Ez egy ilyen korszak: megszűnőben a gazos, rozsdás korlátokkal teletűzdelt betonlelátók és a mobiltákolmányok – szerencsére máshol még be lehet szippantani az ősi, vad levegőt -, helyettük épülnek a modern létesítmények, amelyeket egyszerűen és végre nem kis ferdítéssel, hanem teljes valóságtartalommal nevezhetünk annak, ami: stadion. Mert lesznek székek, tető – hurrá, nem ázunk el! -, sok büfé és fűthető pálya, valamint egy olyan rész, amelytől igazán stadion a stadion: kapu mögötti lelátó!

Az elsőként elkezdett – és minden bizonnyal ebben a pozícióban is lesz a befejezésnél – Nagyerdei Stadion halad, információk már vannak itt-ott a neten, lassacskán kialakul a kép. Rohamtepó van. Ez azért is furcsa, mert szemünk és fülünk ahhoz van szokva, hogy kell minimum fél év, mire rájönnek a projekt- és művezetők, munkások, az ásón kívül is vannak szerszámok, amelyeket használni kellene. Itt ilyen nem igazán van.

Madártávlat, minden részlet lényeges! (Fotó: nagyerdeistadion.hu)

Madártávlat, minden részlet lényeges! (fotó: nagyerdeistadion.hu)

Féltávnál áll az építkezés. A vasbetonszerkezet teljesen, az acélszerkezet majdnem készen van, a belső gépészeti munkálatok folynak. November végén zöldellhet a pálya, ennyire még sosem volt izgalmas a fű „növése”!

A civishir.hu néhány nappal ezelőtt interjút készített Krecz Tiborral, a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. kommunikációs igazgatójával, teljes egészében nem, inkább vázlatosan, a főbb pontokat kiemelve közöljük a lényeget:

  • Viszonylag alacsony jegyárak, bérleteseknek kedvezmény.
  • Sör: az ára hármassal kezdődik. (Na, de hogyan fejeződik be?)
  • 14 büfé, 106 elárusító pont. Dohányozni nem, szotyizni igen.
  • Biciklitároló, 200 férőhelyes mélygarázs.
  • Fenntartás: havi tízmillió (energia, villany, fűtés, stb.), 250 milliós éves jegybevétel tízezres átlagnézőszámmal.
  • Kocsma, kávézó, fagyizó, wellnes, fitness, shop, jégpálya, koncerthelyszín, futópálya és a futóknak öltözők és zuhanyzók.
  • Jegyvétel: online, városi bolthálózat, pénztár.
  • 36 belépési pont.
  • Családi szektor külön mellékhelyiséggel és pelenkázóval.
  • Vendégszektor: vandálbiztos. (Ez egy új, futurisztikus jelszó?)
  • Üzemeltetés: az NSR Kft. tulajdonosai fognak erről dönteni a közeljövőben.

Jó lesz a Nagyerdőre kimenni reggel, délben, este, valamint meccs előtt, alatt és után. Valamiféle központi, relaxációs helyet fog elfoglalni a stadion a zöldterületen, illetve a városban, de a meccsnapok az elsődlegesek. A fenti pontokból adódóan a jegyvételt könnyen és gyorsan le lehet majd zavarni, viszont úgy tűnik, hogy a szurkolók kilenc tizede – az átlagnézőszámot tekintve – tömegközlekedéssel vagy gyalog fog a stadionhoz jutni. A sörért való sorban állás idejét majd tavasszal leellenőrizzük, de a büfészámot nézve nem lesz vészes, mint ahogy a sör ára sem tűnik annak. Csak a tartalom kérdéses, ugye.

Két ponton érdemes elgondolkodni, mégpedig a fenntartásról és az üzemeltetésről, hiszen ezekről most még nincsenek részletes információk, de adnak valamiféle támpontot, illetve következtetni is lehet.

Tudjuk, hogy a stadion fenntartásával kapcsolatban egy hónapra tízmillió forintos kiadással számolnak, amely egy esztendőre 120 millió, baráti alapon mondjuk 150. Legyen ez a maximum határ, lehetnek kilengések. A jegybevételi oldal egy évre 250 millió. Tehát tízezres átlagnézőszámnál és tizenöt hazai mérkőzésnél 150 ezer szurkoló ment ki a meccsekre, vagyis az átlagjegyár 1666 forint. Ez így nagyon szép, kicsit talán utópisztikus, de a jegybevétel elvben fedezi majd a fenntartást. Viszont kié a jegybevétel? Elvileg a DVSC Futballszervező Zrt-jé.

A stadion üzemeltetése nem eldöntött tény. Még. A Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. tulajdonosai Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. Ők döntenek. Az biztos, hogy a DVSC csak használója lesz a létesítménynek. Vagyis nem a tulajdonában lesz, tehát bérli a stadiont. Ez viszont valamilyen mértékű díjfizetési kötelezettséget sugall. Vagy lehet más eset is.

Krecz Tibor az interjúban úgy fogalmaz, illetve úgy érthető, hogy a jegybevétel – valószínűleg egy része ennél az összegnél, úgy a fele – a fenntartási költségeket fogja fedezni. Tehát a stadion használója – nem az üzemeltetője – fogja valamilyen mértékben befizetni a számlákat.

Ezen most így elgondolkodtunk, pár héten belül úgy is kiderül.

Október elsején viszont újabb – gyorsított – közbeszerzést írtak ki a Nagyerdei Stadionra, a sürgős megindítást, amelyet az MTI közölt, a következővel indokolják: „többlet műszaki tartalom megvalósításához külön egyedi gyártású termékek beépítése is szükséges, és a gyártási idő több hónap is lehet”.

A beruházás kiírása (kozbeszerzes-online.hu)

A beruházás kiírása (kozbeszerzes-online.hu)

Részletek:

A felhívás nem tartalmazza a feladat becsült ellenértékét, de a gyorsított meghívásos közbeszerzési forma indoklásából kiderül, hogy az ajánlatkérő további 1 milliárd forintra pályázott. Az elvégzendő munkákból kiemelendő a 4. szinten szerkezetkészen kialakított 23 darab Sky-box szurkolói páholy belső kialakítása és a sportolói öltözőben egy jeges vizű merülő medence megépítése. Az előregyártott vasbeton lelátópanelekből épített nézőtéren 16 658 darab piros és 3391 darab fehér színű (összesen 20 049 darab) vandálbiztos, anyagában színezett, eltávolíthatatlan számozással rendelkező, fix rögzítésű nézőtéri széket kell beépíteni és rögzíteni. Ki kell építeni a – több funkciós kártyával működő – készpénz használatot nem igénylő fizetési rendszert is.

MTI