtak egymáson segíteni a játékosok most a nehezebb pillanatokban is. A mérkőzésen beigazolódott, hogy lehet rájuk számítani, és én rettenetesen boldog vagyok, hogy egy ilyen nagy sikert közösen élhettünk meg szurkolóinkkal együtt.”

Magyarország-Románia 2-2

Előtte: „A hazai pálya előnyét akkor is szeretnénk érvényre juttatni, ha a közönséget kénytelenek leszünk nélkülözni. A játékosok hozzáállását úgy látom az edzéseken, a közös megbeszéléseken, hogy nagyon kiélezett helyzetben vannak, mindenki átérzi, mekkora felelőssége van, nemcsak a válogatottal, hanem az egész magyar labdarúgással szemben is. Úgyhogy szeretnénk bravúrosan szerepelni. Nyilván egy ilyen fegyelmezett csapattal szemben, mint a román, nehéz lesz eredményesnek lenni, de meggyőződésem, hogy a támadóharmadban meglévő képességeink mentén erre megvan az esélye a csapatnak, és ezt sikerül is érvényre juttatnunk.”

Közben történt: A zártkapus meccsen valamiért összeszarták magukat a románok, de óriási mázlival így is sikerült kiegyenlíteniük. Mi talán itt játszottunk a leginkább úgy az Andorrán kívüli univerzumban, mintha tényleg meg akarnánk nyerni egy meccset.

eger4Utána: „A két rúgott gól dicséretes, és ezzel meg is kellett volna nyernünk a meccset, ha tudatosabban védekezünk. A két gólt illetően a játékosok elmondták, az első gól lesről született, a másodiknál ellökték Varga Józsit. (…) Nem a játékvezetőn múlt, a labdával szemben kellett volna védekezni, sokkal tudatosabban. Nehéz hangulatban telik ezek után az esténk, de holnaptól már az isztambuli meccsre kell összpontosítanunk.”

Törökország-Magyarország 1-1

Előtte: „Nagyon nehéz mérkőzésre készülünk, óriási a tét, hiszen két olyan csapat játszik, amelyik a második helyért küzd a csoportban. Az utolsó pillanatban két pontot veszítettünk Románia ellen pénteken, de ezen már túltette magát a közösség, és megfelelő mentális állapotban vagyunk, készen állunk a holnapi meccsre.”

Közben történt: Böde beállt, és kiegyenlített, hogy aztán Egervári Sándor, a bátorság élő szobra le is hozza mellőle Szalait. Pedig volt pár perc, amikor úgy tűnt, hogy akár még nyerhetnénk is.

eger9Utána: „Ismerve a körülményeket, elégedettek lehetünk az egy ponttal. Egyrészt mert egy forró hangulatú mérkőzésen, egy katlanban értük el ezt a döntetlent, és így a tabellán előnybe kerültünk a mögöttünk lévő csapatokkal szemben. Az egyenlítő találatunk után nem tudtuk megtartani a labdát megfelelően, ezért cseréltem támadó helyett középpályást, de még egyszer hangsúlyozom, ismerve a körülményeket, elégedettek lehetünk. Ha tudtuk volna, hogy Böde Dániel gólt szerez, már hamarabb beküldjük.”

Románia-Magyarország 3-0

Előtte: „Természetesen igazi sportemberhez illően győzelemre szeretnénk játszani, de tudjuk, rendkívül nehéz egy magyar válogatottnak Bukarestben. Kiegyensúlyozott a két csapat, az eddigi három év legjobb játéka kellene a három ponthoz. A tradícióinkat, történelmünket illetően bármikor lépünk fel Bukarestben, mindig nehéz dolgunk van. A legtöbb esetben nem jártunk sikerrel, most sok év után újra nyerni szeretnénk. A csoport második helyéhez elsősorban erre lenne szükségünk. Tudjuk, hogy a románok fegyelmezett csapatjátékot képviselnek, ezért nem könnyű a helyzetünk.”

Közben történt: A selejtezők legnagyobb vicce volt, amikor aranylábúink óriási pofával, győzelmi esélyeket hangoztatva kimentek Bukarestbe, hogy aztán az utóbbi sok idő legvállalhatatlanabb meccsét hozzák. Már Guzmics legendás, a románoknak adott gólpasszával eldőlt minden, de utána sem tűnt úgy egy percig sem, hogy ezek itt focizni fognak.

eger5Utána: „Sajnos a lehető legrosszabbul, egy súlyos egyéni hiba után kapott góllal kezdtük a mérkőzést, és ez nagyban meghatározta a meccs további alakulását. Több játékos is van a csapatba, aki nincs hozzászokva az ilyen hangulatú, kiélezett mérkőzésekhez, de nem akarom erre fogni a vereséget, ezúttal minden csapatrészben felülmúltak bennünket a hazaiak. Innen már nagy bravúrra lenne szükség ahhoz, hogy elérünk a második helyet.”

Magyarország-Észtország 5-1

Előtte: „Nem szeretnénk mentegetőzni és ígérgetni, de szeretnénk az észtek ellen győzelemmel kijavítani a bukaresti hibát, hogy versenyben tartsuk magunkat.”

Közben történt: A nagyrészt tét nélküli gálameccseket mindig jól hoztuk, bár az eredmény itt csalóka: az 5-1 jól néz ki papíron, de a gólokat látva azért érdemes elgondolkozni, mi lett volna akkor, ha nem pattan be valahogy minden kósza magyar lövés.

eger8Utána: „A játékosok bebizonyították, az elmúlt három év nem volt véletlen. A mérkőzés kilencven százalékában az történt, amit mi akartunk, az a hihetetlen motiváció, ami jellemezte a csapatot, meghozta a sikert.”